JOHDANTO
  • 27 May 2024
  • 1 Minute to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

JOHDANTO

• Dark
  • PDF

Article summary

Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainpohjaisen KeyHeat-ohjelmiston toiminnot. Ohjelmisto on tarkoitettu kaukolämpöverkon dokumentointiin ja hallintaan. Ohjelmistolla voidaan ylläpitää ajantasaista tietoa verkon kohteista, asiakkaista sekä kunnossapidosta. Tuotettua verkkomallia voidaan hyödyntää verkon ylläpidossa, suunnittelussa ja saneerauksessa.

Ohjelmiston esittely

Ohjelmisto toimii Internet-selaimella eikä vaadi muita ohjelmistoasennuksia käyttäjän työasemalle. Käsiteltävä verkkoaineisto sijaitsee verkossa olevassa tietokannassa, josta verkon tiedot selaimelle välitetään.

Verkkoaineistoa käsitellään erityyppisille verkon kohteille tarkoitetuilla lomakkeilla. Lomakkeilla luodaan ja päivitetään sekä ominaisuustietoa että sijaintitietoa. Käyttöoikeuksista riippuu, mitkä toiminnot ovat näkyvissä eli millaisia asioita käyttäjä voi tehdä.

3D yhteensopivuus

KeyHeat 3.9 sisältää oletuksena 3D yhteensopivan tietokannan ja mahdollistaa 3D perustoiminnot käyttöliittymässä. Käytössäsi on X- ja Y-koordinaattien lisäksi myös korkeuskoordinaatti Z. Huomioi, että osoitteet, sarjatulostus ja karttakaaviot tallennetaan edelleen 2D-formaatissa.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä koostuu työkalupalkista, karttanäkymästä ja koordinaattiosiosta. Näytön yläreunassa sijaitsee työkalupalkki, josta avataan kohteiden tarkasteluun ja muokkaamiseen käytettävät lomakkeet. Palkissa sijaitsee lisäksi muita työkaluja, joita käytetään esimerkiksi osoitehakuun ja kartoitustiedostojen lukuun.

Suurimman osan näytöstä käsittää karttanäkymä, joka sisältää myös vapaasti liikuteltavan karttatyökalupalkin. Karttatyökaluilla voidaan esimerkiksi lähentää ja loitontaa karttanäkymää, mitata etäisyyksiä sekä tulostaa kartta.

Näytön alaosassa on koordinaattiosio, joka näyttää hiiren osoittimen sijaintikoordinaatit, silloin kun hiiren osoitinta siirretään kartta-alueen päällä. Koordinaattiosion avulla on myös mahdollista siirtyä haluttuun koordinaattipisteeseen. Alaosan ohjepalkkiin ilmestyvät myös ohjeet eri painikkeita ja työkaluja käytettäessä.

Laitteistovaatimukset

Käytät KeyHeat-sovellusta internetselaimessasi, joten minimi- ja suosituslaitteisto riippuvat vahvasti käyttämästäsi selaimesta:

1. Selain: Microsoft Edge tai Google Chrome viimeisimmät päivitykset varustettuina. Firefox on myös tuettuna, mutta vaatii mahdollisimman nopean prosessorin (i7, i9). Selaimessa pitää myös sallia evästeet.
  2. Käyttöjärjestelmä: Selaimen vaatimusten mukainen. Keypro Oy testaa järjestelmän toimintoja Windows-pohjaisilla laitteilla. Linux Ubuntu 18 tai uudempaa suositellaan.
  3. Prosessori: Vähintään Intel Core i3. Suositellaan Intel Core i5 tai i7 (tai jotain vastaavaa AMD:ltä).
  4. Näyttö: Minimi 1366x768 pisteen resoluutio, suositus 1920x1080 pistettä
  5. Keskusmuisti: Minimi 8 gigatavua, suositus 16 gigatavua huomioiden selaimen asettamat vaatimukset.

Käyttäjäroolit

Käyttäjillä on järjestelmässä rooli, jolle määritellyistä käyttöoikeuksista riippuu, mitkä toiminnot ovat saatavilla. Katselija voi tarkastella sekä kohteiden ominaisuus- että sijaintitietoja, mutta ei voi muuttaa tai lisätä kohteita järjestelmään. Kyseisiin toimintoihin tarkoitetut painikkeet eivät ole katselijalla näkyvillä. Jos käyttäjällä on oikeus tehdä muutoksia sijainti- tai ominaisuustietoihin, ovat kyseiset painikkeet näkyvillä. Pääkäyttäjä voi lisäksi esimerkiksi muuttaa oletusarvoja. Työkaluvalikoima toimintoineen muokkautuu määriteltyjen käyttäjäoikeuksien perusteella.

Järjestelmään on mahdollista määritellä myös ns. aluekohtaisia käyttäjäoikeuksia, jolloin käyttäjällä on oikeus nähdä ja käsitellä vain tietyn alueen sisällä olevia kohteita. Rajauksia voidaan tehdä myös esim. kohteiden omistajatiedon perusteella.