VESIJOHTOVERKON MALLINNUS
  • 30 Oct 2023
  • 1 Minute to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

VESIJOHTOVERKON MALLINNUS

• Dark
  • PDF

Article summary

KeyAquaan on toteutettu vesijohtoverkon mallinnustoiminnallisuus yhdessä Fluidit Oy:n kanssa. KeyAqua sisältää vesijohtoverkon tiedot, käyttöpaikkojen, veden kulutustiedot ja lisäksi esim. pumppaamojen ohjaustietoja. Tässä kappaleessa käsitellään tiivistetysti Mallinnus-toiminnon ominaisuuksia. Lue lisää Fluidit Vesijohtoverkon Mallinnus-käyttöohjeesta.

Mallinnus-lomake avataan työkalupalkkiin lisätystä Mallinnus-toiminnosta.

Uutta mallinnusta luotaessa tallennetaan ensin Mallinnus-lomakkeen yläosan perustiedot:

Tunnus: Käyttäjän antama tunnus.

• Tyyppi: Valitaan listasta mitä ollaan mallintamassa, valittavissa ovat:
  • Rakennettu verkko: Mallinnus sisältää kaikki vesijohtoverkossa tällä hetkellä käytössä olevat kohteet.
  • Tilapäinen vedenotto: Mallinnetaan tilapäinen vedenotto.
  • Suunniteltu verkko: Mallinnetaan suunnitelma, joka liittyy olevaan verkkoon.
  • Laatu: Mallinnetaan veden ikä (viipymä) ja veden alkuperä (vesilähde, josta vesi tulee verkon solmuun).

Oleva verkko: Mallinnetaan koko oleva verkko.

Tallenna tiedot painamalla Tallenna -painiketta, jolloin Luonti pvm. ja Luoja -kentät täyttyvät.

Oikeanpuoleiset sarakkeet saavat arvot mallinnuksen yhteydessä.

Tila: Kertoo mallinnuksen tilan:

• Mallinnuspyyntöä lähetetään
  • Mallinnuksessa
  • Haetaan mallinnustuloksia
  • Mallinnettu

Mallintaja: Mallintajan käyttäjätunnus

Lähetetty: Päivämäärä ja kellonaika, jolloin aineisto lähetettiin mallinnukseen.

Valmis: Päivämäärä ja kellonaika, jolloin mallinnus valmistui eli tulokset ovat luettavissa KeyAquassa.

Tietojen haku

Voit hakea, poistaa ja paikantaa tietoja Mallinnus-toiminolla seuraavilla tavoilla:

1. Hae mallinnuksia Mallinnus-lomakkeelle Hae -painikkeella. Hakuehtoina voit käyttää lomakkeen yläosan Tiedot-osion kenttiä.
  2. Tyhjennä lomake tiedoista Tyhjennä -painikkeella.
  3. Poista -painikkeella poistat lomakkeella aktiivisena olevan mallinnuksen. Huomioi, että toiminto poistaa kaikki mallinnuksessa käytetyt kohteet ja mallinnustulokset.
  4. Mallinnus-lomakkeen Paikanna kaikki -painikkeella voit paikantaa lomakkeella olevan mallinuksen kohteet kartalla.

Verkon kohteiden liittäminen mallinnukseen

Ensimmäiseksi luodaan olevan verkon malli ja testataan sen toimivuus Fluiditin kanssa. Valitse Mallinnukseen haluamasi verkon kohteet. Esimerkiksi vesijohdoista ei yleensä oteta tonttijohtoja mukaan mallinnukseen.

Alaosan painikkeilla liitetään verkon kohteita mallinnukseen:

Lisää vesijohtoverkon kohde: Liität mallinnukseen ne vesijohtoverkon varusteet, joihin jo aiemmin mallinnukseen liitetyt putket on kytketty

Liitä putkiin liitetyt varusteet: Liität mallinnukseen ne vesijohtoverkon varusteet, joihin jo aiemmin mallinnukseen liitetyt putket on kytketty.

Tietojen lähettäminen

Lähetä mallinnettavaksi -toimintopainikkeella lähetät valitun aineiston FluidItin mallinnussovellukselle mallinnettavaksi. Mallinnus-lomakkeen Tila-kentässä näytetään mallinnuksen tila. Lue Aineiston lähettämisen tyypeistä Fluidit-käyttöohjeesta.

Mallinnustulosten tarkastelu

Mallinnustuloksia voidaan tarkastella joko teemoittamalla verkkoa karttaikkunassa tai tarkastelemalla yksittäisen verkkokohteen arvoja. Putkien ja varusteiden Mallinnustulokset voidaan avata erilliselle lomakkeelle.

Teemat

Lomakkeen alaosassa on toiminnot sekä putkien että varusteiden teemoitukseen:

Putkille on valittavissa Virtaussuunnan, Virtaussuunnan muutos, Nettovirtauksen, Kokonaisvirtaus, Maksimivirtauksen ja Maksimivirtausnopeudet teemoituksia. Vain yksi putkiteemoitus on kerrallaan näkyvissä. Kun vaihdat teemaa, ohjelma poistaa aiemmin valitun teeman ja sen selitteen näytöltä.

Varusteille on valittavissa Minimipaineen, Maksimipaineen ja Painevaihtelun teemoituksia.

Yksittäisten kohteiden mallinnustulokset

Yksittäisen kohteen tuloksia voit tarkastella:

1. Valitse Mallinnus-lomakkeen kohdelistalta hiiren oikean valikosta Näytä tulokset.
  2. Valitse Mallinnus-lomakkeen alaosasta Näytä mallinnustulokset kartalta  ja osoita verkon kohde kartalta.

Lue lisää vesijohtoverkon mallinnuksesta ja sen toiminnoista erillisestä kattavammasta Fluidit_Vesijohtoverkon_mallinnus_ohje_3.0.16 UUSI-dokumentista.