JOHDANTO
  • 31 Jul 2024
  • 2 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

JOHDANTO

• Dark
  • PDF

Article summary

Tämä käyttöohje kuvaa selainpohjaisen KeyCom-verkkotietojärjestelmän toiminnot. KeyCom on tarkoitettu tele- ja tietoliikenneoperaattorien työkaluksi verkkotiedon hallintaan, verkon suunnitteluun ja ylläpitoon. KeyCom muodostaa yhtenäisen dokumentaation verkon rakenteesta ja kytkennöistä. Kun Sinulla on tarkkaa informaatiota siitä, miten verkkosi on rakentunut ja miten verkkoasi käytetään, voit operoida verkkoasi tehokkaasti.

Käyttöohje etenee yleisten työkalujen ja painikkeiden esittelyn kautta lomakkeiden käytön ohjeistukseen. Lomakkeilla tarkastellaan, luodaan ja muutetaan verkon kohteiden tietoja kaikilla lomakkeilla yhtenäisesti toimivilla lomakepainikkeilla. Ennen yksittäisen lomakkeen ohjeistukseen tutustumista kannattaa lukea luku Lomakepainikkeet. Esitellyt painikkeet liittyvät kohteiden ominaisuus- ja sijaintitietojen tarkasteluun ja päivittämiseen, ja ne ovat yhteneväisiä Keypro Oy:n muiden selainohjelmistojen kanssa. Kyseisessä kappaleessa painikkeiden toiminta esitellään yksityiskohtaisesti, ja niiden oletetaan myöhemmin olevan käyttäjän hallussa lomakkeiden käytön ohjeistuksessa.

Käyttöohjeen luku Karttanäkymä käsittelee karttanäkymän käsittelyyn liittyviä työkaluja. Työkalut sijaitsevat erillisessä Karttatyökalut-palkissa ja ne liittyvät etäisyyden mittaamiseen, mittakaavan muuttamiseen, tulostamiseen sekä kartan kohteiden tietojen tarkasteluun. Karttanäkymä-kappaleessa esitellään taustakarttojen ja kohdetasojen valinta, kartan ja osoitteiden käsittely sekä koordinaattiosion käyttäminen kartalla siirtymiseen. Luku on pääosin tarkoitettu niille käyttäjille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet karttakäyttöliittymiä. Esitellyt työkalut ovat yleisesti käytössä erilaisissa karttaohjelmistoissa.

Luvussa KeyCom-lomakkeet tutustutaan verkkoelementtien, kuten teletilojen ja kaapeleiden kohdelomakkeiden käyttöön. Luvussa esitellään myös kytkentöjen hallinta ja reitinseuranta sekä palvelu- ja verkostoalueiden muodostaminen. Käyttäjän oletetaan hallitsevan yleisten lomakepainikkeiden käytön. KeyCom-lomakkeita käytetään yhtenevällä tavalla ja poikkeavat toiminnot esitellään lomakekohtaisesti.

Luvussa KeyNet-työkalut esitellään työkalut televerkon yhteyksien, asiakastietojen ja vuokrasopimusten hallintaan.

Luvussa Muut Työkalut esitellään ohjelman muut työkalut. Luku on tarkoitettu kaikille käyttäjille, ja siinä esitellään muun muassa suunnitelmien ja viitteiden luominen, osoitehaku, kartoitusten hallinta sekä ryhmälistojen muodostus.

Ohjelmiston esittely

KeyComia käytetään Internet-selaimella eikä se vaadi muita ohjelmistoasennuksia käyttäjän työasemalle. Käsiteltävä verkkoaineisto sijaitsee verkossa olevalla palvelimella Oracle tai PostgreSQL-tietokannassa, josta verkon tiedot selaimelle välitetään.

Verkkoaineistoa käsitellään erityyppisille verkon kohteille tarkoitetuilla lomakkeilla. Jos esimerkiksi haluat muuttaa jatkoksen tietoja, avaa Jatkos-lomake, jos haluat luoda järjestelmään uuden kaapelin, tee se Kaapeli-lomakkeen toimintojen kautta. Lomakkeilla siis tarkastellaan, luodaan ja päivitetään ominaisuus- ja sijaintitietoa. Verkon rakenteesta voidaan tallentaa tiedot esimerkiksi verkon topologiasta ja kohteiden ominaisuustiedoista, kuten asennusvuodesta ja käyttötilasta. Käyttöoikeuksistasi riippuu, mitkä toiminnot ovat käytettävissäsi.

3D yhteensopivuus

KeyCom 2024.3 sisältää oletuksena 3D yhteensopivan tietokannan ja mahdollistaa 3D perustoiminnot käyttöliittymässä. Käytössäsi on X- ja Y-koordinaattien lisäksi myös korkeuskoordinaatti Z. Huomioi, että osoitteet, sarjatulostus ja karttakaaviot tallennetaan edelleen 2D-formaatissa.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä koostuu työkalupalkista, karttanäkymästä, kelluvasta karttatyökalupalkista ja koordinaattiosiosta. Näytön yläreunassa sijaitsee työkalupalkki, josta voit avata kohteiden tarkasteluun ja muokkaamiseen käytettäviä lomakkeita. Palkissa sijaitsee lisäksi muita painikkeita, joilla voit hakea esimerkiksi osoitteita tai tuottaa viivoja ja tekstejä kartalle.

Suurimman osan näytöstä käsittää karttanäkymä, joka sisältää myös kartan hallintaan tarvittavan karttatyökalupalkin sekä Aineistot-työkalun.

Näytön alaosassa on koordinaattiosio, joka näyttää koordinaattiarvoja. Alaosan ohjepalkin vasempaan alalaitaan ilmestyvät myös ohjeet eri painikkeita ja työkaluja käytettäessä. Voit lukea näistä lisää kappaleesta Karttanäkymä alkaen.

Huomaa! Jos käyttöliittymän reunus on väriltään poikkeuksellisen kirkas, olet todennäköisesti kirjautunut testiympäristöön.

Laitteistovaatimukset

Käytät KeyCom-sovellusta internetselaimessasi, joten minimi- ja suosituslaitteisto riippuvat vahvasti käyttämästäsi selaimesta:

• Selain: Microsoft Edge tai Google Chrome viimeisimmät päivitykset varustettuina. Firefox on myös tuettuna, mutta vaatii mahdollisimman nopean prosessorin (i7, i9). Selaimessa pitää myös sallia evästeet.
  • Käyttöjärjestelmä: Selaimen vaatimusten mukainen. Keypro Oy testaa järjestelmän toimintoja Windows-pohjaisilla laitteilla. Linux Ubuntu 18 tai uudempaa suositellaan.
  • Prosessori: Vähintään Intel Core i3. Suositellaan Intel Core i5 tai i7 (tai jotain vastaavaa AMD:ltä).
  • Näyttö: Minimi 1366x768 pisteen resoluutio, suositus 1920x1080 pistettä
  • Keskusmuisti: Minimi 8 gigatavua, suositus 16 gigatavua huomioiden selaimen asettamat vaatimukset.

Käyttäjäroolit

Käyttäjillä on järjestelmässä rooli, jolle määritellyistä käyttöoikeuksista riippuu, mitkä toiminnot ovat näkyvissä eli millaisia asioita käyttäjä voi ohjelmassa tehdä. Katselija voi tarkastella sekä kohteiden ominaisuus- että sijaintitietoja, mutta ei voi muuttaa tai lisätä kohteita järjestelmään. Kyseisiin toimintoihin tarkoitetut painikkeet eivät katselijalla ole edes näkyvillä. Jos käyttäjällä on oikeus tehdä muutoksia sijainti- tai ominaisuustietoihin, ovat kyseiset painikkeet näkyvillä. Pääkäyttäjä voi lisäksi esimerkiksi muuttaa oletusarvoja.

Järjestelmään on mahdollista määritellä myös ns. aluekohtaisia käyttäjäoikeuksia, jolloin käyttäjällä on oikeus nähdä ja käsitellä vain tietyn alueen sisällä olevia kohteita. Rajauksia voidaan tehdä myös esimerkiksi kohteiden omistajatiedon perusteella.