JOHDANTO
  • 05 Aug 2024
  • 4 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

JOHDANTO

• Dark
  • PDF

Article summary

Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainpohjaisen KeyAqua-ohjelmiston toiminnot. Ohjelmisto on tarkoitettu vesi- ja viemäriverkon dokumentointiin ja hallintaan. Ohjelmistolla ylläpidetään ajantasaista tietoa verkon kohteista, asiakkaista sekä kunnossapitotiedoista. Tuotettua verkkomallia voidaan hyödyntää verkon ylläpidossa, suunnittelussa ja saneerauksessa.

Käyttöohje etenee yleisten työkalujen ja painikkeiden esittelyn kautta yksittäisten lomakkeiden käytön ohjeistukseen. Lomakkeilla luodaan ja muutetaan verkon kohteiden tietoja kaikilla lomakkeilla yhtenäisesti toimivilla lomakepainikkeilla. Ennen yksittäisen lomakkeen ohjeistukseen tutustumista kannattaa lukea luku LOMAKKEIDEN YLEISET TOIMINNOT. Kyseisessä kappaleessa painikkeiden toiminta esitellään yksityiskohtaisesti. Painikkeiden oletetaan myöhemmin olevan käyttäjän hallussa lomakkeiden käytön ohjeistuksessa.

Käyttöohjeen luvussa SISÄÄNKIRJAUTUMINEN JA OHJEET kuvataan järjestelmään sisään ja ulos kirjautuminen, salasanan vaihto ja käyttöohjeen aktivoiminen istunnon aikana.

Luku KARTTANÄKYMÄ käsittelee karttanäkymän perustoimintoihin liittyviä työkaluja. Luvussa esitellään mm. taustakarttojen ja kohdetasojen valinta, koordinaattiosion käyttäminen, osoitteen hakeminen ja tulostustoiminnot.

Kaikille lomakkeille yhteiset painikkeet ja toiminnallisuus esitellään kohdassa LOMAKKEIDEN YLEISET TOIMINNOT. Luku on tarkoitettu käyttäjille, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet Keypron selainohjelmistoja. Esitellyt työkalut liittyvät kohteiden ominaisuus- ja sijaintitietojen tarkasteluun ja päivittämiseen, ja ne ovat yhteneväisiä muiden Keypron selainohjelmistojen kanssa.

PUTKITYÖKALUT ja VARUSTEET-luvuissa käsitellään putkityökalu- sekä viemäri- ja vesijohtovarustelomakkeiden käyttöä. Käyttäjän oletetaan hallitsevan lomakepainikkeiden toiminnan. Lomakkeita käytetään yhtenevällä tavalla, joten käyttäjän ei välttämättä tarvitse tutustua jokaisen lomakkeen toimintaan erikseen. Muista lomakkeista poikkeavat toiminnot on kuitenkin esitelty lomakekohtaisesti.

Luvun KUNNOSSAPITO- JA RAPORTOINTITYÖKALUT ohjeistus on tarkoitettu kaikille käyttäjille. Luvussa oletetaan käyttäjän hallitsevan lomakepainikkeiden toiminnan. Esiteltävät lomakkeet liittyvät laitteen kunnon ja vesijohtoverkon vuodon raportointiin sekä laatuvalituksiin. Lisäksi esitellään vuotoalueiden luonti.

Kappaleessa ASIAKAS / KÄYTTÖPAIKKA esitellään Asiakas- ja Käyttöpaikka-lomakkeiden käyttö. Lukua suositellaan kaikille käyttäjille, sillä lomakkeissa on muista lomakkeista poikkeavia toimintoja. Luvussa käsitellään asiakastietojen, sopimusten ja käyttöpaikkojen ominaisuustietojen käsittely ja niiden liittäminen toisiinsa.

Käyttöohjeen kappaleet KEYDH – KAUKOLÄMPÖVERKON TYÖKALUT ja KEYGAS - KAASUVERKON TYÖKALUT käsittelevät kaukolämpöverkon ja kaasuverkon kohteita. Käyttäjän oletetaan hallitsevan yleisten lomakepainikkeiden toiminnot. Muista lomakkeista poikkeavat toiminnot on esitelty lomakekohtaisesti.

MUUT TYÖKALUT -kappaleessa tarkastellaan työkaluja, jotka liittyvät verkon kohteiden tarkasteluun ja kunnossapitoon sekä tehtyjen kartoitusten hallintaan. Lukuun sisältyy myös kappaleet tekstiviestipalvelusta ja häiriötiedottamisesta. Luku on tarkoitettu kaikille käyttäjille, vaikkakin osa toiminnoista on erikseen tilattavia.

Kappaleessa ASIAKASTIETOJEN PÄIVITYSSIVUSTO (Erikseen tilattava toiminto) on esitelty sivuston toimintaa, jossa asiakkaat ja asukkaat itse päivittävät omia yhteystietojaan häiriöviestintää varten.

SANASTO-kappaleessa käydään läpi KeyAquassa esiintyvää sanastoa. Luku esittelee sananselityksiä, ja sieltä voikin tarkistaa, jos jonkin sanan merkitys on jäänyt epäselväksi.

Ohjelmiston esittely

Ohjelmisto toimii Internet-selaimella eikä vaadi muita ohjelmistoasennuksia käyttäjän työasemalle tai mobiililaitteelle. Käsiteltävä verkkoaineisto sijaitsee verkossa olevassa tietokannassa, josta verkon tiedot selaimelle välitetään.

KeyAqua-ohjelmisto on tarkoitettu:

• Vesi- ja viemäriverkon komponenttien hallintaan ja dokumentointiin (sijainti- ja ominaisuustiedot).
  • Verkon kohteiden välisten kytkentöjen dokumentointiin ja hallintaan.
  • Työnkulun mukaiseen kohteiden vianhallintaan.
  • Ennalta ehkäisevän kunnossapidon, dokumentoinnin, analysoinnin ja raportoinnin välineeksi.
  • Asiakastiedottamisen välineeksi häiriötilanteissa.
  • Työnohjauksen välineeksi.

Verkkoaineistoa käsitellään erityyppisille verkon kohteille tarkoitetuilla lomakkeilla. Käyttöoikeuksista riippuu, mitkä toiminnot ovat näkyvissä eli millaisia asioita käyttäjä voi tehdä. Jos esimerkiksi halutaan katsella palopostin tietoja, avataan Paloposti-lomake. Jos luodaan järjestelmään uusi viemäriputki, tehdään se Viemäriputki-lomakkeen kautta. Lomakkeilla siis tarkastellaan, luodaan ja päivitetään sekä ominaisuustietoa että sijaintitietoa.

Verkon kohteisiin voidaan liittää erilaista kunto- ja ylläpitotietoa (tapahtumia). Näitä ovat esimerkiksi vuotoraportit, kuntotarkastusraportit ja laatuvalitukset. Kun tapahtuma ja siihen liittyvä verkon kohde ovat linkitettyinä toisiinsa, voidaan tapahtumalomakkeen kautta tarkastella myös siihen liitettyä verkon kohdetta. Samoin voidaan verkon kohteesta tarkastella sen ominaisuustietojen lisäksi kohteeseen liittyviä tapahtumia.

Verkon kohteisiin liittyvän tiedon ylläpitoon tarkoitetut lomakkeet on jaoteltu putkityökaluihin, viemärivarusteisiin ja vesijohtovarusteisiin. Näiden lisäksi lomakkeita on erilaisten tapahtumien laatimista varten sekä käyttöpaikka- ja asiakastietojen ylläpitoa varten. Liitteessä 1 on esitetty lomakejaottelu yksityiskohtaisesti. Lisäksi liitteessä on esitetty minkä tyyppisiin verkon kohteisiin tapahtumat liittyvät.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymä voidaan jakaa eri osioihin. Näytön yläreunassa sijaitsee työkalupalkki, josta avataan kohteiden tarkasteluun ja muokkaamiseen käytettävät lomakkeet. Palkissa sijaitsee lisäksi muita työkaluja, joita käytetään esimerkiksi osoitehakuun ja kartoitustiedostojen lukuun.

Kuva, joka sisältää kohteen kartta  Kuvaus luotu automaattisesti

Käyttöliittymä koostuu työkalupalkista, karttanäkymästä ja koordinaattiosiosta. Suurimman osan näytöstä käsittää karttanäkymä, joka sisältää myös vapaasti liikuteltavan Karttatyökalut-palkin, jonka yhtenä osana on Aineisto-tasovalintatyökalu. Karttatyökaluilla voidaan esimerkiksi lähentää ja loitontaa karttanäkymää, mitata etäisyyksiä sekä tulostaa haluttu näkymä.

Näytön alaosassa on koordinaattiosio, joka näyttää koordinaattiarvoja. Koordinaattiosiossa voidaan määritellä kohteiden ns. Aktiivi Z-asetus, jolloin kohteet saavat tämän arvon oletuksena Z-koordinaatiksi. Koordinaattiosion avulla on myös mahdollista siirtyä haluttuun koordinaattipisteeseen koordinaatit syöttämällä. Alaosan ohjepalkkiin ilmestyvät myös ohjeet eri painikkeita ja työkaluja käytettäessä.

Huomaa! Jos käyttöliittymän reunuksessa esitetään erillinen huomioväri, et todennäköisesti käytä sovelluksen tuotantoversiota.

Selain- ja laitteistovaatimukset

Käytät KeyAqua-sovellusta internetselaimessasi, joten minimi- ja suosituslaitteisto riippuvat vahvasti käyttämästäsi selaimesta:

1. Selain: Microsoft Edge tai Google Chrome viimeisimmät päivitykset varustettuina. Firefox on myös tuettuna, mutta vaatii mahdollisimman nopean prosessorin (i7, i9). Selaimessa pitää myös sallia evästeet.
  2. Käyttöjärjestelmä: Selaimen vaatimusten mukainen. Keypro Oy testaa järjestelmän toimintoja Windows-pohjaisilla laitteilla. Linux Ubuntu 18 tai uudempaa suositellaan.
  3. Prosessori: Vähintään Intel Core i3. Suositellaan Intel Core i5 tai i7 (tai jotain vastaavaa AMD:ltä).
  4. Näyttö: Minimi 1366x768 pisteen resoluutio, suositus 1920x1080 pistettä
  5. Keskusmuisti: Minimi 8 gigatavua, suositus 16 gigatavua huomioiden selaimen asettamat vaatimukset.

Käyttäjäroolit

Käyttäjillä on järjestelmässä rooli, jolle määritellyistä käyttöoikeuksista riippuu, mitkä toiminnot ovat näkyvissä eli millaisia asioita käyttäjä voi ohjelmassa tehdä. Katselija voi tarkastella sekä kohteiden ominaisuus- että sijaintitietoja, muttei voi muuttaa tai lisätä kohteita järjestelmään. Kyseisiin toimintoihin tarkoitetut painikkeet eivät katselijalla ole edes näkyvillä. Jos käyttäjällä on oikeus tehdä muutoksia sijainti- tai ominaisuustietoihin, ovat kyseiset painikkeet näkyvillä. Pääkäyttäjä voi lisäksi esimerkiksi muuttaa oletusarvoja. Työkaluvalikoima toimintoineen muokkautuu määriteltyjen käyttäjäoikeuksien perusteella.

Järjestelmään on mahdollista määritellä myös ns. aluekohtaisia käyttäjäoikeuksia, jolloin käyttäjällä on oikeus nähdä ja käsitellä vain tietyn alueen sisällä olevia kohteita. Rajauksia voidaan tehdä myös esim. kohteiden omistajatiedon perusteella.