KARTTANÄKYMÄ
  • 05 Aug 2024
  • 13 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
    Light
  • PDF

KARTTANÄKYMÄ

  • Dark
    Light
  • PDF

Article summary

Kartan liikuttaminen

Liikuta karttaa painamalla karttatyökaluista löytyvää Panoroi hand-painiketta. Siirrä karttaa painamalla hiiren vasen painike pohjaan ja liikuta hiiren osoitinta kartalla. Näin voit siirtää karttaa taustalla esimerkiksi uutta putkea piirtäessäsi.

Koordinaatit

Näytön oikean alareunan koordinaattiosio näyttää hiiren osoittimen sijaintia vastaavat kartan koordinaatit aina, kun koordinaattien oikealla puolella oleva Koordinaattien luku päällä/pois-valintalaatikko on valittuna. Valintalaatikkoa klikkaamalla saat koordinaattien luvun pois päältä. Koordinaatit näkyvät kentässä, ja ensimmäinen niistä on itäkoordinaatti ja toinen pohjoiskoordinaatti. Koordinaattiarvojen välissä on välilyönti.

Keskitä kartta annettuihin koordinaatteihin

  1. Kirjoita (tai liitä leikepöydältä) koordinaattiarvot koordinaattikenttään. Huomioi, että itä- ja pohjoiskoordinaatin välissä on erotinmerkkinä välilyönti.
  2. Tyhjennä Koordinaattien luku päällä/pois-valintalaatikko, jotta koordinaattiarvot eivät päivity, kun liikutat hiiren osoitinta kartalla.
  3. Paina Keskitä kartta annetuilla koordinaateilla world_go -painiketta.

Sijoita kohde annettuihin koordinaatteihin

  1. Tyhjennä Koordinaattien luku päällä/pois -valintalaatikko.
  2. Kirjoita (tai liitä leikepöydältä) koordinaattiarvot koordinaattikenttään.
  3. Tämän jälkeen voit sijoittaa minkä tahansa pistemäisen kohteen näihin koordinaatteihin seuraavasti:
  4. Paina luotavan kohdelomakkeen Luo uusi chart_line_add tai Muokkaa geometriaa chart_line_edit-painiketta.
  5. Paina Keskitä kartta annetuilla koordinaateilla world_go -painiketta.

Kohteen koordinaattien poimiminen

Poimi kohteen tarkat koordinaatit seuraavasti:

  1. Valitse Koordinaattien luku päällä/pois ss (2012-08-29 at 12 -valintalaatikko.
  2. Kohdista hiiren osoitin kohteen päälle. Kohteen tarkat koordinaatit näkyvät koordinaattikentässä.
  3. Paina <välilyönti> -näppäintä näppäimistössäsi tyhjentääksesi Koordinaattien luku päällä/pois-valintalaatikko.
  4. Nyt koordinaattiarvot eivät päivity ja voit kopioida ne leikepöydälle.

Eri koordinaattijärjestelmän koordinaatit

Vaihda koordinaattiosio näyttämään haluamaasi koordinaattijärjestelmää valitsemalla oikea koordinaattijärjestelmä alasvetovalikosta. Valinnan jälkeen toiminnot käyttävät valittua koordinaattijärjestelmää.

KeyAqua käyttää oletuskoordinaattijärjestelmää, joka löytyy lihavoituna koordinaattijärjestelmä -alasvetovalikosta.

Koordinaattien korkeusarvo (z–koordinaatti)

Koordinaattikentän vasemmalla puolella oleva korkeuskentän arvo määrittää kohteille korkeusarvon niitä luotaessa. Jos korkeuskentän vasemmalla puolella oleva Aktiivinen Z arvo -valintalaatikko on valittuna, kentän arvo määrittää uuden pisteen koordinaatin myös kohteisiin tartuttaessa. Jos haluat säilyttää kohteen aiemman korkeusaseman sijaintia muokatessasi tai käyttää tartuttavan kohteen korkeutta uutta luodessasi, tyhjennä Aktiivinen Z arvo -valintalaatikko.

Löydät lisätietoa kohteisiin tarttumisesta ja seuraamisesta kohdassa Tartunta ja seuranta (piirto- ja muokkausasetukset).

Tartunta ja seuranta (piirto- ja muokkausasetukset)

Kun luot uusia kohteita tai muokkaat olemassa olevan kohteen geometriaa, voit tarttua olemassa olevaan kohteeseen tai seurata olemassa olevaa kohdetta. Tällöin joko Piirtoasetukset tai Muokkausasetukset lomake aukeaa. Tässä kappaleessa esitellään Piirtoasetusten ja Muokkausasetusten käyttö. Muissa osioissa viitataan usein tähän kappaleeseen, jossa kerrotaan karttakohteiden piirto- ja muokkaamistoimintojen perusteet.

Tartunta-valintalistalla on kaksi valintaa: Piste ja Lähin. Valitsemalla Piste voit tarttua vain kohteiden jo olemassa oleviin kulmapisteisiin. Valitsemalla Lähin voit tarttua osoittamaasi kohtaa lähinnä olevaan kohteen kohtaan.

Kun digitoit uutta viivamaista kohdetta, voit seurata toisen viivamaisen kohteen reittiä, jos valitset Seuranta-valintalistalta joko Kokonaan tai Osittain. Seurataksesi kohdetta kaksoisklikkaa sitä kohteen valintaikkuna-listalla. Jos Seuranta-valintasi oli Kokonaan, kaikki seurattavan kohteen pisteet tulevat uuteen kohteeseesi. Jos Seuranta-valintasi oli Osittain, voit seurata kohdetta niin pitkään kuin haluat. Napauta kartalla määrittääksesi paikan, jossa haluat lopettaa seurannan.

Etäisyys (m)-arvoa muuttamalla voit seurata viivamaisen kohteen reittiä valitsemallasi etäisyydellä. Oletuksena etäisyys on 0 metriä.

Huom! Voit tarttua KeyAquan 3.0 (tai uudemmalla) versiolla lataamaasi tausta-aineistoon. Kun aktivinen Z arvo on pois päältä, saat seuraamasi kohteen korot poimittua.

Piirtoasetukset ja putken korko

Voit määrittää varusteeseen kytkettävän putken kytkentäkorkeuden Piirtoasetuksia muuttamalla. Jos asetat Alkusolmu/korko ja/tai Loppusolmu/korko -kenttiin korkoarvon, putken kyseinen solmu saa tämän arvon. Esimerkki: Laita kenttään arvo 45 m ja tartu kaivoon, jonka pohja on korkeudessa 42 m ja kansi korossa 46 m, putken kytkentäkorkeudeksi tulee 45 m. Tällöin solmun korkeuteen ei vaikuta kytkettävän varusteen korko.

Mikäli kentän vieressä oleva -h -valintalaatikko on valittu, putken solmun korko määräytyy kytkettävän varusteen koron mukaan siten, että putken pää on kenttään annetun etäisyyden verran alempana. Esimerkki: Laita putkea piirtäessä Alkusolmu/korko -kenttään arvo 5, valitset -h -valinnan ja tartut putken alkupäällä kaivoon, jonka kannen korkeus on 50 m, luotavan putken alkusolmun korkeudeksi tulee 45 m. Huom! Kaivojen tapauksessa -h -etäisyyttä verrataan kaivon kanteen, muilla varusteilla, esim. venttiileillä on vain yksi korkoarvo, jonka mukaan korkeus määräytyy.

Mikäli valitset Käytä kytkett. varusteen korkoa -valintalaatikon, putken pään korkeus määräytyy suoraan kytkettävältä varusteelta. Kaivoilla tämä on pohjan korko, muilla varusteilla varusteen korko. Mikäli et määritä korkoa piirtoasetuksissa, ohjelma hakee solmun koron mahdollisuuksien mukaan seuraavassa järjestyksessä: 1) Putki-lomakkeen Korko-kentät 2) kytkettävän varusteen korko ja 3) aktiivi-Z (katso kohta Koordinaattien korkeusarvo (z–koordinaatti). Mikäli yhteenkään näistä kohdista ei ole määritetty korkoja, putken solmun koroksi tulee 0.

Piirtoasetuksilla voidaan vaikuttaa vain uusien putkien alku- ja loppusolmun korkoon. Piirrettävän putken taitepisteiden korko määräytyy aina sen hetkisen aktiivi-Z-arvon mukaisesti. Mikäli haluat muokata olemassa olevien putkien korkoja, se tapahtuu kätevimmin hyödyntäen työkaluja: Varusteen putket ja korot ja Pituusleikkaus.

Mittakaavan muuttaminen

Karttaa voidaan lähentää painamalla Zoomaa sisään zoom_in-painiketta, jolloin kartan mittakaava kasvaa kartan keskipisteen pysyessä ennallaan. Lähennys tapahtuu mittakaavataso kerrallaan. Kartan mittakaavaa voidaan suurentaa myös hiiren rullan avulla. Kun rullaa vierittää itsestä poispäin, mittakaava suurenee ja kartan keskipisteeksi tulee hiiren osoittimen sijainti kartalla.

VIHJE: Voit lähentää karttaa myös pitämällä Shift-painiketta pohjassa ja rajaamalla kartalta hiiren vasemmalla alueen, johon haluat lähentää. Lähentäminen tapahtuu, kun hiiren vasen painike vapautetaan. Tällä menetelmällä voit lähentää kartan nopeasti suureen mittakaavaan.

Karttaa voidaan loitontaa painamalla Zoomaa ulos zoom_out-painiketta, jolloin kartan mittakaava pienenee kartan keskipisteen pysyessä ennallaan. Loitonnus tapahtuu mittakaavataso kerrallaan. Kartan mittakaavaa voidaan pienentää myös hiiren rullaa itseä kohti vierittämällä. Tällöin kartan keskipisteeksi tulee hiiren osoittimen sijainti kartalla.

Karttanäkymä voidaan palauttaa alkunäkymään Zoomaa koko karttaan zoom_to_max_extent-painiketta painamalla. Zoomaa alueeseen zoom_to_area-painikkeella voit itse määritellä haluamasi alueen, johon lähennys tapahtuu. Hiiren vasemmalla painikkeella rajataan alue kartalta. Lähennys tapahtuu vapauttaessasi painikkeen.

Näyttömittakaava-valikosta voidaan valita haluttu näyttömittakaava. Valittuna oleva mittakaava näkyy tummennettuna. Kartta päivittyy automaattisesti valittuun mittakaavaan.


Piirtomittakaavan käyttäminen uusiin kohteisiin

Jos jo kohdetta luotaessa tiedetään, että alueen tulosteet tehdään tietyssä mittakaavassa, voidaan käyttää piirtomittakaavaa kohteiden luomiseen. Harvaan asutuilta alueilta saatetaan esimerkiksi tehdä mittakaavaltaan pienempiä tulosteita kuin kaupunkialueilta, jolloin yksittäiset kohteet eivät tulosteessa välttämättä näy tarpeeksi hyvin. Piirtomittakaavaa käyttämällä varmistetaan kohteiden näkyminen.

Piirtomittakaava-valikosta valitaan se mittakaava, jossa tulosteet tullaan tekemään. Uudet kohteet luodaan kooltaan suhteessa tähän mittakaavaan, jolloin yksittäiset kohteet ovat näkyvissä esimerkiksi 1:2000 tulosteessa.

Alla olevassa esimerkissä piirtomittakaavan valinta ja karttasymboli 1:2000 mittakaavaisella kuvalla eri piirtomittakaavoja (500, 1000, 2000 ja 10 000) käyttäen.

Etäisyyden, pinta-alan ja piirin mittaus

Etäisyyksiä mitataan Etäisyys measure_icon3-työkalulla. Aloita mittaaminen painamalla Etäisyys-painiketta ja siirrä hiiren osoitin aloituskohtaan kartalla. Paina aloituskohdassa hiiren vasenta painiketta ja siirrä osoitinta kartalla, anna kulmapisteitä hiiren vasenta painiketta painamalla. Voit nähdä etäisyyden näytön vasemmasta alakulmasta. Etäisyys päivittyy jokaisen kulmapisteen lisäämisen myötä. Lopeta mittaaminen painamalla ensin hiiren vasenta painiketta ja sitten hiiren oikeaa painiketta. Tarkasta kokonaisetäisyys.

Mittaa pinta-ala ja piiri valitsemalla Etäisyys-painikkeen alasvetovalikosta Pinta-ala ja piiri. Lisää kulmapisteitä kartalle, jolloin näytön vasemmassa alareunassa on luettavissa kulmapisteiden ja hiiren osoittimen muodostaman monikulmion pinta-ala ja piiri. Lopeta piirtäminen hiiren oikealla painikkeella ja katso lopullinen pinta-ala ja piiri. Voit aloittaa uuden mittaamisen hiiren vasemmalla painikkeella tai painamalla Panoroi hand-painiketta Karttatyökaluissa.

Info-työkalu

Kartan kohteiden tietoja voidaan tarkastella Info information-työkalulla. Painikkeen painamisen jälkeen painetaan hiiren vasemmalla painikkeella haluttua kartalla näkyvää kohdetta. Osoitus on mahdollista kohdistaa vain kartalla näkyviin kohteisiin, eli vain valittuina oleviin kohdetasoihin. Tiedot voidaan hakea myös useammasta kohteesta kerralla. Useamman kohteen tietojen hakuun on useampi vaihtoehto.

VIHJE: Voit tarkastella kohteiden tietoja myös tuplaklikkaamalla kohdetta kartalla hiiren vasemmalla painikkeella. Ohjelma avaa suoraan kyseisen kohteen tiedot omalle lomakkeelleen. Mikäli tuplaklikkauksen alueelle osuu useampi kohde, esitetään ne listalla, josta voi valita halutun kohteen tarkasteltavaksi.

Suorakulmainen aluerajaus tehdään rajaamalla haluttu alue kartalta hiiren vasen painike pohjassa.

Info-työkalun viereisestä alasvetovalikosta lisävalinnat voidaan valita Näkymä-, Vapaa alue- tai Aluemainen kohde -toiminto. Kun valitaan Näkymä, ohjelma hakee tiedot kaikista sillä hetkellä ruudulla näkyvistä kohteista. Vapaa alue -toiminnolla rajataan vapaamuotoinen alue kartalta.

Aluemainen kohde -toiminnolla valitaan järjestelmään Alue-toiminnolla tallennettu alue, jonka sisältä kohteet haetaan.

Haun tuloksena avautuu Info-lista, jolla hakutulokset on ryhmitelty kohdetyyppien, esimerkiksi teletilan ja kanavan mukaan. Verkon kohteista näytetään perustiedot, esimerkiksi kaapeleista tunnus, tyyppi ja verkkoalue. Tulosten määrä näkyy lomakkeen alareunassa. Mikäli tuloksia on paljon, voidaan niitä selata alapalkin nuolipainikkeilla.

Näytä arrow_in-painikkeesta kartta keskittyy kyseiseen kohteeseen, joka näkyy kartalla korostettuna. Kohteen tietoja pääsee muokkaamaan Muokkaa show_in_form-painikkeesta, josta avautuu kyseisen kohteen lomake eli kohteen ominaisuustiedot.

VIHJE: Kohdetasojen valinnoilla voit rajoittaa hakua tiettyihin kohteisiin. Tietojen haku voidaan esimerkiksi kohdistaa ainoastaan vesijohtoverkkoon, kun valitset Aineistot-työkalusta näkyviin vain Vesijohto-tason.

Vienti ja raportointi karttakohteista

  1. Poimi kohteet kartalta Info information-työkalulla.
  2. Paina Vie -painiketta, jolloin poimittujen kohteiden joukosta voidaan ottaa Materiaaliraportti tai vaihtoehtoisesti kohdejoukosta voidaan muodostaa sijaintikartta ulkoisiin tiedostomuotoihin.

Näytä Info-työkalun tulos ryhmälistalla

  1. Poimi kohteet kartalta kuten selitetty edellä.
  2. Paina Näytä ryhmälistalla groupdisplay-painiketta, jolloin poimittujen kohteiden joukko näytetään Info-kohteet ryhmänä.

Ryhmälistasta enemmän kappaleessa Ryhmälista.

Karttanäkymät

Voit tarvittaessa tallentaa kartalla olevan näkymän Karttanäkymät monitor_edit-painikkeella. Luo uusia karttanäkymiä Karttanäkymät-lomakkeen avulla. Karttanäkymiä voidaan muuttaa, nimetä ja tallentaa halutusti, ja palaaminen haluttuun karttanäkymään tapahtuu Palauta näkymä monitor_go-painikkeella. Voit tallentaa useita karttanäkymiä ja valita haluamasi karttanäkymän alasvetovalikosta. Näkymä palautuu tällöin valitsemaasi näkymään.

Aseta karttanäkymä oletuskarttanäkymäksi valitsemalla Oletus-valintaruutu. Oletukseksi valittu kartta asettuu aloitusnäkymäksi uudelleen järjestelmään kirjauduttaessa. Kun Muista sijaintini on päällä, KeyAqua-sovellus tallentaa kartan sijainnin, zoomaustason ja avoimet karttatasot. Seuraavalla sisäänkirjautumiskerralla käyttäjä voi jatkaa siitä, mihin edellisellä kerralla lopetti.


Aikaisempaan näkymään voi palata myös Edellinen näkymä control_rewind_blue-painikkeella. Tällöin palataan aina näkymä kerrallaan aikaisempaan näkymään. Seuraaviin näkymiin päästään Seuraava näkymä control_fastforward_blue-painikkeella.

Karttalinkki

Karttalinkki keyapp_go-työkalulla voit kopioida nykyisen karttanäkymän ja lähettää URL:n vaikka työkaverille tai yhteistyökumppanille.

  1. Paina karttatyökalujen Karttalinkki keyapp_go-painiketta.
  2. Päätä haluatko osoitteen pitkässä vai lyhyessä muodossa Lyhennä-valintaruudulla.
  3. Kopioi osoite.
  4. Liitä sähköpostiin tai kirjanmerkiksi selaimeen.

Palaa myöhemmin kyseiseen kohtaan kopioimalla osoite selaimen osoitepalkkiin tai käytä tallentamaasi kirjanmerkkiä.

Kartan päivittäminen

Kartalle tehdyt muutokset saat näkyviin Päivitä kartta refresh_map-painikkeella. Toiminto on hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun aineistoa päivitetään samanaikaisesti toisella työasemalla, jolloin muutokset eivät välttämättä näy välittömästi tarkasteltavalla alueella.

Google-kartta

Tässä kappaleessa mainitut palvelut ovat Googlen ylläpitämiä. Tarkastele nykyistä karttanäkymän aluetta Google Maps™ -karttapalvelussa: Paina Google -painiketta, jolloin selaimeen avautuu uusi välilehti ja Sovelluksen karttanäkymää vastaava karttanäkymä avautuu Googlen karttapalveluun.

Tarkastele katunäkymää Google Maps Street View™ -palvelussa:

  1. Valitse Google -painikkeen alasvetovalikosta Google Maps Street View.
  2. Osoita kartalla tien/kadun kohta, jota haluat tarkastella, jolloin kyseinen katunäkymä avautuu Google Maps Street View -palvelussa.

Street Smart View (Erikseen tilattava toiminto)

Google Maps -alasvetovalikon Street Smart View -toiminto tarjoaa mittatarkan 360 asteen katunäkymän. Katuympäristönäkymän avulla voidaan helposti hallita katu-, tie- ja infraomaisuutta. BlomStreet-pilvipalvelu on erikseen käyttöönotettava lisäominaisuus.

Aineistot (Tasovalinta)

Voit valita karttanäkymän taustakarttoja ja kohdetasoja Aineistot application_cascade-työkalulla. Kohdelistan saat näkyville karttatyökalujen Aineistot application_cascade-painikkeesta. Valittavina olevat karttatasot riippuvat asiakkaasta, ja siitä mitä karttoja on sovittu näytettäväksi.

Aineistot-työkalu voidaan pienentää lomakkeen oikeassa yläreunassa olevasta nuolesta, ja päinvastaisessa tilanteessa suurentaa takaisin. Lomake suljetaan rastista. Myös taustakartta- ja

kohdetasolistat voi piilottaa niiden edessä olevasta -painikkeesta, ja vastaavasti avata -painikkeesta.

Taustakartan valinta

Oletustaustakarttana on jokin valittavina olevista kartoista. Taustakartaksi voidaan valita myös muu kartta, tai Tyhjä, jolloin taustakarttaa ei ole näkyvillä. Taustakartaksi voi olla valittuna vain yksi kartta kerrallaan. Taustakartta auttaa hahmottamaan verkon kohteiden sijaintia, eikä sitä voi muokata.

Kohdetasot

Kohdetasoissa on listattu valittavina olevat verkon kohteiden tasot. Kohdetasoja voi olla valittuna kerralla useita. Jos kohdetaso ei ole valittuna, eivät sen kohteet myöskään näy kartalla, eikä niitä tällöin voi esimerkiksi poimia lomakkeelle. Näkyvillä kannattaa siis pitää ainakin ne tasot, joiden kohteita haluat tarkastella tai muokata.

Valittavina kohdetasoina ovat verkon kohteet (putket ja varusteet) ja kohteisiin liittyvät viitteet sekä raportit. Lisäksi kartalle voi ottaa näkyville saneeraukset, teemoitukset, vapaasti piirretyt viivat ja tekstit, osoitteet, kartoituskohteet ym. tasovalintalistassa olevat kohteet.

Kohteiden valinta näkyy kohteiden nimien vasemmalla puolella olevista valintalaatikoista. Kohteita voidaan poistaa ja lisätä näkyville valintalaatikkoa painamalla. Karttaa ei tämän jälkeen tarvitse päivittää, vaan valinnat tulevat voimaan automaattisesti. Jos halutaan kaikki tasot kerralla aktiivisiksi, voidaan valita ylimmän tason (Tasot) edessä oleva valintalaatikko.

Kartalla esitettävien kohteiden määrä on verrannollinen kartan päivittymisen nopeuteen. Tämän vuoksi kannattaa ottaa karttanäkymään vain tarvittavat tasot esitettäväksi.

Tasohierarkian alatasot (Erikseen tilattava toiminto)

Tasohierarkia on mahdollista muodostaa kohteen attribuuttitietojen perusteella. Esimerkiksi kaukolämpöverkon alatasoina voisivat olla lämmitys ja jäähdytys. Alatasoja on mahdollista luoda ympäristökohtaisesti erikseen tilattavana toimintona.

Teemoitus

Kartan eri kohteet voidaan esittää kartalla erilaisten ominaisuustietojen mukaan. Teemoilla korostetaan kohteita kuvalla, esimerkiksi verkon käyttötilan tai teknologian mukaan. Teemojen selitteet saadaan näkyviin hiiren vasemmalla painikkeella teeman nimen jälkeisestä Näytä selite painamalla tai valitsemalla hiiren oikealla avautuvasta valikosta Näytä selite. Painike ja valikon kohta ovat piilotettuja, jos tasolla ei ole selitettä.

Avautuvasta Selite-ikkunasta selviää teeman väritys ja selite, esimerkiksi viemäriputkien vikojen luokitus.


Selite-lista toimii kuten pino: kun uusi selite tai teema avataan tasovalitsimelta, uusi ryhmä lisätään listan yläosaan. Laajenna ja pienennä ryhmiä -painikkeilla tai kaksoisklikkaa ryhmän otsikkoa. Piilota ryhmä painamalla piilota  -painiketta.

Kohdetasojen ryhmittely

Tasovalinnan tasoja on mahdollista ryhmitellä omiin ryhmiinsä ohjelman käyttöliittymässä. Voit jaotella samankaltaisia tasoja yhteen ryhmään, esimerkiksi kaikki KeyAqua-kohteet yhden

tason alle, jolloin niiden näyttäminen ja piilottaminen onnistuvat yhdellä painalluksella. Käyttöoikeuksistasi riippuen, sinun on mahdollista muokata tasoja Määrittele nimetön-painikkeen avulla.

Ryhmittele kohdetasoja painamalla Aineistot-lomakkeen yläkulmasta Määrittele nimetön-painiketta. Tasojen muokkaus on mahdollista, kun lomakkeen tausta on oranssi.

Siirrä eri tasoja kohderyhmiin hiirtä käyttäen. Esimerkiksi VJ putket-tason siirtäminen Viemäri-ryhmään tapahtuu siten, että VJ putket-taso otetaan kiinni tasovalinnasta hiiren vasemmalla painikkeella ja raahataan se Viemäri-ryhmän päälle.

Voit siirtää käyttämättömiä tasoja piiloon Ryhmittelemättömät tasot -ryhmän alle. Ryhmittelemättömät tasot -taso ilmestyy listan viimeiseksi, kun tasovalinnan muokkaus on aktiivisena.

Tasokoonpanot

Voit tallentaa Tasokokoonpanon eli valitun taustakartan sekä aktiiviset tasot Aineistot-työkalun yläkulmassa olevalla Tallenna -painikkeella. Tasokokoonpano tallentuu vain käytettävän selaimen välimuistiin, jolloin se ei ole muualta saatavilla.

Tasokokoonpano on mahdollista tallentaa myös käyttäjänimellä tietokantaan, jolloin tasokokoonpano ei ole selainkohtainen vaan käyttäjäkohtainen. Tasokokoonpano tallennetaan kantaan painamalla ensiksi Määrittele nimetön-painiketta, jolloin tausta muuttuu oranssiksi. Paina Tallenna -painiketta, jolloin tasokokoonpano tallentuu tietokantaan.

Lataa tallentamasi tasokokoonpano Aineistot-lomakkeelta painamalla Lataa uudelleen  -painiketta. Voit muuttaa tasokokoonpanon takaisin alkuperäisasetuksiin painamalla Palauta oletukset  -painiketta.

Tasosuodattimet

Tasosuodattimia https://stage.keycom.keypro.fi/static/image/funnel_active.png käytetään, kun halutaan rajoittaa kartalla näkyvien kohteiden määrää. Suodattimet mahdollistavat kohteiden suodattamisen käyttötilan ja suunnitelman mukaan. Kun jokin rajaava asetus on valittu suodatinlomakkeelta, vain valitun tyyppiset kohteet näkyvät kartalla.

Näet aktiivisen suodattimen tasovalinnasta: Suodatetun tason edessä on aktiivinen suodatinikoni https://stage.keycom.keypro.fi/static/image/funnel_active.png. Kun suodatin ei ole käytössä, ikoni on väritön https://stage.keycom.keypro.fi/static/image/funnel_passive.png.

Tulostus

Tulostus printer-työkalulla voit tehdä sarjatulostuksia ja pikatulostuksia. Sarjatulostuksella tarkoitetaan tulosteita, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta osasta, kun taas pikatulostuksella voit ottaa nopeasti yhden tulosteen kartasta.

Pikatulostus

Avaa Pikatulostus karttatyökalujen Pikatulostus printer-painikkeesta. Tulostusasetuksista voidaan määrittää tulostuspaperiin liittyviä asetuksia ja tulosteeseen liitettävien lisätietojen näyttöasetuksia.

Pikatulostus aloitetaan täyttämällä lomakkeen tiedot. Lomakkeen kentät Paperin koko ja DPI tulee täyttää sen mukaan, mitä paperia ja minkälainen tulostin on käytettävissä. Paperin koko 

tarkoittaa lomakkeella fyysisen paperin kokoa. Mittakaava 1: kenttään annetaan tulostusalueen koko suhteena. Kun karttanäkymän näyttömittakaava on 1:500 ja samaa mittakaavaa on käytetty tulosteessa, on tulosteen kokosuhteet samat kuin karttanäkymässä.

Voit lisätä tulosteeseen otsikkotaulun (Selite) ja teeman selitteen. Voit määrittää myös näiden sijainnin tulosteessa. Otsikkotaululla tarkoitetaan kartan seliteosiota, johon sisältyvät tiedot käytetystä paperista, mittakaavasta, tulostajasta ja tulostuspäivästä. Muita otsikkotauluun haluamiasi asioita voit kirjoittaa Huom-kenttään.

Voit liittää teeman selitteen tulosteeseen aktivoimalla Aineistot-tasovalinnasta ne teemoitustasot, jotka haluat tulosteeseen. Valitse teeman selitteelle sijainti sille määritetystä pudotusvalikosta. Tulosteessa Teeman selite tulee sisältämään saman informaation kuin Teemoitukset - Näytä selite -ikkunakin.

Tulostusalueen rajat, eli kehyksen rajat, liikkuvat hiiren osoittimen mukana. Tulostuksessa avautuvat samalla Kehyksen piirtoasetukset ja Kehyksen asetukset -valikot. Piirtoasetukset-valikossa voit valita, mihin siirrettävän tulostuskehyksen kulmapiste tarttuu, jos sitä siirretään vaihtonäppäin pohjassa. Käytä Piste-tartuntaa, kun haluat siirtää kulmapistettä jonkin toisen kulmapisteen kanssa samaan pisteeseen. Käytä Lähin-tartuntaa, kun haluat siirtää kulmapistettä viivamaisen kohteen päälle. Silloin kulmapiste siirtyy lähimmän viivamaisen objektin lähimpään tartuntapisteeseen.

Kehyksen asetukset -valikossa voi muuttaa sivun tulostusalueen suuntaa sekä sen kiertoa. Valikkoon tehdyt muutokset tulevat heti voimaan kartalla näkyvään kehykseen.

Valitse kehyksen eli karttatulosteen haluttu kohta hiiren vasemmalla painikkeella ja tulosta se hiiren oikealla painikkeella tai lomakkeen Tulostus printer-painikkeella, jolloin selain tarjoaa tulosteen ladattavaksi pdf -tiedostona.

Voit muuttaa kehyksen paikkaa osoittamalla hiiren vasemmalla painikkeella kehyksen keskellä olevaa kulmapistettä (punainen neliö) ja pidä painike pohjassa samalla siirtäen kehystä haluamaasi paikkaan. Tulosta Tulostus-painikkeella.

VIHJE: Selaimen asetuksista riippuen voi tulosteen hyväksymisen jälkeen tulla huomautus, että sivu yrittää avata ponnahdusikkunaa. Ponnahdusikkunat on sallittava, jotta tulostus onnistuu.

Tulostussarja

Tulostussarja eroaa pikatulostuksesta siten, että tulostussarja koostuu useammasta karttatulosteesta eli kehyksestä. Tulostussarjan ensimmäisellä sivulla on kaikkia otettuja karttaotteita kuvaava indeksikartta, josta voit erottaa kehyksin korostetut ja numeroidut karttatulosteet sijainteineen. Ominaisuus helpottaa sarjatulosteiden sijainnin hahmottamista kartalla. Tulostussarja-toiminto käynnistetään Tulostus-painikkeen alasvetovalikosta .

Tulostussarja-lomake sisältää asetuskenttiä sekä kentän tuleville tulosteille eli kehyksille. Kehyslistan ensimmäinen rivi on aina otsikkosivu, jonka jälkeen on listattu kehykset. Lomakkeen asetuskentät näyttävät kehyslistasta valittuna olevan kehyksen tiedot. Voit muokata ja tallentaa tulostekohtaisia tietoja. Voit myös tulostaa kehyksiä yksitellen.

Lomakkeen kentät täytetään samalla tavalla kuin pikatulostuksessa. Paina tämän jälkeen Tallenna save-painiketta, jolla aktivoit kehysten luomisen. Aloita karttakehysten luonti Luo uusi line_add-painikkeella. Tulostusalueen eli kehyksen rajat liikkuvat hiiren mukana, kunnes valitset haluamasi kohdan hiiren vasemmalla painikkeella. Tulostussarjan luomisen yhteydessä avautuvat myös Kehykset asetukset ja Kehyksen piirtoasetukset -valikot, joista ohjeistettiin edellisessä Pikatulostus-kappaleessa.

Hyväksy kehys painamalla hiiren oikeaa painiketta, jolloin lomakkeen kehyslistaan ilmestyy uusi tulosterivi. Kehysten määrällä ei ole ylärajaa. Voit myös muokata jokaiselle kehykselle omat asetuksensa, esim. vaihtaa tulosteen mittakaavaa.

Alla olevassa kuvassa kartalle on jo lisätty kolme kehystä (siniset suorakaiteet) ja siihen ollaan tarttumassa kahden kehyksen matriisilla (oranssi suorakulmio, jossa siniset ympyrät kulmissa).

Saat ladattua Tulostussarjan pdf-muodossa painamalla Tulosta-painiketta lomakkeella, jolloin selain tarjoaa ladattavaksi pdf-tiedostoa, mikä sisältää koko tulostussarjan. Yksittäisen kehyksen tulostus onnistuu valitsemalla Tulosta-painikkeen alasvetovalikosta Tulosta kehys, jolloin kehyslistassa valittuna oleva kehys tulostuu. Sammala avauatuu lisäksi Paikanna, Korosta ja Poista kehys-toiminnot.  Vaihtoehtoisesti kehyksen tulostaminen onnistuu osoittamalla hiiren oikealla painikkeella haluttua kehystä Tulostus-lomakkeella ja valitsemalla valikosta Tulosta kehys. Valikosta löytyy toiminnot myös kehyksen paikantamiselle, korostamiselle ja poistamiselle. 


Voit tehdä Pikatulostuksia myös Tulostussarja-lomakkeelta. Lomakkeen Tulostus-painikkeen alavalikosta löytyy Pikatulostus-toiminto.

VIHJE: Tulostussarjat jäävät tietokantaan, kunnes ne poistetaan. Tämä mahdollistaa saman sarjan tulostamisen myöhemmin.

Dynaamiset tulosteselitteet (Erikseen tilattava toiminto)

Tulosteeseen tulevan selitteen sisältöä on mahdollista muokata. Tämä on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi liitoskohtalausuntoja tulostaessa. Selitteeseen tulevat kentät määritetään admin-käyttöliittymässä. Itse arvot kirjoitetaan manuaalisesti tulosteen luontivaiheessa.


Paikantaminen

Paikanna gps_icon1-työkalun avulla voit keskittää kartan laitteistosi sijaintiin. Laitteesi kapasiteetin mukaan sijainti voi perustua esim. GPS-satelliittipaikannukseen tai langattoman tai langallisen verkon raportoimaan sijaintiin. Verkon sijainnin perusteella tapahtuva keskittäminen saattaa olla todella epätarkka. Sijaintia kuvaava rasti ja virhe marginaalia kuvaava ympyrä ilmestyvät kartalle paikantaminen on onnistunut.

Paikanna-toiminnon avulla kartta voidaan keskittää joko GPS signaalin mukaiseen sijaintiin, tai verkon sijainnin perusteella. Verkon sijainnin perusteella tapahtuva keskittäminen saattaa olla todella epätarkka.

Ruudun jakaminen

Jaa näkymä -työkalulla näyttöalue voidaan jakaa kahteen tai kolmeen osaan, jolloin kartta on yhdessä osiossa ja lomakkeet voidaan siirtää muihin osioihin, jolloin ne eivät ole kartan päällä. Työkalun komennoilla voit valita, muodostatko uuden näyttöalueen karttanäkymän vasemmalle tai oikealle puolelle vai molemmille sivuille. Jakamisen saa pois päältä työkalun Peruuta-komennolla.

VIHJE: Työkalu on erittäin hyödyllinen, jos sinulla on useampi kuin yksi näyttö!


Was this article helpful?