Automaattinen reitinhaku
  • 27 May 2024
  • 2 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

Automaattinen reitinhaku

• Dark
  • PDF

Article summary

Automaattista reitinhakua  käytetään silloin, kun halutaan tietää vastinpistekytkennät sisältävä lyhin mahdollinen varattu tai vapaa reitti kahden laitetilan välillä. Mikäli reittiä ei valittujen laitetilojen väliltä löydy, antaa sovellus siitä käyttäjälle ilmoituksen.

Reitin hakeminen

Hakua varten tarvitaan reitin alku- (Teletila 1) ja loppupään (Teletila 2) laitetilat. Teletilat voidaan tuoda teletilalomakkeelta Poimi teletilalomakkeelta -painikkeella, Poimi kartalta wand-toiminnolla tai hakea lomakkeelle tunnuksella. Kun tekstikenttään syötetään jokin osa haettavasta tunnuksesta, ilmestyy lista hakujoukosta kentän alapuolelle. Listasta tulee valita haluttu tunnus hiiren vasemmalla painikkeella.

Palvelun valinta määrittää reittiin kuuluvien hyväksyttävien laitteiden kytkentäpisteiden tarjoamat palvelut. Palveluja tarkastellaan asiakkaalta keskukselle päin. Mikäli Palvelu-valinta ei ole valittu, ei kytkentäpisteiden tarjoamaa palvelua tarkastella lyhintä reittiä etsittäessä.

Teknologian valinta määrittää reittiin kuuluvien hyväksyttävien laitteiden teknologian. Mikäli teknologiaa ei ole valittu, ei laitteiden teknologiaa tarkastella lyhintä reittiä etsittäessä.

Suunnan valinta määrittää reittiin kuuluvien hyväksyttävien laitteiden VP-kytkentöjen suunnan. Mikäli suuntaa ei ole valittu tai kytkentöjen suuntatietoa ei ole tallennettu, ei kytkentöjen suuntaa tarkastella.

Vain vapaat -valinta hakee teletilojen 1 ja 2 reitiltä ainoastaan yhteyksistä vapaita kytkentäketjuja.

Ennen reittien hakemista voidaan hakua rajata asettamalla haulle suodatin. Tämä tapahtuu Hakutyyppi-valinnan avulla, jossa oletuksena on valittuna tyhjä (jolloin tehdään täysi haku). Varsinaisia suodatusvaihtoehtoja ovat Tulvahaku ja Hae yhteyden perusteella (Kuva 274). Tulvahaku hakee kaikki ne reitit, joissa reiteillä on täydelliset kytkennät ts. reitti sisältää kaikki tarvittavat vastinpiste- ja ristikytkennät. Hae yhteyden perusteella hakee kaikki ne reitit, joissa annetun kahden laitetilan välillä olevat muut laitetilat on varattu yhteydelle ja ottaa huomioon kaikki ne reitit, joissa on puuttuvat ristikytkennät. Täysihaku valittuna (valintalista tyhjänä) haetaan reittejä molemmilla tavoilla.

Näytettävien hakutulosten eli reittien määrää voidaan rajata asettamalla haluttu määrä Maks. reitit -tekstikenttään. Kentän oletusarvona on 20 ja jos arvoa ei ole asetettu, näytetään lomakkeella kaikki hakuehtojen ja hakusuodattimen perusteella löydetyt reitit.

Automaattinen reitinhaku käynnistyy painamalla lomakkeen Hae-painiketta. Haku suoritetaan valittujen laitetilojen avulla etsien suodatusehtojen mukaisia reittejä. Mikäli loppupään laitetila (lomakkeella Teletila 2) kapasiteetiltaan pienempi kuin alkupään laitetila (lomakkeella Teletila 1), käännetään tarkastelusuunta automaattisesti lähtemään pienempikapasiteettisesta laitetilasta suurempaan. Tällöin Teletila 1 ja Teletila 2 vaihtavat paikkaa lomakkeella ja samoin näytettävissä reiteissä suunta on vaihdon mukainen.

Onnistuneen haun jälkeen sovellus esittää tiedot reitin alku- ja loppupään laitetilasta sekä niiden välillä olevista laitetiloista, joiden kautta reitti kulkee. Lisäksi lomakkeelta näkee reitin muodostukseen tarvittavien kytkentöjen ja ristikytkentöjen määrän sekä kustannuksen ja suosittavuuden.

Mikäli haku ei palauta yhtään reittiä valittujen laitetilojen välille, niin sovellus antaa käyttäjälle huomautuksen.

Reitin korostus

Käyttäjä voi halutessaan korostaa reitin verkkokartalla. Tätä toiminnallisuutta varten lomakkeella on Paikanna ja korosta arrow_in-painike. Painikkeen avulla korostetaan kytkentäreitin kaikki kytkentäpisteisiin liittyvät kaapelireitit. Paikanna ja korosta-toiminnot löytyvät myös hiiren oikean valikosta reittirivillä.

Tietty reitti kytkentäväleineen korostetaan siten, että ensin valitaan lomakkeelta haluttu reittivaihtoehto Reitit-osiosta. Seuraavaksi Reitin Kytkennät -osiosta valitaan korostettavat rivit hiiren vasemmalla painikkeella Ctrl-näppäin pohjassa osoittamalla ja hiiren oikealla painikkeella avautuvasta valikosta Paikanna ja korosta valitut tai Korosta valitut.

Huom! Reitin kytkennät -osiossa esitetään laitteet hierarkkisessa järjestyksessä. Rivillä on siis ensin isäntälaite, ja sitten alilaite/alilaitteet, riippuen automaattisen haun löytämistä kytkennöistä.

Varaa yhteydelle

Hakujoukon reitit ovat varattavissa käsittelyssä olevalle yhteydelle, kun Automaattinen reitinhaku käynnistetään Yhteys-lomakkeelta. Toiminto löytyy Varaa kytkentä -painikkeen alavalikosta. Onnistuneen reitinhaun jälkeen Varaa yhteydelle -painike ilmestyy Automaattinen reitin haku -lomakkeelle. Valitse haluamasi reittivaihtoehto ja paina Varaa yhteydelle -painiketta.

autvar