MUUT TYÖKALUT
  • 20 Aug 2024
  • 28 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
    Light
  • PDF

MUUT TYÖKALUT

  • Dark
    Light
  • PDF

Article summary

Alueen lisääminen

Paina Alue 1410179069_draw_polygon-painiketta yläreunan päätyökalupalkista, niin saat lisättyä kartalle vapaamuotoisen alueen. Voit lisätä kartalle alueen esimerkiksi tulostetta varten. Alueelle voidaan määritellä nimi, tyyppi, väri, käyttötila ja lisäksi sen voi liittää suunnitelmaan. Alueen sijoittaminen aloitetaan painamalla Luo uusi chart_line_add-painiketta. Siirrä hiiren osoitin kartalle ja anna kulmapisteitä halutussa kohdassa hiiren vasenta painiketta painamalla. Luo lopetuspiste painamalla ensin hiiren vasenta painiketta ja sen jälkeen oikeaa. Alue tallentuu tietokantaan automaattisesti.

Ympyräalueen lisääminen

  1. Valitse Luo uusi chart_line_add-painikkeen pudotusvalikosta Ympyräalue.
  2. Sijoita ympyrän keskipiste kartalle. Voit käyttää Tartunta-asetuksista Pistettä tai Lähintä. Tarttuaksesi paina shift-painiketta ja klikkaa hiiren vasemmalla.
  3. Siirrä hiirtä valitaksesi etäisyyden.
  4. Viimeistele hiiren vasemmalla painikkeella, jolloin alue tallentuu.

Puskurialueen lisääminen

  1. Valitse Luo uusi chart_line_add-painikkeen alasvetovalikosta Puskurialue ().
  2. Määritä asetuksissa etäisyys metreinä tai tyhjennä Etäisyys-kentän viereinen valinta.
  3. Valitse myös viivan päätepisteiden ympärille luotava muoto Pään tyyli -valikosta pyöreä, tasainen tai neliö.
  4. Piirrä viiva kartalle.
  5. Jos tyhjensit etäisyyden valintaruudun, määritä vielä etäisyys hiirtä liikuttamalla.

Alueen osoitteet ja huoneistot

Listaa alueella sijaitsevat osoitteet ja huoneistot valitsemalla Listaa text_align_justify-painikkeen alasvetovalikosta Alueen osoitteet tai Alueen huoneistot. Avautuva lomake on vastaavan tyyppinen kuin kohdassa Listaa. Alueen huoneistot -lomakkeella saat tiedot osoitteiden huoneistolukumääristä. Voit tehdä listaraportin alueen huoneistoista tai osoitteista valitsemalla report Listaraportti. Hiiren oikean valikosta pääset muokkaamaan aluetta, osoitetta tai huoneistoa niiden omille lomakkeilleen. 

Viivan lisääminen

Voit lisätä kartalle vapaasti erikokoisia ja -värisiä viivoja esimerkiksi tulostetta varten. Tämä tapahtuu Viiva freeline-painikkeella. Viiva freeline-lomakkeen painikkeet toimivat samalla tavoin kuin muillakin lomakkeilla luvussa Lomakepainikkeet. Voit esimerkiksi hakea jo sijoitettuja viivoja tyhjentämällä lomakkeen ja painamalla Hae search-painiketta. Voit myös poistaa ja paikantaa viivoja. Haettuja ja kuvalta poimittuja viivoja voit muokata vaihtamalla väriä tai viivan paksuutta ja painamalla Tallenna save-painiketta, jolloin muutokset näkyvät kartalla. Viivat-kohdetaso aktivoituu Aineistot-tasovalinnoista Luo uusi chart_line_add ja Poimi kartalta pick -työkaluilla.

Esimerkkikuvassa viiva on valittu muokattavaksi, jolloin sen kulmapisteet näkyvät korostettuina.

Jos haluat luoda uuden viivan, valitaan sille ensin väri ja paksuus. Viivan sijoittaminen aloitetaan painamalla Luo uusi chart_line_add-painiketta. Tämän jälkeen hiiren osoitin siirretään kartalle ja annetaan viivan aloituspiste halutussa kohdassa hiiren vasenta painiketta painamalla. Lopetus-piste luodaan painamalla ensin hiiren vasemmalla painikkeella ja sen jälkeen oikealla painikkeella. Viiva tallentuu tietokantaan automaattisesti. Luo uusi -painikkeen painamisen yhteydessä aukeaa myös Piirtoasetukset-valikko. Tämän valikon toiminnot on kuvattu kohdassa Luo uusi kohde.

Viivalle voidaan määritellä myös Käyttötila ja liittää Suunnitelmaan. Muutokset tallennetaan Tallenna save-painikkeella.

Viivan sijaintia voit muuttaa Muokkaa chart_line_edit-painikkeella, jolloin kyseinen viiva korostuu kartalla. Kun painat viivaa hiiren vasemmalla painikkeella, muuttuu viiva muokattavaksi. Voit siirtää viivan kulmapisteitä raahaamalla niitä hiiren vasen painike pohjassa. Lisää kulmapisteitä voit luoda raahaamalla varsinaisten kulmapisteiden välissä olevia himmeämpiä neliöitä. Näitä neliöitä siirtämällä luot uusia kulmapisteitä. Voit käyttää viivaa muokatessasi myös Tartunta-ominaisuuksia Pistettä tai Lähintä. Muutokset tallennetaan Tallenna save-painikkeella.

Tekstin lisääminen

Voit lisätä tekstiä kartalle esimerkiksi kommentiksi tai huomioksi Teksti freetext-työkalulla, joka löytyy yläpalkin työkalurivistä. Teksti freetext-lomake toimii Luo uusi ja Muokkaus -toimintoja lukuun ottamatta samoin kuin esitetty kohdassa Lomakepainikkeet.

  1. Avaa Teksti-lomake  päätyökalupalkin Teksti freetext -painikkeella.
  2. Kirjoita lisättävä teksti tekstinsyöttökenttään.
  3. Valitse Väri, (fontin) Koko ym. lomakkeen tiedot. Huomaa, että piirtomittakaava ei vaikuta tekstin kokoon, vaan ainoastaan fontin koko.
  4. Paina Luo uusi chart_line_add-painiketta lomakkeen työkalupalkista.
  5. Valitse avautuvasta Tekstin piirtoasetukset -apulomakkeesta Tyyppi.
  6. Teksti: pelkkä teksti kartalle.
  7. Kehys: teksti laatikossa.
  8. Valitse Reunan väri.
  9. Valitse Täyttöväri.
  10. Säädä läpinäkyvyyttä Täytön läpinäkymättömyys-valitsimella.
    1. Viiva: alleviivattu teksti,
      1. Valitse Reunan väri (alleviivausväri).

  1. Sijoita teksti haluttuun paikkaan kartalla.
  2. Pyöritä haluttuun kulmaan -työkalulla.

VIHJE: Voit muokata tekstiä, väriä ja kokoa jatkuvasti tekstin lisäämisen aikana.

  1. Lopeta hiiren oikealla painikkeella tai paina lomakkeen Tallenna save -painiketta.

Huom! Valitsemasi piirtoasetukset ovat istuntokohtaisia. Tämä nopeuttaa samantyylisten tekstien lisäämistä.

Viiteviivallisen tekstin lisääminen kartalle

Kohdat 1-5 kuten edellä, mutta valitse tyypiksi Kehys tai Viiva.

  1. Valitse Viiteviiva-valintaruudun.
  2. Valitse Yhdistä lähimpään kulmaan -valintaruudun, jos haluat yhdistää viiteviivan lähimmän pisteen sijaan lähimpään kulmaan.
  3. Valitse Symboli
    1. Ei mitään: viiva alkaa ilman symbolia.
    2. Nuoli: Viivasta tulee pisteeseen osoittava nuoli.
  4. Ympyrä: katso kohta Ympyräviiteviivallisen tekstin lisääminen kartalle.

  1. Sijoita viiteviivan aloituspiste kartalle ja siirrä hiirtä nähdäksesi tekstiin liitetyn viivan.
  2. Sijoita teksti haluamaasi paikkaan.
  3. Pyöritä -toiminnolla.
  4. Lopeta hiiren oikealla painikkeella tai paina lomakkeen Tallenna save -painiketta.

Ympyräviiteviivallisen tekstin lisääminen kartalle

Kohdat 1-8 kuten edellä, mutta valitse Symboliksi Ympyrä.

  1. Sijoita ympyrän keskipiste kartalle.
  2. Siirrä hiirtä, kunnes ympyrä on haluamasi kokoinen.
  3. Hyväksy koko klikkaamalla hiiren vasenta painiketta.
  4. Sijoita teksti kartalle.
  5. Pyöritä -toiminnolla.
  6. Lopeta hiiren oikealla painikkeella tai painamalla lomakkeen Tallenna save -painiketta.

Suunnitelma

Eri kohteita voidaan liittää Suunnitelmaan plan kohdelomakkeen Suunnitelma-kentässä. Mikäli suunnitelmaa ei ole vielä olemassa, voidaan se tehdä Suunnitelma plan-lomakkeella. Uutta suunnitelmaa luodessa pakollisia tietoja ovat tyyppi, tila ja tunnus. Nimeä suunnitelma tunnistettavasti, koska suunnitelmat valitaan muille lomakkeille tunnuksen perusteella. Suunnitelmalle on olennaista tallentaa alue. Alueen tallentaminen on edellytys sille, että suunnitelmaa voidaan käyttää lähtötietoina automaattisessa kuitusuunnittelussa, katso lisää kohdasta FiberPlanIT™ by Comsof -integraatio (Erikseen tilattava toiminto).

Paina Luo uusi chart_line_add-painiketta ja digitoi alueen reunaviiva. Katso ohjeistus tähän kohdasta Alueen geometrian muokkaus. Lopeta ja tallenna hiiren oikealla painikkeella. Kun suunnitelma on luotu ja tallennettu järjestelmään Tallenna save-painikkeella, on se valittavissa kohdelomakkeiden Suunnitelma-kenttään.

Aseta oletussuunnitelmaksi

Aseta oletussuunnitelmaksi to_active-painikkeella voit asettaa lomakkeelle ladatun suunnitelman oletussuunnitelmaksi. Kohdelomakkeilla Oletukset-painiketta painettaessa oletussuunnitelma täyttyy automaattisesti lomakkeille. Oletussuunnitelma-asetuksen saat pois Oletukset defaults-valikosta, katso Käyttäjän asettamien oletusten hallinta.

Suunnitelman paikantaminen

Paikanna suunnitelma ja sen kohteet painamalla Paikanna arrow_in -painiketta.

VIHJE: Määrittele suunnitelmalle sijainti, jolloin suunnitelma on kohdennettu kartalle jo ennen kuin sille on lisätty yhtään kohdetta.

Kohteiden korostus

Suunnitelmaan kuuluvat kohteet voidaan korostaa kartalle Korostus highlight-painikkeella. Tällöin kartta keskittyy suunnitelman sisältämiin kohteisiin, jotka näkyvät kartalla korostettuna.

Tarkastele kartalla haluamasi suunnitelman kohteita valitsemalla Korosta highlight-painikkeen alasvetovalikosta Näytä, jolloin Suunnitelma-suodatin aktivoituu Tasovalinnasta (Suodattimet) ja kartalla näkyy vain tämän suunnitelman kohteet. Suodattimista voit lukea lisää kohdassa Tasokokoonpanot.

Voit tallentaa Tasokokoonpanon eli valitun taustakartan sekä aktiiviset tasot Aineistot-työkalun yläkulmassa olevalla Tallenna -painikkeella. Tasokokoonpano tallentuu vain käytettävän selaimen välimuistiin, jolloin se ei ole muualta saatavilla.

Tasokokoonpano on mahdollista tallentaa myös käyttäjänimellä tietokantaan, jolloin tasokokoonpano ei ole selainkohtainen vaan käyttäjäkohtainen. Tasokokoonpano tallennetaan kantaan painamalla ensiksi Määritä nimetön-painiketta, jolloin tausta muuttuu oranssiksi. Paina Tallenna -painiketta, jolloin tasokokoonpano tallentuu tietokantaan.

Lataa Tallennettu tasokokoonpano Aineistot-lomakkeelta painamalla Lataa uudelleen  -painiketta. Voit muuttaa tasokokoonpanon takaisin alkuperäisasetuksiin painamalla Palauta oletukset -painiketta, jolloin ohjelma kertoo, että Käyttäjän määrittelyt poistuvat ja palataan takaisin oletusasetuksiin.

VIHJE: Saat kaikki kohteet näkyviin poistamalla Suunnitelma-suodattimen Aineistot -lomakkeen Suodattimet -välilehdellä.

Kohteen lisääminen suunnitelmaan

Kohteet lisätään suunnitelmiin käyttäen kohteiden omia lomakkeita.

  1. Avaa kohdelomake.
  2. Hae lisättävä kohde lomakkeelle (Tietojen haku lomakkeelle tai Kohteiden poiminta kartalta) tai täytä uuden kohteen tiedot lomakkeelle.
  3. Valitse Suunnitelma-kentän alasvetovalikosta haluttu suunnitelma, TAI:

Hae Suunnitelma-kenttään haluttu suunnitelma (Ennakoivan hakukentän käyttäminen).

keycom_suunnitelma_kenttä

  1. Paina Tallenna save-painiketta.

VIHJE: Käyttötilaltaan valmiit suunnitelmat näkyvät ennakoivan hakukentän tuloksissa, jos valitset Kaikki-valintaruudun.

Suunnitelman kohteiden ylläpitotila (Erikseen tilattava toiminto)

Suunnitelmaan kuuluvien kohteiden käyttötila on mahdollista lukita erikseen tilattavana toimintona. Jos suunnitelma on ylläpitotilassa, käyttäjä ei voi päivittää suunnitelmassa olevaa verkkokohdetta eikä poistaa suunnitelmaa. Lukittavia verkkokohteita voivat olla kaapeli, kanava, putki, teletila, laite, jatkos, kaivo, pylväs ja muut pistemäiset kohteet sekä kaapeli- ja laitetason kytkennät.

Hallintasivustolla määritetään käyttäjäryhmä, jolla on oikeus asettaa suunnitelma ylläpitotilaan. Kaikilla käyttäjillä on kuitenkin mahdollisuus muokata ylläpitotilaan asetetun suunnitelman ominaisuus- ja sijaintitietoja, pois lukien suunnitelman käyttötila.

Listaa suunnitelman kohteet

Suunnitelmaan kuuluvien kohteiden tietoja voidaan tarkastella Listaa suunnitelman kohteet -painikkeella. Painiketta painamalla avautuu lista suunnitelmaan liitetyistä kohteista, kohteen tyypin, tunnuksen ja kuvauksen mukaan. Hiiren oikeaa painamalla kohderivillä, saat Avaa lomakkeella-painikkeen, jota klikkaamalla avaat kohdelomakkeen. Kohdelomakkeella voit tarkastella tai muokata kohteen tietoja.

Suunnitelmien valmistuminen

Kun muutat suunnitelmasi Tilaa, voit päivittää samalla suunnitelmaan liitetyt kohteet.

Käytä toimintoa tapauksissa, joissa kartalle on suunniteltu verkko, jonka kohteet ovat myös Suunniteltu-tilaisia. Suunnitelman toteutuessa ja valmistuessa sen kohteiden käyttötila tulisi päivittää Käytössä-tilaan. Lataa haluttu suunnitelma lomakkeelleen ja vaihda se Käytössä-tilaiseksi ja paina Tallenna-painiketta. Tämän jälkeen ohjelma kysyy: Suunnitelman tila muuttui valmiiksi, päivitetäänkö suunnitelman kohteiden tilat? Painamalla Kyllä muuttuvat suunnitelmaan liitetyt kohteet Käytössä-tilaan.

ss (2012-08-02 at 03

Suunnitelman purkaminen

Suunnitelma-työkalua voi käyttää myös purkamisen suunnitteluun. Purkusuunnitelmissa suunnitelman Tyypiksi asetetaan Purkaminen. Purkusuunnitelmat toimivat kuin normaalit suunnitelmat, ja lisäksi suunnitelman valmistumisvaiheessa suunnitelmaan liitetyt kohteet voidaan automaattisesti poistaa kartalta (purkaa) tai asettaa niiden käyttötilat romuksi. Huomaa, että myös suunnitelman Tila pitää vaihtaa Valmiiksi.

Listaa suunnitelman huoneistot ja osoitteet

Valitse Listaa text_align_justify-alasvetovalikosta Suunnitelman huoneistot niin saat listan suunnitelman osoitteista huoneistoineen. Lista kertoo huoneistojen lukumäärän ja sille on valittavissa kaikki Osoite-ja Huoneisto-lomakkeiden perustiedot sarakenäkymään. Voit tuottaa Listaraportin report Raportit-painikkeen valikosta.

Voit listata myös suunnitelmaan liittyvät osoitteet (Suunnitelman osoitteet), suunnitelmaan liittyvät kiinteistöt (Liittyvät kiinteistöt) tai lomakkeelle haettuihin kaikkiin suunnitelmiin liittyvät kiinteistöt (Kaikkiin liittyvät kiinteistöt).

Listanäkymästä lisää kohdassa Listaa.

Suunnitelmaraportti

Excel-muotoisessa suunnitelmaraportissa on nähtävillä kaikki suunnitelmaan liittyvät kohteet. Lisäksi suunnitelmaraportista löytyvät esimerkiksi kaapelin rooli ja kytkettyjen säikeiden määrä sekä kaapelin, kanavien ja putkien tukikelpoiset pituudet (jos tukikelpoinen pituus toiminnallisuus on erikseen tilattu).

Suunnitelmaraportti on mahdollista muodostaa useammasta suunnitelmasta. Valitse Suunnitelma-lomakkeelta Listaa -työkalu ja avautuvalta lomakkeelta halutut suunnitelmat painamalla hiiren vasenta ja Control/Shift -painiketta rivien kohdalla. Avaa Raportit  -alasvetovalikko ja valitse Suunnitelmaraportti valituille. Excel-muotoisen raportin otsikkokentässä lukee valittujen suunnitelmien nimet.

Tukikelvottomien sijaintien vienti (Erikseen tilattava toiminto)

Voit viedä kaapelien ja kanavien tukikelvottomat sijainnit ulkoisiin tiedostomuotoihin valitsemalla Raportit report-alasvetovalikosta Vie-toiminto. Vientiasetuksissa määrittele Vientityyppi-valikkoon Tukikelvottomat sijainnit. Kaapelin ja kanavan tukikelvoton sijainti muodostuu niistä osista, jotka kulkevat tukikelvottomien alueiden läpi.

Näytä ryhmälistalla

Avaa suunnitelman kohteet ryhmälistalla painamalla Näytä nykyinen ryhmälistalla groupdisplay-painiketta. Lue lisää ryhmälistasta kappaleessa Ryhmälista.

Käyttöoikeusalue (Erikseen tilattava toiminto)

Käyttöoikeusalue C:\Users\saju-1\Pictures\icons\accessarea.png-työkalun avulla voit rajata verkkokohteiden näkyvyyttä käyttäjälle tai käyttäjäryhmälle. Verkkokohteiden käyttöoikeutta voidaan määritellä esimerkiksi alueen, omistajan tai kohteen luojan mukaan. Käyttöoikeuden voi rajata myös erilaisille verkon kohteille, kuten teletilalle tai kaapelille. Määrittelyistä on kerrottu lisää pääkäyttäjän oppaassa.

Paina Käyttöoikeusalue C:\Users\saju-1\Pictures\icons\accessarea.png-painiketta luodaksesi kartalle uuden käyttöoikeusalueen. Jatka kuten kappaleessa Alueen lisääminen on ohjeistettu.

Käyttöoikeusalueista on mahdollista muodostaa listaraportti Listaa C:\Users\saju-1\Pictures\icons\text_align_justify.png-toiminnon avulla ja muokata valittuja käyttöoikeusalueita osoitteineen ja huoneistoineen listanäkymässä. Käyttöoikeusalueet voidaan viedä myös ryhmälistalle.

Osoite

Osoitehaku

Työkalupalkin Osoitehaku objectselector-työkalulla voidaan paikantaa osoitteita kartalle. Jos esimerkiksi haluat tarkastella tietyllä kadulla sijaitsevaa kaapelia, voit siirtyä kyseiseen sijaintiin osoitehakua käyttämällä ja paikantamalla löydetyn osoitteen kartalle Paikanna arrow_in-painikkeella.

Aloita osoitteen kirjoittaminen Osoitehaku-kenttään, jolloin ohjelma listaa vaihtoehtoja kentän alapuolelle, joista voit valita halutun. Kyseisen osoitteen tietojen muokkaamiseen tarkoitettu lomake voidaan avata Avaa osoite address-painikkeella.

Voit myös päivittää useamman kohteen osoitteen kerralla kohdekohtaisilla lomakkeilla. Massapäivityksestä lisää kohdassa Osoitteiden massapäivitys

Huomaa, että Osoitehaku objectselector-työkalu ei näytä tuloslistalla sellaisia osoitteita, joilla ei ole sijaintia. Näitä voidaan hakea varsinaisella osoitteiden käsittelylomakkeella (Osoite address).

Osoitehaku tietokannasta

Osoite address-työkalulla voidaan myös hakea, paikantaa ja päivittää osoitetietoja sekä lisätä uusia osoitteita. Painikkeella avautuu Osoite-lomake, jolle syötetään haettava osoite ja painetaan lomakkeen Hae search-painiketta, jolloin ohjelma etsii hakuehtoja vastaavat osoitteet tietokannasta.

Osoitteen hakuun voi käyttää myös Poimi kartalta -työkalua ja sen alavalintoja. Sovelluksessasi voi olla optiona Aluemainen kohde -vaihtoehto, joka mahdollistaa osoitteiden haun aluemaisilta kohteilta, kuten palvelualueelta (enimmäismäärä 10 000 osoiteriviä).

Hakuehtona voidaan käyttää mitä tahansa lomakkeen kenttää, esimerkiksi postitoimipaikkaa, jolloin hakutuloksina ovat kaikki postitoimipaikan osoitteet. Hakusana voidaan katkaista % -merkillä, jolloin hakutulos sisältää kaikki ennen %-merkkiä käytetyn tekstin ehdot täyttävät osoitteet. Hakuehdot täyttäneiden tulosten määrä näkyy lomakkeen vasemmassa alakulmassa. Hakutuloksia selataan nuolipainikkeilla control_rew_blue control_play_blue. Voit keskittää kartan löydettyyn osoitteeseen lomakkeen Paikanna arrow_in-painikkeella.

Jos osoite-lomake on avattu toiselta kohdelomakkeelta Hae osoite-toimintoa käyttäen, on Osoite-lomakkeen Vie lomakkeelle -painike aktiivisena. Painiketta painamalla lomakkeelle valittu osoite siirtyy kohdelomakkeelle. Tällä tavalla voit esimerkiksi lisätä vikaraportille osoitteen.

Osoitteen lisääminen tietokantaan

Kun haluat lisätä tietokantaan sieltä puuttuvan osoitteen, luo sellainen käyttämällä Osoite address-lomaketta. Pakollisia ominaisuustietoja ovat Katu ja Postitoimipaikka. Kyseisten ominaisuustietojen lomakkeelle syöttämisen jälkeen painetaan Luo uusi chart_line_add-painiketta, jonka jälkeen sijaintitieto luodaan kartalle hiiren vasemmalla painikkeella. Voit käyttää osoitteen luomiseen myös Tallenna save -painiketta.

Osoitteen tietoja päivitettäessä on syytä huomata, että muutokset vaikuttavat kaikkiin kyseistä osoitetta käyttäviin verkon kohteisiin ja tapahtumiin. Verkon kohteilla tai tapahtumilla käytössä olevia osoitteita ei voi poistaa järjestelmästä.

Osoitteen huoneistotiedot

Huoneisto-lomakkeella voidaan tarkastella huoneiston ominaisuustietoja. Tiedoista ainoastaan huoneistotunnus näkyy Osoite-lomakkeella.

Osoite-lomakkeella yhtenä ominaisuustietona on huoneistotieto. Se voidaan lisätä painamalla Huoneisto…-painiketta ss (2012-08-07 at 09. Avautuvalle Huoneisto-lomakkeelle voidaan luoda ja päivittää tietoja huoneiston tunnuksesta, käyttötarkoituksesta sekä pinta aloista.

KeyCom_v2_2 alpha_huoneistolomake

Osoite address-lomakkeella näkyvä Huoneistotunnus lisätään esimerkiksi muodossa A ja 1, eli A-rappu, huoneisto 1. Kun halutut tiedot huoneistosta on lisätty lomakkeelle, siirretään huoneistotieto Osoite-lomakkeelle valittavaksi ja samalla tallennetaan tietokantaan Lisää add-painikkeella. Lisätty huoneistotunnus on nyt valittavissa Huoneisto-valikosta. Tallenna Huoneisto-tieto Tallenna save-painikkeella Osoite-lomakkeelle, jolloin tieto näkyy muodossa A1. Huoneisto-lomakkeen tietoja voidaan myöhemmin päivittää Tallenna save-painikkeella ja poistaa Poista cross-painikkeella.

Osoitteeseen liittyvät kohteet

Luettele liittyvät kohteet -painikkeella aukeaa Liittyvät kohteet: Osoite -lista, jolla on luettelo kohteista, joille kyseinen osoite on annettu sijainniksi. Kohteista kerrotaan tyyppi, kohde ja kuvaus. Kohteen lomakkeen saat auki painamalla ensin hiiren vasenta ja sitten oikeaa painiketta kohderivillä ja valitsemalla Avaa lomakkeella-toiminto.

stage24_keycom_keypro_fi_osoite_liittyvät_kohteet

Kartoitusten hallinta

Siirrä maastossa tehdyt kartoitukset järjestelmään, tarkastele ja muokkaa luotuja kartoituskohteita ja luo kartoituskohteista verkon kohteita päätyökalupakista löytyvällä Kartoitusten hallinta convert-työkalulla.

VIHJE: Kartoitustiedoston rakennetta ja termistöä on käsitelty jäljempänä kohdassa Kartoitustiedoston kuvaus.

Kartoitustiedoston sisäänluku

  1. Avaa Kartoitusten hallinta convert-painikkeesta päätyökalupalkista.
  2. Valitse luettava tiedosto Selaa.. -painikkeen avulla.
  3. Valitse kartoitustiedostossa käytetty Koodisto.
  4. Valitse kartoitustiedostosi rakenteen mukainen Kartoitusasetus.
  5. Valitse kartoitustiedostossa käytetty Koordinaatisto.
  • KKJ (esim. KKJ / Finland zone 1)
  • Lyhennetty GK (esim. ETRS89 / ETRS-GK19FIN (EPSG:3126))
  • Normaali GK (2010) (esim. ETRS89 / ETRS-GK19FIN 2010 (EPSG:3873))
  • paikalliset koordinaatistot (esim. ANC Suomi)
  • WGS (esim. WGS84 (EPSG:4326))
  1. Valitse Toiminta: Kirjoita kohteet, Kirjoita kartoitusgeometriat tai Kirjoita molemmat. Mikäli kirjoitat kohteet, luodaan kartalle kartoitetut kaapelit, kaivot, jatkokset jne. Kartoitusgeometriat sisältävät pistemäiset ja viivamaiset kohteet ja näiden myötä Kartoitukset-taso aktivoituu Tasovalinnassa.
  2. Saman lajikoodin pisteet yhdistetään -valinta muodostaa peräkkäisistä pisteistä viivoja.
  3. Yhdistetään, vaikka pistenumerot eivät ole peräkkäisiä -valinta yhdistää viivat, joiden pistenumerot eivät ole peräkkäisiä.
  4. Täytä loput kentät tarvittaessa.
  5. Paina Muunna convert-painiketta lomakkeen työkalupalkista. Kartoitus tallennetaan automaattisesti muuntamisen jälkeen.

Mahdolliset virheet ja varoitukset esitetään listalla. Yleensä nämä virheet liittyvät kartoitustiedoston rakenteeseen ja niiden tarkoituksena on auttaa löytämään ongelma tiedostosta.

Kartoitustulokset

Paina Kartoitustulokset  table-painiketta tarkastellaksesi kartoituskohteita listalla. Kartoituskohteet-lomake sisältää tietoja kartoituskohteista, jotka luotiin muuntamisen aikana. Kohteita on kolmea eri tyyppiä: Pisteitä, viivoja ja tuntemattomia kohteita. Tuntemattomia kohteita syntyy vain siinä tapauksessa, että tiedostossa olevaa lajikoodia ei ole määritelty valitussa koodistossa. Lista sisältää seitsemän oletussaraketta: Tyyppi, Lajikoodi, Koodin kuvaus, Geometriatyyppi, Pistenumero, Viivanumero ja Pituus. Sarakkeet vaihtelevat käytetyn kartoitusasetuksen mukaan.

Näytä-valintalistalta voit valita näytettäväksi Kartoituskohteet-listalle Kaikki tulokset, Luodut tulokset tai Ei luodut tulokset. Päivitä Kartoituskohteet-lista Päivitä refresh-painikkeella.

Suodata kohteita lomakkeen alapalkin Näytä-pudotusvalikossa. Rivit, joista on luotu verkon kohteet, esitetään vihreällä. Katso myös: Verkon kohteiden luominen.

Tarkastele kartoituskohteita Kartoituspiste ja Kartoitusviiva -lomakkeilla, jotka löytyvät Kartoitusten hallinta convert-pudotusvalikosta. Lomakkeiden pääkäyttötarkoitus on tarjota työkalut kohteen sijainnin ja geometrian muokkaamiseen. Uusia kartoituskohteita ei voi luoda näiden lomakkeiden avulla.

Kartoitusviivan yksittäisten pisteiden tarkastelu

Tarkastele yksittäisen Kartoitusviivan pisteitä valitsemalla Kartoitusviiva-lomakkeen Listaa -painikkeen alasvetovalikosta Kohteen pisteet.

Voit paikantaa pisteen klikkaamalla hiiren vasemmalla riviä ja valitsemalla hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta arrow_in Korosta.

VIHJE: Voit paikantaa pisteen kaksoisklikkaamalla sitä.

Verkon kohteiden luominen

  1. Valitse rivit, joista haluat luoda verkon kohteet.
  2. Paina Luo kohde -painiketta lomakkeen alatyökalupalkista.
  3. Luotujen kohteiden rivit muuttuvat vihreiksi.

Kartoituskohteen poistaminen

  1. Valitse poistettavat rivit.
  2. Paina Poista kohde -painiketta lomakkeen työkalupalkista.
  3. Valitse Poista verkon kohteet valintaruutu varmistusikkunasta, jos haluat poistaa myös kohteista luodut verkon kohteet.
  4. Hyväksy Kyllä-painikkeella.

Kartoituskohteen paikantaminen

  1. Valitse paikannettava rivi (monivalintaa ei ole tuettu).
  2. Paina Paikanna kohde -painiketta.

Kartoitusraportti

Kartoituskohteista luodaan Excel-raportti, joka sisältää käytetyt kartoituskoodit, niiden määrän ja kokonaispituuden koodikohtaisesti. Luo raportti valitsemalla Raportit-valikosta Luo kartoitusraportti.

Luotujen verkon kohteiden muokkaaminen

  1. Valitse luotu kohde (vihreä) jota haluat muokata.
  2. Valitse alatyökalupalkista Muokkaa table_link tai hiiren oikean painikkeen valikosta Muokkaa.
  3. Luodun verkon kohteen lomake aukeaa. Esim. kohde, jonka tyyppi on Kanava, avautuu Kanava-lomakkeella.

Kartoituskohteiden sijainnin muokkaaminen

  1. Valitse kohde, jonka sijaintia haluat muokata.
  2. Paina Muokkaa sijaintia chart_line-painiketta hiiren valikosta (Virhe. Viitteen lähdettä ei löytynyt.) tai valitse Muokkaa sijaintia chart_line -työkalu alatyökalupalkista.
  3. Kartoituspiste tai kartoitusviiva -lomake aukeaa kohteen geometriatyypin mukaan.
  4. Sijainnin muokkaus tapahtuu samoin tavoin kuin kohdassa Kohteen geometrian muokkaaminen on opastettu.
  5. Muista tallentaa muokkaus Tallenna -painikkeella. Huomaa, että tällä et saa muokattua alkuperäisiä kartoituskoordinaatteja. Saat ne näkyville kuten kohdassa Kartoitusviivan yksittäisten pisteiden tarkastelu on kuvattu.

Kartoitustiedoston kuvaus

Ylläpitäjä voi määritellä erilaisia Kartoitusasetuksia kartoitustiedostoille. Seuraavaksi käydään läpi ns. GT-formaattimuoto (T3 PIH). GT-formaattimuoto on tekstitiedosto, joka koostuu sarakkeista. Sarakkeita rivillä on 7 tai 8. Näistä käytetään nimiä T1-T8. Sarakkeet erotetaan toisistaan välilyönti- tai sarkainmerkeillä. Sarakkeiden tiedot eivät saa sisältää välilyönti- tai sarkainmerkkejä eivätkä sarakkeiden tiedot saa olla tyhjiä mahdollista saraketta T8 lukuun ottamatta.

Esimerkkikuvassa kartoitustiedosto, joka sisältää kaksi venttiiliä (4200) ja kaksi kanavareittiä (67250).

Koordinaattitiedostossa on rivillään yhden koordinaattipisteen tiedot. Ensimmäiset neljä numeroa ovat pisteen tunnuksia T1..T4, ja yleensä lajitunnus on T3. Lajitunnus tarkoittaa ”avainta”, jolla kuvaustiedot ja ominaisuustiedot saadaan yhdistettyä juuri kyseiseen pisteeseen. Käytetty koodisto määrää mitä lajitunnuksia kartoitustiedostossa on. Näitä voidaan muokata pääkäyttäjän hallintakäyttöliittymässä.

Viivatunnusta T2 käytetään eri viivojen erottamiseen. Pistemäisille kohteille T2 on 0. Tunnus T4 on yleensä pistenumero, joka kertoo missä järjestyksessä pisteet on mitattu. Tunnusten jälkeen tulevat koordinaattitiedot. Koordinaatit voivat olla järjestyksessä Pohjois-Itä-Korkeus (lomakkeen valinta PIH) tai Itä-Pohjois-Korkeus (lomakkeen valinta IPH). Koordinaattitietojen (T5-T7) jälkeen rivillä voi vielä olla kommentti tai muuta kohteeseen liittyvää tietoa (T8).

Esimerkissä on käytetty seuraavaa oletuskoodistoa:

41000

Ilmaus+sulku+ilmausventtiili (IP+SV+IP)

42000

Ilmausventtiili+sulku (IP+SV)

43000

Sulkuventtiili (SV)

44000

Ilmanpoistoventtiili (IP)

45000

Tyhjennysventtiili (TY)

46000

Kertasulkuventtiili

60000

KL-linjat

67125

Mpuk (U) DN 125+125/500

67150

Mpuk (U) DN 150+150/560

67200

Mpuk (U) DN 200+200/710

67250

Mpuk (U) DN 250+250/900

Ulkoiset Dokumentit

Ulkoiset dokumentit documentsvoivat olla tiedostoja tai URL -linkkejä, jotka voidaan sijoittaa kartalle ja liittää kohteisiin. Avaa lomake työkalupalkin Ulkoiset dokumentit documents-painikkeella tai lomakkeiden Liitteet-välilehdeltä. Katso lisää kohdasta Liitedokumentit.

Ulkoisten dokumenttien tarkastelu

Avaa dokumentti klikkaamalla linkkiä Selaa…-painikkeen alapuolella. Jos kyseessä on URL-linkki, se avautuu selaimen uuteen välilehteen. Tiedostoa avatessa toiminto riippuu selaimesta ja sen asetuksista. Yleensä selain kysyy, tallennetaanko vai avataanko tiedosto.

VIHJE: Jos ulkoiselle dokumentille on annettu sekä tiedosto että URL-linkki, URL-linkin saa auki kopioimalle sen selaimen uuden ikkunan osoitekenttään.

Ulkoisten dokumenttien lisääminen

  1. Paina Selaa… -painiketta, jos olet liittämässä tiedostoa.
  2. Valitse tiedosto tai tiedostot, jotka haluat ulkoisiksi dokumenteiksi.
  3. Täydennä lomakkeen tiedot (Tyyppi on pakollinen tieto).
  4. Paina Tallenna save-painiketta tai jos olet liittämässä dokumentteja kohteelle, paina Liitä dokumentti update_to_form-painiketta.

Jos valitsit useamman tiedoston, kaikista tiedostoista luodaan oma ulkoinen dokumenttinsa.

VIHJE: Jos haluat liittää Internet-osoitteen, kirjoita se URL-tekstikenttään tai kopioi osoite selaimesta. Jos valitset myös tiedoston, URL on ulkoisen dokumentin oheistieto.

Ulkoisen dokumentin poisto

  1. Hae poistettava dokumentti lomakkeelle.
  2. Paina Poista cross-painiketta. Jos liite on liitetty johonkin kohteeseen, käyttäjältä kysytään vahvistus poistosta.

ss (2012-08-07 at 10

Profiili (Erikseen tilattava toiminto) – Pituusleikkaus ?

Profiili https://stage.keycom.keypro.fi/static/keyrns_core/image/chart_curve.png on erikseen tilattava toiminto. Toiminto mahdollistaa lomakkeella korkeusprofiilin muodostamisen MML:n (Maanmittauslaitos) maastotietokannan korkeuskäyrien perusteella. Profiilissa https://stage.keycom.keypro.fi/static/keyrns_core/image/chart_curve.png esitetään mastojen välinen linkkijänne sekä sen ensimmäistä Fresnelin aluetta kuvaava ellipsi valitulla taajuudella. Siihen sisältyy maston korkeusprofiili sekä puuston profiili annetulla korkeudella maaston pinnasta. Myös maan kaarevuus otetaan huomioon.

Profiilin luominen

Lomake avataan yläpalkista painamalla Profiili https://stage.keycom.keypro.fi/static/keyrns_core/image/chart_curve.png-painiketta, jonka jälkeen ohjelma kysyy profiilin alku- ja loppupistettä. Eli kartalle tulee antaa ensiksi antennin A sijainti klikkaamalla, jonka jälkeen antennin B sijainti. Kun sijainnit on annettu, aukeaa itse korkeusprofiili.

Korkeusprofiilin automaattisesti luotua ulkoasua pystyy muokkaamaan lomakkeen liukusäätimiä käyttäen. Taajuus-säätimellä muutetaan profiilissa käytettyä taajuutta. Antenni A, Antenni B ja Puuraja säätimillä määritetään kyseisten kohteiden etäisyys maanpinnasta metreinä.

Kun liukusäätimien alkuperäisarvoja on muutettu, päivittyy profiili lomakkeella Lataa uudelleen -painikkeen painamisen jälkeen. Oletusarvot-painiketta käytetään, jos halutaan palauttaa lomakkeen liukusäätimet alkuperäisasetuksiin.

Korkeusprofiilista saa tulostettavan version painamalla Tulostus-painiketta.

Raportit

Raportit on integroitu osaksi KeyHeatia, jolloin ei ole tarvetta erillisille raporttipalvelimille. Tämän myötä raporttien tietosisällön tuottaminen on nopeampaa. Pdf:n ohella raportteja on mahdollista valmistaa Excel-formaattiin (xlsx). Excel-muoto tarjoaa mahdollisuuden muokata raporttia: Voit esimerkiksi määrittää sarakeleveyksiä ja lisätä kommentteja. Raportin voi tallentaa Excelistä myös pdf-tiedostoksi. KeyHeatin hallintakäyttöliittymässä on mahdollista määrittää raporteissa käytettäviä logoja ja tunnuksia.

stage20_keycomx_raportit

Esimerkkikuva raportin hakuehdoista.

Paina Luo raportti -painiketta, jolloin raportti ladataan Excel-tiedostona.

Asynkroniset raportit

Suurten hakujoukkojen raportointi siirtyy asynkroniseen eli taustalla tapahtuvaan raportointitilaan, kun raportin luominen kestää ympäristökohtaisesti määritellyn aikarajan yli. Tavallisesti tämä aikaraja on asetettu yhteen minuuttiin. Tämän jälkeen raportti toimitetaan liitetiedostona käyttäjätunnuksessa määriteltyyn sähköpostiosoitteeseen. Ohjelma huomauttaa käyttäjää, mikäli raportti on lähetetty tämän sähköpostiin.

Asiakaskohtaiset raportit (Erikseen tilattava toiminto)

KeyHeat:ssa on mahdollista luoda asiakaskohtaisesti räätälöityjä raportteja erikseen tilattavana toimintona. Hallintakäyttöliittymässä luodaan Raportti-ryhmä, jossa määritetään raportilla näytettävät kentät ja hakukriteeristö Keypron asiantuntijoiden avustuksella.

Asiakaskohtaisesti määritellyt raportit löytyvät päätyökalupalkin Raportit report-valikosta. Raportti käsitellään taustalla ja se lähetetään käyttäjän sähköpostiin.

Ryhmälista

Ryhmälista groupdisplay helpottaa erilaisten kohderyhmien tarkastelua tarjoamalla mahdollisuuden muokata ja korostaa ryhmää tai sen kohteita ja yhdistää se toisen ryhmän kanssa. Lisäksi voit avata ryhmään kuuluvia kohteita omilla kohdelomakkeillaan ja kohdelomakkeiden listoilla.

Ryhmät ovat kohteiden hakujoukkoja tai niiden yhdistelmiä.

Ryhmien luominen

Ryhmien luomiseen on monia tapoja:

  1. Tuo ryhmiä listalle siirtämällä lomakkeen hakujoukko Listaa-alasvetovalikon Näytä ryhmälistalla-toiminnolla, josta kerrottiin aiemmin kappaleessa Näytä ryhmälistalla.
  2. Poimi kohteet kartalta Ryhmälista-lomakkeella, josta kerrottiin aiemmin kappaleessa Kohteiden poiminta kartalta wand.
  3. Näytä Info-työkalun tulos ryhmälistalla.
  4. Tuo Suunnitelman kohteet, katso jäljempänä kappale Näytä ryhmälistalla.

Ryhmän uudelleen nimeäminen

  1. Nimeä ryhmä uudelleen joko kaksoisklikkaamalla kohdejoukkoa tai valitsemalla hiiren valikosta hiiren valikosta chart_line_edit Nimeä uudelleen, jolloin rivin ei tarvitse olla valittuna.
  2. Kirjoita uusi nimi Kohdejoukko-kenttään.
  3. Lopeta muokkaus klikkaamalla kentän ulkopuolella.

Ryhmien yhdistäminen

  1. Valitse yhdistettävät ryhmät listalta.
  2. Valitse hiiren valikosta arrow_join_rightYhdistä valitut ryhmät.
  3. Kirjoita uusi nimi Kohdejoukko-kenttään.
  4. Lopeta muokkaus klikkaamalla kentän ulkopuolella.

Ryhmien korostaminen

  1. Valitse korostusvärit korostettaville ryhmille.
  2. Valitse object_highlight Korosta ryhmät hiiren valikosta, jolloin valitut ryhmät ja ryhmät, joille on valittu väri, korostetaan. Ryhmät, joille ei ole valittu väriä, korostetaan oletusvärillä. Pakota korotusväri valituille ryhmille valitsemalla väri alivalikosta, jolloin valinnan ulkopuoliset korostetaan esivalitulla värillä.

Ryhmien paikantaminen

  1. Valitse paikannettava(t) ryhmä(t).
  2. Valitse hiiren valikosta arrow_inPaikanna valitut ryhmät.

Ryhmien avaaminen lomakkeella ja listalla

  1. Valitse ryhmä tai ryhmät, jonka/jotka haluat avata.
  2. a) Avaa kaikki hakujoukot valitsemalla Avaa valitut ryhmät lomakkeella tai Avaa valitut listassa.

Tai:

b) Avaa yksittäinen hakujoukko alivalikosta valitsemalla.

Ryhmän poistaminen

  1. Valitse poistettava ryhmä.
  2. Valitse hiiren valikosta deletePoista valitut ryhmät.

Ryhmän kohteiden avaaminen lomakkeella

  1. Valitse kohteet.
  2. Valitse hiiren valikosta table_goMuokkaa valittuja.

Valitut kohteet avautuvat omilla kohdelomakkeillaan.

Yksittäisten kohteiden korostaminen ryhmälistalla

Korostusvaihtoehdot: Valitse korostusväri jokaiselle riville erikseen, valitse sama väri kaikille tai käytä korostukseen oletusväriä.

  1. Valitse korostettavat kohteet.
  2. a) Valitse hiiren valikosta Korosta valitut, jolloin kohteet korostetaan oletusvärillä, ellei väriä ole valittuna ko. riville. b) Korosta kaikki valitut kohteet samalla värillä valitsemalla väri alivalikosta.

KeyCom2_2_ryhmälist_sama_väri_kohteille

Huom! Seuraava korostus poistaa nykyisen korostuksen, joten jos haluat lisätä kohteita korostukseen myös tällä hetkellä korostetut pitää olla valinnassa mukana.

Ryhmän kohteiden korostuksen poistaminen

Poista kohteiden korostus valitsemalla hiiren valikon Korosta valitut alivalikosta Tyhjennä.

'KeyCom2_2_ryhmalista_poista_kohteen_korostus

Kohteiden korostus poistuu sekä ryhmää vaihdettaessa, että kohteita poistettaessa.

Yksittäisten kohteiden paikantaminen ryhmälistalla

Paina Sijainti-sarakkeen Paikanna arrow_in-painiketta, jolloin kartta keskittyy kohteeseen ja kohde näytetään korostettuna. Jos Paikanna arrow_in-painiketta ei ole kohteen rivillä näkyvissä, kyseisellä kohteella ei ole sijaintia. Usean kohteen paikannuksessa: Valitse paikannettavat kohteet ja tämän jälkeen valitse hiiren valikosta Paikanna valitut.

Kohteen poisto ryhmästä

  1. Valitse poistettavat kohteet.
  2. Valitse hiiren valikosta deletePoista valitut kohteet ryhmästä.

Raportit ryhmästä ja ryhmän vienti ulkoiseen tiedostomuotoon

Luo Excel-raportti tällä hetkellä kohdelistalla avoinna olevasta ryhmästä valitsemalla Raportit-painikkeen alasvetovalikosta Raportit Nykyinen ryhmä excel muotoon. Selain avaa uuden ikkunan. Excel-tiedoston käsittely riippuu laitteesta ja selaimen asetuksista. Jatka niiden antamien ohjeiden mukaan.

Vie nykyinen ryhmä ulkoiseen tiedostomuotoon valitsemalla Raportit-painikkeen alasvetovalikosta Vie Vie nykyinen ryhmä... , jolloin Vientiasetukset-lomake avautuu. Katso ohjeet kohdasta Vie kohteet ulkoisiin tiedostomuotoihin (Erikseen tilattava toiminto).

Käyttäjän teeman luominen

  1. Kerää kohteet ryhmiksi Ryhmälistalle groupdisplay, katso kappale Ryhmien luominen.
  2. Valitse jokaiselle ryhmälle oma korostusväri.
  3. Paina Tallenna uutena teemana theme -painiketta.
  4. Anna avautuvassa valintaikkunassa teemalle nimi ja paina OK-painiketta.

Lisää käyttäjän teemoista on kerrottu kappaleessa Käyttäjän teemat.

Käyttäjän teemat

Avaa Käyttäjän teemat -lomake yläpalkin theme-painikkeesta. Suunnittele ensin korostukset ryhmälistalla ja tallenna niistä Käyttäjän teema theme myöhempää käyttöä varten.

Käyttäjän teeman tarkastelu

  1. Avaa Käyttäjän teemat -lomake työkalupalkin Käyttäjän teemat theme-painikkeella.
  2. Valitse Nimi-valintalistalta tarkasteltava teema.
  3. Näytä valittu teema arrow_in Paikanna ja object_highlight Korosta-painikkeilla, jolloin kartta keskittyy teemaan ja kohteet näytetään valituilla väreillä.
  4. Tarkastele teeman sisältöä painamalla Ryhmälista groupdisplay-painiketta ja valitsemalla Ryhmälistalla ryhmä, jonka sisältöä haluat tarkastella tarkemmin. Ryhmälistan toiminta on esitelty kappaleessa Ryhmälista.

Käyttäjän teeman muokkaaminen

  1. Valitse Nimi-valintalistalta muokattava teema.
  2. Vaihda ryhmän korostusväriä painamalla Korostusväri-kuvaketta ja valitsemalla avautuvasta värinvalitsimesta haluttu väri.
  3. Tallenna muutokset Tallenna save-painikkeella.

VIHJE: Muokkaa teeman sisältöä päivittämällä ryhmiä Ryhmälistalla groupdisplay ja tallentamalla/korvaamalla Käyttäjän teeman uudelleen samalla nimellä.

Käyttäjän teeman poistaminen

  1. Valitse Käyttäjän teemat -lomakkeen Nimi-valintalistalta poistettava teema.
  2. Paina deletePoista-painiketta. Ohjelma kysyy varmistuksen teeman poistolle. Valitse Kyllä poistaaksesi teeman.

Avaushistoria

Avaushistoria clock pitää kirjaa istunnon aikana avatuista lomakkeista ja niille haetuista kohteista. Tämä helpottaa kohteisiin takaisin paluuta. Avaa kohdelomake valitsemalla listan rivi ja painamalla Avaa -painiketta.

Avaushistoria-listasta näet kohteen tyypin, tunnuksen ja milloin kohdetta on käsitelty.

VIHJE: Jos olet tuhonnut kohteen, et voi hakea sitä kohdelomakkeelle Avaa-painikkeella. Käytä silloin Järjestelmän muutoshistoria-toimintoa.

Avaushistorian saat Excel-raportiksi valitsemalla C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\report.png Raportit-alasvetovalikosta Historiaraportti. Tyhjennä avaushistoria page_white Tyhjennä-painikkeella. Avaushistoria tyhjentyy automaattisesti, kun kirjaudut ulos KeyHeat:sta.

Järjestelmän muutoshistoria

Tarkastele järjestelmän muutoshistoriaa painamalla Järjestelmän muutoshistoria clock_edit-painiketta. Järjestelmän muutoshistoria -listalla esitetään kaikki kirjatut muutokset, järjestettynä uusimman mukaan. Järjestä lista sarakeotsikkoa klikkaamalla tai valitse järjestys sarakkeen valikosta. Tarkastele kohteen nykyinen versio valitsemalla application_go Avaa lomake hiiren valikosta.

Kohteen muutosten tarkastelu

Avaa kohteen koko muutoshistoria valitsemalla hiiren valikosta application_goAvaa kohteen muutoshistoria. Muutoshistoria-lomake avautuu ko. rivi valmiiksi valittuna. Lue avautuneesta lomakkeesta enemmän kohdassa Muutoshistoria.

Muutosten palautus

Palauta muutokset seuraavasti:

  1. Valitse palautettavat muutokset listalta.
  2. Valitse Palauta valitut muutokset hiiren valikosta.
  3. Tarkista palautuksen onnistuminen avautuvasta Palautusraportti-ikkunasta, jossa on omat kenttänsä Palautetuille ja Epäonnistuneille.

Huomaa! Jos valitsit useamman version samasta kohteesta, vain uusin versio palautetaan.

Rajausehtojen käyttö

Rajaa Järjestelmän muutoshistoria -listalla näytettäviä muutoksia aktivoimalla rajausehdot sarakkeen otsikon alasvetovalikosta. Rajausehtojen ollessa käytössä, kyseisten sarakkeiden otsikot ovat lihavoituja ja kursivoituja.

Poista yksittäinen rajausehto poistamalla valinta sarakkeen otsikon alasvetovalikosta tai paina lomakkeen oikeasta alalaidasta page_white Poista rajausehdot-painiketta, jolloin kaikki rajausehdot poistetaan.

Tehtävät

Tehtävät time_go ovat esimerkiksi rakentamisen eri työvaiheet tai huoltoon ja ylläpitoon liittyvät työt. Voit määritellä niitä yksittäiselle kohteelle tai suunnitelmalle. Tehtävä time_go -lomake toimii pääosin kuten muutkin lomakkeet. Lue lisää kappaleesta Lomakepainikkeet.

VIHJE: Tehtävien määrittelyllä voit esimerkiksi dokumentoida tarkasti verkon rakentamisen vaatimat työvaiheet ja kohdistaa ne oikeille kohteille ja suunnitelmille.

Tehtävän luonti

  1. Hae kohdelomakkeelle haluttu kohde tai avaa isäntäkohde painamalla Näytä isäntäkohde show_in_form-painiketta.
  2. Seuraa kappaleessa Tehtävän lisääminen kohteelle annettuja ohjeita.

Tehtävän isäntäkohteen paikantaminen ja korostaminen

Korosta ja paikanna tehtävän isäntäkohde painamalla Paikanna isäntäkohde arrow_in-painiketta. Painike toimii samaan tapaan kuin muillakin lomakkeilla, tässä sijainti otetaan isäntäkohteelta. Paikantamisesta enemmän kohdassa: Kohteen paikantaminen ja korostaminen.

Oletusten hallinta

Useimmille kohteille voidaan määritellä oletusarvoja, joita käyttäjä voi hyödyntää pohjana uutta kohdetta luotaessa. Katso: Lomakkeen oletusarvot.

Ylläpitäjän asettamien oletusten hallinta

Ylläpitäjä voi tallentaa kohteelle oletukset kohdelomakkeen Tallenna save-painikkeen valikosta löytyvällä Tallenna oletukseksi -valinnalla. Oletukset ovat tämän jälkeen kaikkien käyttäjien käytössä. Tallenna oletukseksi -valinta näkyy vain ylläpitäjälle ja on aktiivisena, kun lomake on tyhjennettynä tai sillä on tallentamaton kohde esillä.

Käyttäjän asettamien oletusten hallinta

Suunnitelma sekä verkosto/osa-alue -lomakkeilla käyttäjä voi asettaa istunnon ajaksi kyseisen kohteen oletukseksi tick-painikkeella. Tämän jälkeen eri lomakkeilla Oletukset application_view_list-painiketta painamalla Suunnitelma- ja Alue-kentät täyttyvät muiden oletusasetusten lisäksi. Katso lisää: Aseta oletussuunnitelmaksi.

Asetetut oletukset esitetään application_view_list Oletukset-valikossa ikkunan yläpalkissa oikealla.

stageinternal_keycom_24_oletus_tooltip

Avaa oletukseksi asetettu kohde omalla lomakkeellaan painamalla Avaa lomakkeella stageinternal_keycom-extjs_opn_on_the_form_tool-painiketta. Poista oletusasetus painalla stageinternal_keycom-extjs_close_delete_tool-painiketta.

VIHJE: Jos Oletukset defaults-painiketta ei näy yläpalkissa, käyttäjän asettamia oletuksia ei ole aktiivisena.

Tekstiviestipalvelu (Erikseen tilattava toiminto)

Tekstiviestipalvelua käytetään tiedotteiden lähettämiseen esimerkiksi vika- ja häiriötilanteissa asiakasrekisteristä löytyville asiakkaille. Voit lähettää viestin enintään 500 vastaanottajalle kerralla.

Tekstiviestipalvelu -painike löytyy päätyökalupalkista. Tekstiviestipalvelu-lomake sisältää kaksi välilehteä: Tekstiviestipalvelu ja Viestiloki. Tekstiviestien lähettäminen tapahtuu ensimmäisellä välilehdellä. Lomakkeelle kerätään ne asiakkaat/puhelinnumerot, joille tekstiviesti halutaan lähettää. Viesti kirjoitetaan Viesti-kenttään ja lähetetään painamalla Lähetä -painiketta. Lähetetyistä viesteistä jää tieto Viestiloki-välilehdelle.

Vastaanottajien lisääminen lomakkeelle

Voit käyttää erilaisia tapoja vastaanottajajoukon rakentamiseen: Jokainen uusi joukko puhelinnumeroita lisätään jo lomakkeella oleviin puhelinnumeroihin. Mikäli jokin puhelinnumero esiintyy listassa kahteen tai useampaan kertaan, siihen lähetetään vain yksi tekstiviesti.

Yksittäisen vastaanottajan lisääminen

Täytä Nimi- ja Puhelinnumero -kenttiin tiedot ja paina niiden vierestä löytyvää Lisää  add-painiketta. Lisätty asiakastieto näkyy Vastaanottajat-listassa. Puhelinnumero on pakollinen tieto, mutta nimen lisääminen auttaa erottamaan puhelinnumerot toisistaan kohdelistalla.

Voit poistaa vastaanottajia painamalla Vastaanottajat-listalta kohderiviä hiiren oikealla ja valitsemalla tämän valikosta Poista valitut. Useamman rivin valinta on mahdollista vaihto- ja control -näppäimillä.

Vastaanottajien tuonti Asiakas-lomakkeelta

Tekstiviestipalvelu-lomakkeen viestien vastaanottajat voi tuoda Asiakas-lomakkeen kautta. Asiakkaat voidaan hakea Asiakas-lomakkeelle käyttämällä niiden haku- ja poimintatyökaluja. Kun kohdejoukko on poimittu Asiakas-lomakkeelle, paina Listaa -painiketta. Valitse avautuvalta Asiakas-listalta yhteystietorivit, joille haluat lähettää tekstiviestin. Paina hiiren oikeaa ja valitse avautuvasta valikosta Avaa valitut tekstiviestilomakkeella -toiminto.

Vastaanottajien tuonti ulkoisesta tiedostosta

Kohdejoukko voidaan tuoda tekstiviestilomakkeelle ulkoisesta CSV-tiedostosta.

  1. Hae tuotava tiedosto paikalliselta levyltä Selaa-painikkeella.
  2. Puhelinnumero ja Asiakas -kenttiin on määritettävä, missä CSV-tiedoston sarakkeessa henkilöiden nimet ja puhelinnumerot sijaitsevat.
  3. Vienti tapahtuu painamalla Vie tiedot tekstiviestipalvelulomakkeen taulukkoon -painiketta.

  1. Vastaanottajat-lista on täydentynyt lisäämilläsi yhteystiedoilla.

CSV-tiedosto on esimerkiksi muotoa: Nimi;Osoite;Puhelinnumero:

Esimerkkihenkilö 1;Teollisuuskatu 13;0401234567

Esimerkkihenkilö 2;Horsmakuja 8;0501234567

Huom! CSV-tiedoston on oltava UTF 8 -koodattu. Tämän voi varmistaa esim. tallentamalla tiedoston Muistion Tallenna nimellä -työkalulla ja valitsemalla Koodaus-kentästä UTF-8.

Viestin kirjoittaminen ja lähettäminen

Kun tekstiviestin vastaanottajien joukko on lisätty Tekstiviestipalvelu-lomakkeelle, voidaan viesti kirjoittaa ja lähettää. Viesti kirjoitetaan Tekstiviesti-kenttään ja lähettäminen tapahtuu painamalla Lähetä tekstiviesti -painiketta. Lomakkeen alaosioon tulee ilmoitus hyväksytyistä vastaanottajista. Lisätietoja löydät Viestiloki-välilehdeltä.

Tekstiviestiä kirjoittaessa on huomioitava, että yhteen viestiin mahtuu 70 merkkiä. Mikäli viesti on pidempi, lähetetään se useammassa osassa. Viestien lukumäärää voi seurata viestikentän vieressä olevista luvuista 175/3. Jälkimmäinen luku kertoo viestien lukumäärän ja ensimmäinen luku käytettyjen merkkien lukumäärän.

Esimerkiksi vastaanottajia on 50 kpl ja teksti tarvitsee 3 viestiä. Tästä seuraa, että laskutettavia tekstiviestejä lähetetään 3 * 50 = 150 kpl.

Huomaa! Jos sama puhelinnumero esiintyy useaan kertaan, viesti lähetetään tähän numeroon vain kerran.

Häiriötiedotesivuston linkittäminen tekstiviestiin

Kun olet täyttänyt Tekstiviestipalvelu-lomakkeelle viestin ja yhteystiedot, kuten kappaleessa Viestin kirjoittaminen ja lähettäminen on kuvattu, jatka Häiriötiedotteen luomiseen painamalla Häiriötiedotteet C:\Users\saju-1\Pictures\icons\feed_error.png-painiketta. Huomioi, että mikäli toiminto ei ole aktivoitu järjestelmääsi lisäpalveluna, painike ei ole valittavissa!

Avautuvalle Häiriötiedotteet-lomakkeelle on täydennetty Kuvaus-kentät Tekstiviestipalvelu-lomakkeen viestin mukaisesti. Luo häiriötiedote, kuten kappaleessa Häiriötiedotteen luominen on ohjeistettu. Kun häiriötiedote on luotu ja tallennettu, sen linkki lisätään automaattisesti Viesti-kenttään:

Lähetä tekstiviesti painamalla Lähetä tekstiviesti -painiketta.

Viestiloki

Lähetetyistä tekstiviesteistä tallentuu tieto Tekstiviestipalvelu-lomakkeen Viestiloki-välilehdelle. Klikkaamalla yksittäistä viestiä välilehden ylemmästä Viestit-taulukosta avautuu alempaan Toimituksen tila -taulukkoon tekstiviestin tarkat lähetystiedot.

Voit muokata lokinäkymää suodattamalla näytettäviä tietoja rajausehdon mukaisesti tekstiviestin sisällön, päiväyksen, päivityksen tai tilan mukaan.

Häiriötiedotteet (Erikseen tilattava toiminto)

Häiriötiedotteet C:\Users\saju-1\Pictures\icons\feed_error.png-painike avaa erillisen lomakkeen häiriöalueiden ja häiriöilmoitusten hallintaan. Lomakkeelle voit määritellä ja tallentaa tulevan rakennuskohteen, jakelukeskeytyksen tai muun häiriön, niiden alkamis- ja päättymisajankohdat. Lomakkeelle kirjataan tietoja häiriökategoriasta, verkkotyypistä ja häiriön tilasta. Lomakkeelle voidaan määrittää häiriön vaikutusalueeseen kuuluvien asiakkaiden määrä

Tyhjennä C:\Users\saju-1\Pictures\icons\page_white.png-painikkeella tyhjennät lomakkeen tiedoista.

Häiriötiedotteen luominen

  1. Luo uusi viesti tai etsi valmiiksi tallennettu viestipohja, kuten kappaleessa Uuden viestin ja viestipohjan luominen on ohjeistettu.
  2. Anna häiriötiedotteelle tarkempia määrityksiä Tiedot-osioon, josta kerrotaan kappaleessa Tiedot.
  3. Anna luodulle häiriötiedotteelle sijainti, kuten kappaleessa Sijainnit on ohjeistettu.
  4. Paina vasemman alareunan C:\Users\saju-1\Pictures\icons\save_old.png Tallenna-painiketta tallentaaksesi uuden häiriötiedotteen.
  5. Luotu häiriötiedote on nähtävissä Ilmoitukset-välilehdellä.

Uuden viestin ja viestipohjan luominen

Häiriötiedotteen Kuvaus-osiossa voit kirjoittaa häiriötiedotetekstejä. Tiedotusta voit tehdä suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi, koska julkinen häiriötiedotesivusto tukee näitä kieliä.

Huom! Suomenkielinen kuvaus kopioituu myös englannin- ja ruotsin kielisiin kenttiin. Voit kääntää tekstin myös kyseisiä kieliä vastaaviksi.

  1. Anna tiedotteelle otsikko. Tämä kenttä on vapaavalintaisesti täydennettävä.
  2. Kirjoita kuvausteksti otsikoiden alapuolella sijaitseviin kenttiin. Lomakkeen tallentaminen ei ole mahdollista ilman kuvaustekstikentän täyttämistä.

Jos et halua tallentaa viestipohjaa, jatka tallentamatta kohtaan Tiedot.

TAI:

  1. Tallentaaksesi uuden viestipohjan, kirjoita viestipohjalle nimi ja paina Tallenna C:\Users\saju-1\Pictures\icons\save_old.png:

Huom! Yksityiset huomiot -kenttään voit kirjoittaa oman organisaatiosi sisäistä informaatiota liittyen häiriötiedotteeseen. Tämän kentän sisältöä ei julkaista asiakkaille.

Tiedot

Tiedot-osiossa tarkennetaan häiriötiedotteeseen liittyviä tietoja.

Häiriön Aloituspäivä/aika + ennakkotiedotus ja Päättymispäivä/aika + jälkitiedotus: Määrittele häiriön alkamis- ja päättymispäivät ylempänä sijaitseviin kalenteri -ja kellonaikavalikkoihin.

Mikäli valitset valintaruudut Ennakkotiedotus ja Jälkitiedotus, myös alemmat päivämäärä- ja kellonaika -kentät aktivoituvat. Ennakkotiedotuksella tiedotat asiakkaita ennakkoon tapahtuvasta häiriöstä, rakennuskohteesta tai suunnitellusta keskeytyksestä. Voit tehdä myös häiriötilanteen jälkeistä tiedottamista valitsemalla Jälkitiedotus-valintaruudun, jolloin tiedote näytetään valitsemasi ajanjakson verran.

Häiriötiedotteen kategoria ja Häiriötiedotteen tyyppi

Valitse häiriön kategoriaksi joko Häiriö, Rakennuskohde tai Suunniteltu keskeytys. Valitse myös, mitä verkkotyyppiä häiriöilmoitus koskee:

Häiriötiedotteen tila

Määrittele häiriötiedotteen tila, onko se Ilmoitettu, Työn alla vai Ratkaistu:

Ilmoitettu- ja Työn alla -tilaiset häiriötiedotteet näkyvät kartalla. Mikäli häiriötiedote on Ratkaistu-tilassa, se ei näy kartalla.

Muut tiedot

Häiriötiedotteen Muut tiedot -osiossa voit antaa tarkentavia tietoja:

Kohteet-kentässä määrität asiakkaiden määrän, jotka sijoittuvat rakennuskohteen, häiriön tai suunnitellun keskeytyksen vaikutusalueen piiriin.

Näytä kartalla -valintaruutu määrittelee sen, julkaistaanko tieto häiriötiedotteessa.

Luo linkki -valintaruutu luo ilmoitukselle häiriötiedotteen linkin. Linkki avulla asiakkaat pääsevät näkemään häiriötiedotetekstin ja kartat erillisellä häiriötiedotesivustolla. Lue lisää häiriötiedottamisesta kohdasta Häiriötilanteesta tiedottaminen.

Sijainnit

Sijainnit-osiossa voit määritellä häiriön, rakennuskohteen tai suunnitellun keskeytyksen sijainnin kartalla. Avaa Sijainnit-valikko Häiriötiedotteet-lomakkeen oikeasta alareunasta. 

Esimerkkikuvassa  häiriötiedotteelle on annettu sekä pistemäinen että aluemainen sijainti, joka on valittuna.

Piste: Klikkaa kartalla lisätäksesi häiriölle pistemäisen sijainnin toiminta-alueesi sisällä. Voit antaa useamman pistemäisen sijainnin.

Alue: Klikkaa kartalla antaaksesi häiriölle aluemaisen sijainnin toiminta-alueesi sisällä. Voit antaa useamman aluemaisen sijainnin.

pick_window_area Poimi: Poimi kartalta olemassa olevan alueen geometria.

Älä näytä olemassa olevia häiriötiedotteita -valikko:

Älä näytä olemassa olevia häiriötiedotteita: Häiriötiedotteita ei näytetä kartalla.

Näytä aktiiviset häiriötiedotteet: Kartalla näytetään aktiiviset häiriötiedotteet.

Näytä kaikki häiriötiedotteet: Kartalla näytetään kaikki luodut häiriötiedotteet.

Sinun on mahdollista muokata C:\Users\saju-1\Pictures\icons\chart_line_edit.png annettua sijaintia, paikantaa C:\Users\saju-1\Pictures\icons\arrow_inout.png siihen tai poistaa C:\Users\saju-1\Pictures\icons\delete.png se.

Viestipohjan muokkaaminen ja poistaminen

  1. Valitse alasvetovalikosta tallennettu viestipohja sen kuvauksen perusteella:

  1. Paina C:\Users\saju-1\Pictures\icons\apply.pngKäytä-painiketta, jolloin viestipohja latautuu alla oleviin kenttiin muokattavaksi.

TAI:

Paina Poista C:\Users\saju-1\Pictures\icons\delete.png-painiketta poistaaksesi viestipohjan.

Tallennetut häiriötiedotteet

Ilmoitukset-välilehdelle tallentuvat luodut häiriötiedotteet. Taulukosta nähdään häiriötiedotteen kuvaus, kategoria, tyyppi, tila sekä alku-, loppu- ja päivitysajankohta.

Kategorian tyypille (häiriö/rakennuskohde/suunniteltu keskeytys) on määritettävissä oma taustaväri, joka visualisoidaan häiriötiedotekartalle. Vastaavasti häiriötiedotteen tilalle (ilmoitettu/työn alla/ratkaistu) on annettavissa rajausväri, joka visualisoidaan myös häiriötiedotekartalle.

Muokkaa häiriötiedotetta

Valitse häiriötiedote, jota haluat muokata ja paina C:\Users\saju-1\Pictures\icons\monitor_edit.png Muokkaa häiriötiedotetta. Varoitus avautuu erilliselle Muokkaa häiriötiedotetta -välilehdelle, jossa sen tiedot ovat päivitettävissä. Tallenna lopuksi tekemäsi muutokset Tallenna C:\Users\saju-1\Pictures\icons\save_old.png-painikkeella.

Poista häiriötiedote

Valitse poistettava häiriötiedote tai poistettavat häiriötiedotteet. Paina Poista C:\Users\saju-1\Pictures\icons\delete.png-painiketta. Ohjelma pyytää vahvistuksen poistolle.

Uusi linkki

Voit luoda uuden häiriötiedotteen linkin yhdelle tai useammalle häiriötiedotteelle. Valitse shift- tai Ctrl -painikkeella häiriötiedoterivit, joille haluat luoda uuden linkin. Paina tämän jälkeen C:\Users\saju-1\Pictures\icons\add.png Uusi linkki -painiketta.

Toiminto on hyödyllinen silloin, kun haluat yhdistää useamman häiriötiedotteen löytyväksi saman linkin kautta.

Linkitä

Voit lisätä valitulle häiriötiedote-linkille muita häiriötiedotteita. Valitse Linkit-osiosta linkki, johon haluat lisätä aiemmin luotuja häiriötiedotteita. Valitse liitettävät häiriötiedotteet shift- tai Ctrl -painikkeella Häiriötiedotteet-listalta. Paina C:\Users\saju-1\Pictures\icons\link_go.png Linkitä-painiketta.

Irrota linkistä

Mikäli olet luonut linkin häiriötiedotteelle, ja haluat poistaa linkin, painaC:\Users\saju-1\Pictures\icons\link_delete.png Irrota. Mikäli toiminto ei ole valittavissa, häiriötiedotteella ei ole linkitystä.

Linkit-osio

Linkit-osiossa on nähtävissä häiriötiedotteiden linkit, häiriötiedotteiden lukumäärä ja niiden päivitysajankohta.

PoistaValitse linkki ja paina Poista C:\Users\saju-1\Pictures\icons\delete.png-painiketta poistaaksesi linkin. Ohjelma pyytää vahvistuksen linkin poistamiselle. Linkin poistamisen myötä häiriötiedote poistuu näkyvistä julkiselta häiriötiedote-sivustolta.

Suodatettu-valikosta voit valita, näytetäänkö Linkit-osiossa vain valitun häiriötiedotteen linkki (Suodatettu) vai kaikkien häiriötiedotteiden linkit (Kaikki).

Lomakkeen pikapainikkeet

Häiriötiedote-lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevat pikapainikkeet pitävät sisällään seuraavat toiminnot:

Voit kutistaa lomakkeen Suosikit-palkkiin -painikkeella.

Lataa uudelleen asetukset -painike on hyödyllinen silloin, kun Häiriötiedote-lomake ei saa muodostettua yhteyttä palvelimeen. Lomakkeen vasemmassa yläkulmassa on tällöin C:\Users\saju-1\Pictures\icons\not_available.png-symboli. Asetukset ovat latautuneet uudelleen, kun symbolina on C:\Users\saju-1\Pictures\icons\accept.png.

Paikanna toiminta-alueeseen  -painike keskittää kartan toiminta-alueellesi.

Avaa häiriötilannekartta -painike avaa häiriötilannekartan, jossa näkyvät kaikki ilmoitetut ja työn alla -olevat häiriötiedotteet.

Voit sulkea lomakkeen -painikkeella.

Häiriötilanteesta tiedottaminen

Häiriötiedotteet-työkaluun liittyy erillinen julkinen sivusto, jossa varsinainen häiriötiedottaminen tapahtuu. Linkki häiriötiedotus-sivustolle on julkaistavissa operaattoreiden verkkosivuilla. Häiriöitiedotteita voidaan antaa asiakas- ja operaattorikohtaisesti, jossa luetellaan palvelut, joita häiriö koskee, niiden alkamisajankohta korjausaika-arvioineen sekä häiriön vaikutusalue ja vikapäivystysnumerot.

Häiriöalueilla olevien asiakkaiden tiedottaminen onnistuu myös tekstiviestillä, johon on mahdollista liittää häiriötiedotesivuston linkki. Lue lisää kappaleesta Häiriötiedotesivuston linkittäminen tekstiviestiin.

Vie kohteet ulkoisiin tiedostomuotoihin (Erikseen tilattava toiminto)

KeyHeat-kohteet on mahdollista siirtää AutoCAD (dwg, dxf), ESRI (shp), Microstation (dgn) tai GT (xyz) -muotoihin. Myös aluemaisten kohteiden ja suunnitelmien aluerajojen vienti onnistuu edellä mainittuihin formaatteihin.

Verkkoaineistosta ja viitteistä voi tuottaa joko Info-lomakkeen tai kohdelomakkeiden kautta joku edellä mainituista tiedostoista, jonka latauslinkki tulee käyttäjän sähköpostiosoitteeseen.

  1. Vie kohteet toiseen tiedostomuotoon valitsemalla Vie report-painikkeen alasvetovalikosta Vie - Vie…

'KeyCom2_2_vie_menu

  1. Valitse avautuvalla Vientiasetukset-lomakkeella Muoto, johon tieto siirretään.

  1. Anna viennille Kuvaus ja valitse luotavan tiedoston Koordinaatisto.
  2. Valitse Leikkaa rajaan -valinnalla, leikataanko kohteet aluemaisten kohteiden rajojen mukaisesti.
  3. Valitse otetaanko viitteet mukaan vientiin.

Huomaa! Sähköpostiosoite on määritetty/liitetty käyttäjätunnukseen pääkäyttäjän käyttöliittymässä. Ellei käyttäjälle haluta myöntää käyttöoikeutta toimintoon, sähköposti on jätettävä tyhjäksi.

Pääkäyttäjällä on oikeus muuttaa sähköpostiosoitetta, johon latauslinkki lähetetään.

  1. Hyväksy vienti database_goVie -painikkeella, jolloin järjestelmä ilmoittaa, että pyyntösi on käsittelyssä.

Kun tiedosto on käsitelty, järjestelmä lähettää käyttäjän sähköpostiin linkin, josta tiedosto on ladattavissa.

Aineistojen lataus (Erikseen tilattava toiminto)

Lisää taustakarttoja Aineistojen lataus layers_import-työkalulla. Järjestele ja tuo uusia taustakarttoja tausta-aineistotasoille sekä määrittele tyyliasetukset tuoduille tiedostoille (vain Esri™ SHP). Järjestelmään ladattava aineisto on käytettävissä julkisesti, ryhmäkohtaisesti tai vain käyttäjäkohtaisesti. Paina ensiksi päätyökaluvalikosta Aineistojen lataus layers_import-painiketta.

Aineistojen lataus -työkalu taustakarttojen luomisessa tukee seuraavia tiedostomuotoja:

Lisäksi voit luoda verkon kohteita suoraan Esri™ SHP-muotoisista tiedostoista (Verkko). Lisätietoja Aineiston lataus suoraan verkon kohteiksi (Vaatii määrityksiä hallintakäyttöliittymässä).

Aineistojen tasojen hallinta

Ennen kuin voit ladata aineistoja, valitse olemassa oleva tai luo uusi tausta-aineistotaso Tasot-välilehdellä. Luodaksesi tausta-aineistotason kirjoita sen nimi Tason nimi -kenttään ja paina Lisää taso add-painiketta, jolloin taso ilmestyy Aineistot-lomakkeen Tausta-aineistot -osioon. Voit järjestellä tausta-aineistotasoja ja niiden välistä hierarkiaa.

Esimerkkikuvassa luotu ”oma taso” näkyy nyt Tausta-aineistot -tason alla.

stage18_keycomx_taustakarttojen_hallinta_tasot

Tausta-aineistotasoja voit tehdä käyttäjä -ja ryhmäkohtaisesti. Luomasi taso on oletusarvoisesti julkinen ja sitä kuvaa avoimen lukon lock_open-kuvake. Voit lukita tason yksityiseksi laittamalla ruksin valintaruutuun. Kuvake vaihtuu lukituksi lock, jolloin muut eivät näe luomaasi tasoa. Kun olet asettanut luomasi tason yksityiseksi, aktivoituu Ryhmät-valintaruutu. Mikäli haluat tietyn ryhmän näkevän luomasi aineiston, valitse Ryhmä-alasvetovalikosta halutun ryhmän nimi. Pääkäyttäjällä on oikeus luoda ryhmiä ja lisätä ryhmiin henkilöitä.

Aineistojen lataus

  1. Valitse Lataa-välilehti.
  2. Paina Selaa-painiketta ja valitse ladattava tiedosto.
  3. Jos olet lataamassa ESRI shp-tiedostoa, valitse myös dbf-tiedosto.
  4. Tarkista tiedostotyyppi ennen latausta. Yleensä kenttä on täytetty automaattisesti vastaamaan valitsemaasi tiedostoa.
  5. Valitse ladattavan tiedoston koordinaatisto.
  6. Valitse taustakarttataso, johon tiedostosi lisätään.
  7. Valitse Poista vanhat tiedostot, jos haluat tason sisältävän vain nyt ladattavien tiedostojen tiedot (sama kuin poistaisit ensin tasolta kaikki tiedostot, katso Aineiston poisto)
  8. Määrittele tyyliasetukset kohdetyypeille (vain Esri™ SHP). 

VIHJE: Jos tiedostosi sisältää kohteita, joilla on erilaiset tyylimääritykset, saatat joutua erottelemaan ne symboliikan perusteella eri tiedostoihin.

  1. Paina layers_import Lataa-painiketta. Etenemispalkista voit seurata aineiston latauksen etenemistä. Huomaa, että suuren tiedoston lataaminen voi kestää useita minuutteja.

Esimerkkikuvassa aineiston latauksen etenemispalkki.

stage18_keycomx_taustakarttojen_hallinta_lataa_status

Esimerkkikuvassa aineistojen latauksen Loki -välilehti. 

KeyCom2_2_aineistojen_lataus_loki

  1. Lataamisen valmistuttua näet viestin: Lataus on valmis, paikannetaanko? Paina Paikanna-painiketta ja tarkista tulos kartalla.
  2. Kun aineisto on latautunut, näet sen Aineistojen lataus Tasot-välilehden Tasot-osiossa:

Huomaa! Tausta-aineistoon tarttuminen on mahdollista, kun luot uusia verkon kohteita.

Aineiston poisto

  1. Valitse Tasot-välilehti.
  2. Laajenna Tasot-osio, jos ei ole jo laajennettu.
  3. Valitse Nimi-pudotusvalikosta taso, jolla poistettava taustakartta on.
  4. Valitse tiedosto, jonka haluat poistaa ja paina Poista valitut tiedostot cross-painiketta.
  5. Vahvista ja tarkista tulos kartalta.

Tausta-aineistotason poisto

  1. Valitse Tasot-välilehti.
  2. Valitse poistettava taso Nimi-alasvetovalikosta.
  3. Paina Poista valittu taso cross-painiketta.
  4. Jos taso sisältää tiedostoja sinulta kysytään: Taso  Jos olet varma, mitä olet tekemässä ja haluat silti poistaa tason vahvista poisto painamalla Poista-painiketta.

2017-03-23 15_58_32-KeyCom v2

Aineiston CSV-tiedoston muoto

Aineiston CSV-tiedoston säännöt:

  1. Kenttäerotin puolipiste (*;*)
  2. Ei otsikkoriviä
  3. Rivin muoto: X;Y;[TEKSTI];[VÄRI];[KOKO]
  4. TEKSTI, VÄRI ja KOKO voivat olla tyhjiä
  5. Jos TEKSTI on tyhjä, luodaan piste, muuten luodaan teksti.
  6. Jos VÄRI tai KOKO on tyhjä, käytetään oletusarvoja
  7. VÄRI on RGB arvo esim. ”255 255 0”

VIHJE: Jos haluat luoda sekä pisteet että tekstit, tee tiedostosta kaksi versiota, joista toisessa on tekstit ja toisessa tekstit ovat tyhjiä, ja lataa molemmat tiedostot samalle tasolle.

Aineiston lataus suoraan verkon kohteiksi (Vaatii määrityksiä hallintakäyttöliittymässä)

  1. Valitse tiedostoiksi shp- ja dbf-tiedostoja tai zip-tiedosto, joka sisältää ko. tiedostoja.
  2. Valitse tiedostotyypiksi Verkko.
  3. Paina layers_import Lataa-painiketta.
  4. Valitse avautuvalta Tuontiasetukset-lomakkeelta Menetelmä.
  5. Tarkista, että vastaavuudet ovat oikeat.
  6. Paina layers_import Lataa-painiketta. Etenemispalkista voit seurata aineistonlatauksen etenemistä. Huomaa että suuren tiedoston lataaminen voi kestää useita minuutteja.
  7. Lataamisen valmistuttua näet viestin Lataus on valmis, paikannetaanko? Paina Paikanna-painiketta ja tarkista tulos.

Aineiston lataus suoraan verkon kohteiksi (Vaatii määrityksiä hallintakäyttöliittymässä)

  1. Valitse tiedostoiksi shp- ja dbf-tiedostoja tai zip-tiedosto, joka sisältää ko. tiedostoja.
  2. Valitse tiedostotyypiksi Verkko.
  3. Paina layers_import Lataa-painiketta.
  4. Valitse avautuvalta Tuontiasetukset-lomakkeelta Menetelmä.
  5. Tarkista, että vastaavuudet ovat oikeat.
  6. Paina layers_import Lataa-painiketta. Etenemispalkista voit seurata aineistonlatauksen etenemistä. Huomaa että suuren tiedoston lataaminen voi kestää useita minuutteja.
  7. Lataamisen valmistuttua näet viestin Lataus on valmis, paikannetaanko? Paina Paikanna-painiketta ja tarkista tulos.

Menetelmänä Alueen tuonti (Vaatii määrityksiä Admin-käyttöliittymässä)

  1. Valitse tiedostoiksi shp- ja dbf-tiedostoja tai zip-tiedosto joka sisältää ko. tiedostoja.
  2. Valitse tiedostotyypiksi Verkko.
  3. Paina layers_importLataa-painiketta.
  4. Valitse avautuvalta Tuontiasetukset-lomakkeelta Menetelmä alasvetovalikosta Alueen tuonti ja määritä Suunnitelman nimi.
  5. Tarkista, että vastaavuudet ja muokattavat kentät ovat oikeat.
  6. Paina layers_importLataa-painiketta. Etenemispalkista voit seurata aineistonlatauksen etenemistä. Huomaa että suuren tiedoston lataaminen voi kestää useita minuutteja.
  7. Lataamisen valmistuttua näet viestin Lataus on valmis, paikannetaanko? Paina Paikanna-painiketta ja tarkista tulos.

Kaukolämpöverkon mallinnus

Kaukolämpöverkon mallinnus-työkalu löytyy KeyHeat-työkaluista.

KeyAquaan on toteutettu vesijohtoverkon mallinnustoiminnallisuus yhdessä Fluidit Oy:n kanssa. KeyAqua sisältää vesijohtoverkon tiedot, käyttöpaikkojen veden kulutustiedot ja lisäksi esim. pumppaamojen ohjaustietoja. Fluidit Water-mallinnusohjelmaan tallennetaan lähtötiedoiksi mm. verkon vesilähteet, paineenkorotusasemat ja pumppaamot sekä verkon automaatiotietoja.

Kaukolämpöverkon osalta mallinnuksella voidaan visualisoida tietoa kartalle ja tutkia statistiikkaa.

Kuva, joka sisältää kohteen kuvakaappaus, Fontti, Värikkyys  Kuvaus luotu automaattisesti



Was this article helpful?

What's Next