VARUSTEET
  • 30 Oct 2023
  • 2 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

VARUSTEET

• Dark
  • PDF

Article summary

Viemäri- ja vesijohtovarustetyypit

Viemäri- ja vesijohtoverkon varusteet ovat pistemäisiä karttakohteita. Niiden käsittelyyn tarkoitetut lomakkeet on jaettu kahteen eri valikkoon: Viemärivarusteet ja Vesijohtovarusteet . Valikot löytyvät KeyAqua -työkalupalkista. Lomakkeet ovat toiminnoiltaan ja tietosisällöiltään samankaltaisia, joten varusteita käsitellään yhteneväisesti kaikilla varustelomakkeilla. Varusteiden yleiseen käsittelyyn tarkoitettujen painikkeiden toiminta on esitelty kappaleessa LOMAKKEIDEN YLEISET TOIMINNOT.

Ominaisuus- ja sijaintitiedot

Kun haluat käsitellä tiettyä varustetta, avaa kyseinen lomake. Varusteilla on niiden tyypistä ja lomakkeesta riippumatta samankaltaisia ominaisuustietoja. Kun haluat luoda uuden viemäriverkon varusteen, pakollisia tietoja ovat verkko ja varuste. Lomakkeilla on mahdollisesti muitakin pakollisia tietoja. Verkkotyypistä johtuen valikkoja voi olla lomakkeesta riippuen yksi tai kaksi, ja ne täytyy täyttää. Vesijohtoverkon varusteiden osalta varuste on aina pakollinen tieto. Lomakkeilla voi olla myös muita pakollisia tietoja. Varusteiden pakolliset ominaisuustiedot on esitelty kohdassa Varusteiden pakolliset ominaisuustiedot. Pakolliset kentät on merkitty lomakkeisiin tähti * -symbolilla.

Tietojen syöttämisen jälkeen luo kohde kartalle Luo uusi chart_line_add-painikkeella. Lomakkeen alalaitaan ilmestyy teksti: Tallennus onnistui, kun kohde luotiin onnistuneesti. Voit myös pyörittää kohdetta Kierto-ikkunan ja-symbolin avulla. Kohteen kiertämisestä lisää kappaleessa Pistemäisen kohteen kierto. Tämän jälkeen voit syöttää kohteelle vielä muita ominaisuustietoja tallentaa ne järjestelmään Tallenna save-painikkeella.

Voit antaa tarkentavia tietoja varusteesta ja sen tyypistä kaikilla lomakkeilla. Esimerkiksi palopostin luokka voi olla Maapaloposti, Seinäpaloposti tai vaihtoehtoisesti Ei määritelty.

Käsiteltävästä varusteesta riippuu, mitä muita ominaisuustietoja sille lisätään. Esimerkiksi vesijohtoventtiilille voit syöttää tiedot tyypistä, valmistajasta ja kätisyydestä. Kaikille varusteille voit syöttää omistajan, rakennusvuoden, kuntoluokan, positiotunnuksen ja varusteen korkeuden. Varusteen korkeus syötetään metreissä, ja desimaalierottimena on piste. Yleiset-välilehti on kaikille varusteille ja putkille sama. Välilehdelle voit syöttää tietoja sijainti- ja korkeustarkkuudesta, kartoitustavasta, suunnitelmasta, kartoituksesta ja tietojen tallennuksesta järjestelmään. Lisätiedot-välilehdelle voit tallentaa vapaamuotoista sisältöä.

Viemärikaivon saneeraus

Viemärikaivoille voidaan tallentaa muiden ominaisuustietojen lisäksi tiedot saneerauksesta lomakkeen Saneeraus-välilehdelle. Saneerauksesta voit tallentaa tiedot materiaalin, saneeraustavan ja -vuoden sekä pinnoitteen paksuuden osalta. Jos valitset saneeraustavaksi: Uusi kaivo vanhaan, niin kenttä Kaivon halkaisija aktivoituu ja siihen voit syöttää uuden kaivon halkaisijan (mm). Tiedot tallennetaan Lisää uusi saneeraus add-painikkeella. Saneeraustiedot poistetaan Poista saneeraus delete-painikkeella.

Pumppaamoiden pumput

Viemäripumppaamoiden ja vesijohtopumppaamoiden pumppujen ominaisuudet voidaan määritellä Pumput-välilehdellä. Pumpusta voidaan kirjata tyyppi, teho ja asennuspäivämäärä. Uusi pumppu lisätään Lisää pumppu add-painikkeella. Kaikki pumppaamoon lisätyt pumput näkyvät listauksena lomakkeella. Jo olemassa oleva pumppu voidaan poistaa Poista pumppu delete-painikkeella. Pumpun ominaisuuksiin tehdyt muutokset tallennetaan Tallenna muutokset accept-painikkeella. Kun pumppu on lisätty pumppaamolle, ilmestyy Pumput-välilehden nimen perään suluissa pumppujen lukumäärä.

Venttiilien tilatieto ja kuntoluokka

Venttiilit tallentavat sulkemis- ja avaamistietoja, sekä laskevat näiden tietojen perusteella venttiilin kiinnioloajan.

Venttiilin tilatietojen muutoksista pidetään lokia, jota tarkastellaan erillisellä lomakkeella. Lomake avautuu Vesijohtoventtiilit-lomakkeen Tilatieto status_online-painikkeella.

Vesijohtoventtiilille voi antaa kuntoluokituksen. Venttiilin voi määritellä esimerkiksi luokkaan toimii, rikki tai ei tietoa. Tasovalikosta löytyy myös oma tasonsa venttiilien kunnon visualisoimiseksi kartalle.