- Print
- DarkLight
- PDF
Tässä käyttöohjeessa kuvataan KeyLight-ohjelmiston toiminnot. Ohjelmisto on tarkoitettu ulkovalaistusverkon dokumentointiin ja hallintaan. Voit ylläpitää ajantasaista tietoa verkon kohteista ja rakenteista Keylightin avulla. Tuotettua verkkomallia on mahdollista hyödyntää verkon ylläpidossa ja suunnittelussa.
Käyttöohje etenee yleisten työkalujen ja painikkeiden esittelyn kautta lomakkeiden käytön ohjeistukseen. Lomakkeilla tarkastellaan, luodaan ja muutetaan verkon kohteiden tietoja kaikilla lomakkeilla yhtenäisesti toimivilla lomakepainikkeilla. Ennen kohdelomakekohtaista ohjeistusta kannattaa lukea luku LOMAKEPAINIKKEET. Kyseisessä kappaleessa esitellään yleisten työkalujen toiminta yksityiskohtaisesti, ja niiden oletetaan myöhemmin olevan käyttäjän hallussa kohdelomakekohtaisessa ohjeistuksessa.
Kohdassa SISÄÄNKIRJAUTUMINEN JA OHJEET kuvataan järjestelmään kirjautuminen, salasanan vaihto ja käyttöohjeen aktivoiminen istunnon aikana.
Käyttöohjeen luku KARTTANÄKYMÄ käsittelee karttanäkymän perustoimintoihin liittyviä työkaluja. Luvussa esitellään mm. taustakarttojen ja kohdetasojen valinta, koordinaattiosion käyttäminen, osoitteen hakeminen ja tulostustoiminnot.
Kaikille lomakkeille yhteiset painikkeet ja työkalut esitellään kohdassa LOMAKEPAINIKKEET. Luku on tarkoitettu erityisesti käyttäjille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet Keypro Oy:n selainohjelmistoja. Esitellyt työkalut liittyvät kohteiden ominaisuus- ja sijaintitietojen tarkasteluun ja päivittämiseen, ja ne ovat yhteneväisiä muiden yrityksemme selainohjelmistojen kanssa.
Luvussa KEYLIGHT-TYÖKALUT käsitellään KeyLight kohdelomakkeiden käyttöä. Käyttäjällä on hyvä olla tässä vaiheessa käsitys yleisten lomakepainikkeiden toiminnallisuudesta. Lomakkeita käytetään pääosin yhtenevällä tavalla. Muista lomakkeista poikkeavat toiminnot esitellään lomakekohtaisesti.
MUUT TYÖKALUT kohdassa esitellään KeyLight-ohjelmiston työkaluja, joita ei ole vielä esitelty edellä mainituissa kappaleissa. Kappaleessa esitellään mm. kartoitusten hallinta, osoitehaku ja vapaan viivan sekä tekstin lisääminen kartalle.
Ohjelmiston esittely
Ohjelmisto toimii Internet-selaimella eikä vaadi muita ohjelmistoasennuksia käyttäjän työasemalle. Käsiteltävä verkkoaineisto sijaitsee verkossa olevalla palvelimella Oracle -tietokannassa, josta verkon tiedot selaimelle välitetään.
Verkkoaineistoa käsitellään verkon kohteille tarkoitetuilla lomakkeilla: Kun muutetaan pylvään tietoja, avataan Pylväs-lomake. Vastaavasti uusi kaapeli luodaan järjestelmään Kaapeli-lomakkeella. Lomakkeilla tarkastellaan, luodaan ja päivitetään ominaisuustietoa sekä sijaintitietoa. Verkon rakenteen tallennettavia tietoja ovat esimerkiksi verkon topologia ja kohteiden ominaisuustiedot, kuten kaapelille asennusvuosi, käyttötila, tyyppi ja pituus. Käytetyistä kaapelityypeistä järjestelmään tallennetaan tarvittavat tekniset tiedot oikosulkulaskentaa varten. Käyttöoikeutesi määrittävät käytössäsi olevien toimintojen laajuuden.
Käyttöliittymä
Käyttöliittymä jaetaan toiminnallisiin osioihin. Näytön yläreunassa sijaitsee työkalupalkki, josta avataan kohteiden tarkasteluun ja muokkaamiseen käytettävät lomakkeet. Palkissa sijaitsee lisäksi muita työkaluja, joita käytetään esimerkiksi osoitehakuun ja kartoitustiedostojen lukuun.
Kuva 1. Käyttöliittymä koostuu karttatyökaluista, työkalupalkista, karttanäkymästä ja koordinaattiosiosta.
Karttanäkymä sisältää vapaasti liikuteltavan Karttatyökalut-palkin, jonka yhtenä osana on tasovalintatyökalu (Aineistot). Karttatyökaluilla voidaan esimerkiksi lähentää ja loitontaa karttanäkymää, mitata etäisyyksiä sekä tulostaa haluttu näkymä.
Näytön alaosassa on koordinaattiosio, joka näyttää hiiren osoittimen sijaintikoordinaatit, kun hiiren osoitinta siirretään kartta-alueella. Koordinaattiosiossa voidaan määritellä kohteiden nk. aktiivi Z-asetus, jolloin kohteet saavat tämän arvon oletuksena Z-koordinaatiksi. Koordinaattiosion avulla on myös mahdollista siirtyä haluttuun koordinaattipisteeseen syöttämällä koordinaatit. Alaosan palkkiin ilmestyy myös ohjeita eri painikkeita ja työkaluja käytettäessä.
Huomaa! Jos käyttöliittymän reunuksessa esitetään erillinen huomioväri, et todennäköisesti ole käyttämässä tuotantoversiota sovelluksesta.
Laitteistovaatimukset
Käytät KeyLight-sovellusta internetselaimessasi, joten minimi- ja suosituslaitteisto riippuvat vahvasti käyttämästäsi selaimesta:
- Selain: Firefox, Microsoft Edge ja Google Chrome varustettuina viimeisimmin päivityksin. Selaimessa pitää sallia evästeet.
- Käyttöjärjestelmä: selaimen vaatimusten mukainen. Keypro Oy testaa järjestelmän toimivuuden Windows-pohjaisilla laitteistoilla.
- Näyttö: Minimi 1366x768 pisteen resoluutio, suositus 1920x1080 pistettä
- Keskusmuisti: Minimi 4 gigatavua, suositus 8 gigatavua huomioiden selaimen asettamat vaatimukset.
Käyttäjäroolit
Erilaisille käyttäjille on määritetty KeyLight-järjestelmään rooli, ja roolin käyttöoikeuksista riippuu, mitä toimintoja on mahdollista tehdä. Katselija voi tarkastella sekä kohteiden ominaisuus- että sijaintitietoja, muttei voi muuttaa tai lisätä kohteita järjestelmään. Kyseisiin toimintoihin tarkoitetut painikkeet eivät katselijalla ole edes näkyvillä. Jos käyttäjällä on oikeus tehdä muutoksia sijainti- tai ominaisuustietoihin, ovat kyseiset painikkeet näkyvillä. Järjestelmän pääkäyttäjä voi näiden lisäksi mm. muuttaa oletusarvoja. Käyttöoikeuksilla voidaan määritellä, mitä työkaluja on eri käyttäjien käytössä.
Järjestelmään on mahdollista määritellä ns. aluekohtaisia käyttäjäoikeuksia, jolloin käyttäjällä on oikeus nähdä ja käsitellä vain tietyn alueen sisällä olevia kohteita. Rajauksia voidaan tehdä myös esimerkiksi kohteiden omistajatiedon perusteella. Lisää käyttäjärooleista ja -oikeuksista on kerrottu pääkäyttäjälle suunnatussa ohjekirjassa.