- Print
- DarkLight
- PDF
Digitointi
Kohteet luodaan sähköiseen muotoon digitoimalla eli luomalla paikkatietoa tietokoneen ruudulta.
Geometria
Kohteen geometriatiedot tarkoittavat koordinaattipisteitä ja tietoa geometrian muodosta (piste, viiva, alue tai näiden joukko).
Hakuehto
Hakuehdolla tarkoitetaan lomakkeelle kirjoitettavaa tai valikoista valittavaa ominaisuustietoa, jolla haetaan tietyn tyyppisiä kohteita tietokannasta. Hakuehtoja voi olla vain yksi (esimerkiksi osoite) tai useampi (esimerkiksi putkityyppi ja rakennusvuosi).
Karttakohde
Kohde, jonka sijainnin voi paikallistaa kartalta, kuten putki, varuste, symboli, tapahtuma, alue, teksti jne.
Kenttä
Lomakkeilla olevia kohtia, joihin voidaan kirjoittaa ominaisuustietoja vapaasti, kuten tunnus ja kommentti.
Keskittää
Kun kohteen paikantaa kartalle, kohde tulee karttanäkymän keskipisteeksi. Samalla karttanäkymä myös lähentyy kohteeseen.
Kohdetaso
Kohteet on esitetty karttanäkymässä eri tasoilla. Esimerkiksi jätevesiputket ja hulevesiputket ovat omilla tasoillaan, samoin laatuvalitukset ja kartoituskohteet. Kohdetasoja voi ottaa pois näkyviltä ja takaisin näkyville käyttötarkoituksen mukaan.
Koordinaatti
Koordinaateilla ilmoitetaan kohteen sijainti maapallolla tai karttakoodinaattijärjestelmässä. Karttakoordinaatit ovat koordinaattilukuarvoja, ja tasokoordinaatistossa ne ilmoitetaan X- ja Y- eli pohjois- ja itäkoordinaattien arvoina.
Korko
Esimerkiksi varusteen metreissä ilmoitettava korko. Desimaalierottimena on piste.
Loitonnus
Karttanäkymän muuttaminen niin, että voidaan tarkastella alueellisesti kattavampaa näkymää. Loitontamisella siis pienennetään kartan mittakaavaa, ja kartan kohteet näkyvät pienempinä.
Lomake
Verkoston kohteita ja niihin liittyviä tapahtumia luodaan, tarkastellaan ja muutetaan lomakkeilla. Lomakkeiden kautta luodaan kohde kartalle ja lisätään sille ominaisuustiedot. Verkoston eri kohteille on omat lomakkeensa.
Lomakepainike
Lomakkeiden alapalkissa on kohteiden käsittelyyn tarkoitettuja painikkeita, jotka toimivat yhteneväisellä tavalla kaikilla lomakkeilla. Painikkeilla voidaan esimerkiksi paikantaa kohde, päivittää sen tietoja ja geometriaa ja poistaa kohde tietokannasta.
Lähennys
Karttanäkymän muuttaminen niin, että voidaan tarkastella alueellisesti suppeampaa näkymää. Lähentämisellä siis suurennetaan kartan mittakaavaa, jolloin kartan kohteet näkyvät suurempina.
Mittakaava
Mittakaava kertoo esitetyn ja todellisen kohteen mittojen välisen suhteen. Mittakaavaa käytetään, kun esitettävä kohde on liian pieni tai suuri esitettäväksi sen luonnollisessa koossa.
Oletusarvot
Oletusarvot ovat järjestelmään määriteltyjä kohteen ominaisuustietoja. Tällöin lomake joko aukeaa kyseisillä arvoilla, tai ne voidaan palauttaa lomakkeelle järjestelmästä. Oletusarvoiksi järjestelmään on voitu tallentaa esimerkiksi yleisimmät kohteen ominaisuustiedot.
Ominaisuustieto
Ominaisuustieto on kohteen ominaisuuksia kuvaavaa tietoa, joka kertoo mikä tai millainen kohde on. Kohteiden ominaisuustietoja käsitellään lomakkeilla, joilla kohteille voidaan lisätä tieto esimerkiksi rakennusvuodesta tai osoitteesta.
Pdf-dokumentti
Tapahtumista voidaan luoda Pdf-dokumentteja, jotka avautuvat uuteen selainikkunaan. Dokumentti voidaan tallentaa tai tulostaa selaimen toiminnoilla. Työasemalle tallennetun Pdf-dokumentin voi lukea esimerkiksi Adobe Acrobat Reader -ohjelmalla.
Pistemäinen kohde
Pistemäisiä kohteita ovat ne verkoston kohteet, joiden sijainti ilmoitetaan yhdellä koordinaatilla. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi varusteet ja tapahtumat.
Sijaintitieto
Sijaintitieto on tieto maantieteellisestä sijainnista koordinaattien, osoitteen tai muun paikantavan tekijän (esimerkiksi alueen nimi) avulla ilmoitettuna. Kohteiden sijainti voidaan ilmoittaa useammalla tavalla, kohde on esimerkiksi luotu kartalle, ja tämän lisäksi sille on ilmoitettu osoite.
Tapahtuma
Tapahtuma on yhteisnimitys verkoston kohteisiin liittyville toiminnoille. Tapahtuma voi olla laatuvalitus, laitteen kuntoraportti, vuotoraportti tai työohjelma. Myös tapahtumille voidaan luoda sijaintitieto.
Tietokanta
Tietokanta on joukko tietoja. Tieto on järjestetty niin, että sitä voi helposti käsitellä ja haluttu tieto on sieltä nopeasti saatavilla. Tiedot tietokannassa on järjestetty tietyllä loogisella tavalla, jotta oikean tiedon saaminen olisi mahdollisimman tehokasta.
Tunnus
Jokainen verkon kohde saa yksilöllisen tunnuksen. Vaikka kohteilla olisi täsmälleen samat ominaisuustiedot, tunnuksen avulla ne voidaan erottaa toisistaan.
Tyyppi
Verkon kohteita käsitellään lomakkeilla, joita on erilaisille verkon kohteille, esimerkiksi paloposteille ja vesiposteille omansa. Kohteelle voidaan ominaisuustietona lisätä tarkempi tieto sen tyypistä, esimerkiksi viemäriputkelle voidaan valita sen putkityypiksi esimerkiksi pää- tai romujohto.
Valikko
Lomakkeilla olevia kohtia, joihin voidaan lisätä ominaisuustietoja valmiista vaihtoehdoista valitsemalla. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi käyttötila ja materiaali.
Viivamainen kohde
Viivamaisia kohteita ovat ne verkoston kohteet, joiden sijainti ilmoitetaan vähintään kahdella koordinaatilla. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi putket.