KEYGAS - KAASUVERKON TYÖKALUT
  • 15 Feb 2024
  • 1 Minute to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

KEYGAS - KAASUVERKON TYÖKALUT

• Dark
  • PDF

Article summary

KeyGas-ohjelmisto on tarkoitettu kaasuverkon dokumentointiin ja hallintaan. Kaasuverkon työkaluilla voidaan ylläpitää ajantasaista tietoa verkon kohteista, asiakkaista sekä kunnossapidosta. Tuotettua verkkomallia voidaan hyödyntää verkon ylläpidossa, suunnittelussa ja saneerauksessa.

KeyGas:n työkalut löytyvät KeyAqua-ohjelman yläpalkista:

Kaasuputki

Kaasuviitteet https://keyutilities.app.keypro.fi/static/image/open_annotation.png

Kaasuventtiili C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_valve.png

Kaasuverkon varusteet

Kaasukaapeli C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_cable.png

Kaasukaivo C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_manhole.png

Kaasuputket

Kaasuputkien käsittelyyn tarkoitettu lomake aukeaa Kaasuputki -painikkeesta. Kun olet luomassa uutta putkea, pitää sinun ensin täyttää lomakkeelle vähintään pakolliset ominaisuustiedot. Yleiset-välilehdelle voit lisätä tietoja esimerkiksi sijaintitarkkuudesta ja Lisätiedot-välilehdelle vapaamuotoista tekstiä. Liitteet-välilehdellä voit lisätä ja tarkastella kohteen liitteitä. Pakollisten tietojen valinnan jälkeen voit luoda kohteen kartalle Luo uusi -painikkeella. Voit käyttää kaasuputken luonnissa Tartunta- ja Seuranta -toimintoja, katso lisää kohdasta Tartunta ja seuranta.

Lomakkeen alaosassa näkyvät putken kytkennät kaivoihin ja venttiileihin. Putki voi olla kytketty kohteeseen molemmista tai vain toisesta päästään. Lisää ohjeistusta kytkennöistä kohdassa Kaukolämpökanavat.

Kytketyille varusteille voidaan määrittää alku- ja loppukorko. Tämä tapahtuu kirjoittamalla tiedot lomakkeen alaosan kenttiin. Desimaalierottimena on piste. Voit korostaa kytketyn kohteen kartalle painamalla kytkennän valikkoa. Kytkentä korostuu kartalle punaisina neliöinä.

Kaasuverkon hälytyskaapelit

Avaa kaasukaapelien käsittelyyn tarkoitettu lomake Kaasukaapeli C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_cable.png-painikkeesta. Kun olet luomassa uutta kaapelia, pitää sinun ensin täyttää lomakkeelle vähintään pakolliset ominaisuustiedot. Luo kohde kartalle Luo uusi -painikkeella. Kaapeli digitoidaan kartalle samalla tavalla kuin kaasuputki. Kaapelin alku- ja loppupäät voidaan sijoittaa automaattisesti samaan sijaintiin kuin olemassa olevat muut kohteet käyttämällä Piirtoasetukset-ikkunan Tartunta-toimintoa, katso lisää kohdasta Tartunta ja seuranta.

Kaasuverkon varusteet

Kaasuverkon varusteet -lomakkeella käsittelet esimerkiksi maakaasun, biokaasun tai kaupunkikaasun haaroja ja tulppia. Täytä tähdellä * merkityt pakolliset ominaisuustiedot, kun luot uuden varusteen kartalle. Piirtoasetusten Katkaise-toiminnolla voit tarvittaessa katkaista kaasuputken ja kytkeä putken Vaihto-painiketta pohjassa pitämällä luomaasi varusteeseen. Tartunta-toiminnallisuudesta lisää kohdassa Tartunta ja seuranta.

Kaasukaivot

Kaasukaivojen käsittelyyn tarkoitettu lomake aukeaa Kaasukaivo C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_manhole.png-painikkeesta. Kun olet luomassa uutta kaivoa, pitää sinun ensin täyttää lomakkeelle vähintään pakolliset ominaisuustiedot. Kaivo luodaan joko osoittamalla sen sijainti kartalta, tai käyttämällä Piirtoasetukset-ikkunan Tartunta-toimintoa. Tartunta-toiminnallisuudesta lisää kohdassa Tartunta ja seuranta.

Kaasukaivo luodaan kartalle Luo uusi -painikkeella. Kaasuverkon kaivojen kiertokulmaa voidaan muuttaa Kierto-toiminnolla. Kierto-ikkuna aukeaa automaattisesti uuden kohteen luomisen yhteydessä ja Muokkaa-alasvetovalikon Pyöritä-valinnasta. Voit tarttua nuoleen nuolipy ja siirtää sen haluamaasi kulmaan. Tallenna muutokset Tallenna-painikkeella. Kierto–valintaikkunasta voit aktivoida Askellus-valintaruudun. Tätä ominaisuutta käytetään, jos haluat esimerkiksi kiertää kohteen tarkalleen 45 asteen askelluksilla.

Kaasuventtiilit

Kaasuventtiilien käsittelyyn tarkoitettu lomake aukeaa Kaasuventtiili C:\Users\saju-1\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\gas_valve.png-painikkeesta. Kun olet luomassa uutta venttiiliä, pitää sinun ensin täyttää lomakkeelle (Kuva 177) vähintään pakolliset ominaisuustiedot.

Kun olet täyttänyt lomakkeen, voit luoda kohteen kartalle Luo uusi -painikkeella. Uusi venttiili luodaan joko osoittamalla sen sijainti kartalta, tai käyttämällä Piirtoasetukset-ikkunan Tartunta-toimintoa. Tartunta-toiminnallisuudesta lisää kohdassa Tartunta ja seuranta.

Kaasuventtiilien kiertokulmaa voidaan muuttaa samalla tavalla kuin kaasukaivojenkin. Tämä tapahtuu Kierto-toiminnolla. Kierto-ikkuna aukeaa automaattisesti uuden kohteen luomisen yhteydessä sekä Muokkaa-työkalun alasvetovalikon Pyöritä-valinnasta.