LOMAKEPAINIKKEET
  • 31 Jul 2024
  • 18 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

LOMAKEPAINIKKEET

• Dark
  • PDF

Article summary

Kohteiden ja tapahtumien käsittelyyn tarkoitetut lomakkeet ovat rakenteeltaan ja toiminnoiltaan yhteneväisiä. Ainoastaan lomakkeiden tietosisältö muuttuu jonkin verran kulloinkin käsiteltävän kohdetyypin mukaan. Kullakin lomakkeella voidaan käsitellä siis vain lomaketyypin mukaisia kohteita, esimerkiksi Jatkos-lomakkeella jatkoksia ja Teletila-lomakkeella teletiloja.

Lomakkeiden alareunassa olevien painikkeiden toiminta on yhteneväinen lomakkeen tietosisällöstä riippumatta, eli painikkeet toimivat aina samalla tavoin käsiteltävästä verkon kohteesta ja lomakkeesta riippumatta. Näkyvillä olevat painikkeet riippuvat käyttäjän oikeuksista: Katselijakäyttäjä ei voi esimerkiksi päivittää tietoja. Jos painike on harmaana, se ei ole käytettävissä. Painikkeiden toiminta esitellään seuraavissa kappaleissa.

Joillakin lomakkeilla on lomakepainikkeiden lisäksi muita toimintoja, joita käytetään yhtenevällä tavalla lomakkeesta riippumatta. Näitä toimintoja käytetään esimerkiksi päivämäärän ja osoitetietojen lisäämiseksi. Kyseiset toiminnot esitellään kappaleissa Päivämäärän syöttäminen ja Osoite- ja huoneistotietojen käsittely lomakkeilla. Muiden, kuin tässä kappaleessa esiteltyjen painikkeiden toiminnallisuus käydään läpi kyseisten lomakkeiden käsittelyn yhteydessä.

Suosikkityökalut

Lomakkeen oikean yläreunan Suosikki -pikapainikkeella asetat kyseisen lomakkeen suosikiksi. Käyttäjäkohtaisesti asetetut suosikit näkyvät karttanäkymän alareunassa sijaitsevassa työkalupalkissa, josta ne ovat nopeasti avattavissa. Tulevilla versiopäivityksillä voi olla vaikutuksia asettamiisi suosikkeihin.

Myös lomakkeen hakujoukkoja on mahdollista tallentaa suosikeiksi:

1. Hae tarvitsemasi tiedot lomakkeelle, kuten kappaleissa Tietojen haku lomakkeelle ja Kohteiden poiminta kartalta ohjeistetaan.
  2. Paina Suosikki-painiketta.
  3. Voit nimetä vapaasti tallennettavan hakujoukon Tallenna uusi hakujoukko -ikkunassa.
  4. Paina OK-painiketta.
  5. Hakujoukkosi on tallennettu Suosikit-työkalupalkkiin.

Suosikkien poistaminen:

Tyhjennä lomake, jonka haluat poistaa suosikeista. Paina yläosion Suosikit-pikapainiketta. Ohjelma kysyy vahvistuksen suosikin poistamiselle.

TAI:

Paina hiiren oikealla alapalkissa olevaa suosikkia. Ohjelma kysyy vahvistuksen suosikin poistamiselle.

Huomaa! Poistamalla suosikin, poistat samalla suosikkiin liittyvät hakujoukkokyselyt.

Tietojen haku lomakkeelle

Voit hakea lomakkeelle tiedot kaikista kohteista tyhjentämällä lomakkeen page_white-painikkeella ja painamalla Hae search-painiketta. Jos haluat hakea lomakkeelle tietoja tietyn kaltaisista kohteista, voit tehdä haun hakuehdoilla. Jos esimerkiksi haluat tiedot kaikista Kirkkotiellä sijaitsevista teletiloista, kirjoita Teletila-lomakkeen Osoite-kenttään Kirkkotie ja paina Hae-painiketta. Hakutulosten määrä ilmestyy lomakkeen vasempaan alalaitaan. Jos hakutuloksia on enemmän kuin yksi, voi niitä selata nuolipainikkeilla control_rew_blue control_play_blue. Kohteita voi hakea lomakkeiden kaikkien kenttien arvoilla ja niiden yhdistelmillä. Jos haluat selailla laajaa hakutulosjoukkoa ja päivittää yksittäisen hakutuloksen tietoja, on se kätevintä tehdä Listaa list_objects-toiminnon avulla, josta lisää kohdassa Listanäkymä.

VIHJE: Voit korvata haussa tekstiä -merkillä. Kirjoita Osoite-kenttään Kirkkotien sijasta Kir%, jolloin hakutulos sisältää kaikki Kir -alkuiset osoitteet. Jos kirjoitat kenttään: !-merkin, haetaan ne kohteet joissa ko. kenttä on tyhjä.

Jokaisen kohteen lomakkeella on Tunnus-kenttä. Tunnuksella tarkoitetaan kyseisen kohteen tunnusta, joka generoidaan jokaiselle uudelle kohteelle automaattisesti tai sen voi halutessaan kirjata itse. Voit hakea kohdetta käyttäen Tunnusta hakuehtona.

Monivalinta

Joillakin lomakkeilla on mahdollista valita hakua varten useampi arvo. Esimerkiksi Suunnitelma-lomakkeella voit hakea useampia tuloksia Tyyppi-kentän arvojen mukaan. Pidä Ctrl-näppäin pohjassa, kun valitset hiiren vasemmalla arvot Tyyppi-kentästä, joihin haluat haun perustuvan.

Päivämäärävälillä ja numerovälillä hakeminen

Tietyissä lomakkeissa voit hakea päivämäärävälillä tai numerovälillä kaksoisklikkaamalla päivämäärä- tai numeroarvokenttää. Aktivoituessaan alkuperäisen päivämääräkentän (tai numeroarvokentän) tilalle ilmestyy kaksi kenttää, alkuarvo ja loppuarvo. Syötä näihin halutut hakuehdot. Kun painat lomakkeen Hae-painiketta, lomakkeelle haetaan kaikki kohteet joiden päivämäärä (tai numeroarvo) sijoittuu annettujen alku- ja loppuarvojen väliin nämä mukaan luettuina.

Kohteiden poiminta kartalta

Kartalla olevien kohteiden tietojen poiminta lomakkeelle tapahtuu Poimi kartalta wand-painikkeella ja tämän jälkeen osoittamalla hiiren vasemmalla painikkeella kohdetta. Kohteen tiedot ilmestyvät lomakkeelle. Lomakkeelle voi poimia ainoastaan kyseisen lomakkeen kohteita, eli jos jatkoslomakkeelle yrittää poimia laitetilan, ilmestyy lomakkeen alapalkkiin teksti: Tuloksia ei löytynyt. Jos on epäselvää, mikä kohde on kyseessä, voit rajata kohteen Info information-työkalulla, jonka tuloslistasta voit avata oikean kohteen lomakkeen.

VIHJE: Mikäli haluat tiedot kohteesta, jonka tyyppiä et tiedä, voit käyttää Info-työkalua. Avautuvan Info-listan Muokkaa-painikkeella pääset kyseisen kohteen lomakkeelle. Info-työkalun käyttö on selostettu kohdassa Info-työkalu

Aluemaiset haut

Lomakkeelle voidaan myös poimia useamman kohteen tiedot samalla kertaa. Valitse Poimi kartalta wand-työkalu. Osoita aloituskohta kartalta hiiren vasemmalla painikkeella ja pidä painike pohjassa, kunnes saat rajattua haluamasi suorakulmaisen alueen. Vapauta hiiren vasen painike, jolloin rajatun alueen kohteiden tiedot ilmestyvät lomakkeelle.

Alue on mahdollista rajata myös Poimi kartalta wand-painikkeen alasvetovalikosta löytyvien toimintojen avulla. Valittaessa Näkymä, haetaan kaikkien karttanäkymässä näkyvien kohteiden tiedot lomakkeelle. Vapaa-alue -valinnalla voidaan rajata halutun muotoinen alue kartalta antamalla kulmapisteitä halutussa kohdassa hiiren vasenta painiketta painamalla. Lopeta rajaaminen painamalla ensin hiiren vasenta ja sitten oikeaa painiketta, jolloin hakualue on muodostunut annettujen kulmapisteiden sisälle.

Valitsemalla Aluemainen kohde, käyttäjä voi osoittaa kartalta Alue-työkalulla luodun alueen (Alue, Suunnitelma, Palvelualue, Verkosto/osa-alue), jolloin haku tapahtuu osoitetun alueen sisältä.

Hakutuloksena ovat kaikki kyseisen lomakkeen tyypin kohteet, jos lomake on tyhjä hakuvaiheessa. Hakuehtoja voi käyttää haun rajaamiseksi siten, että täytät haluamasi hakuehdot lomakkeeseen ja painat Poimi kartalta wand-työkalua, jolloin ruudulle ilmestyy valintaikkuna, josta voit aktivoida Käytä lomakkeen hakuehtoja -valintaruudun. Toimi, kuten edellä aluemaisten hakujen toiminnoissa on kuvattu.

Mikäli haluat tiedot kaikista vuonna 2016 asennetuista kaapeleista joltakin alueelta, täytetään hakuehdot Kaapeli-lomakkeelle eli Asennusvuosi-kenttään kirjoitetaan 2016. Kun hakualue on rajattu kartalla, ilmestyy hakutulosten määrä lomakkeen vasempaan alalaitaan. Löydettyjä kohteita voit selata nuolipainikkeilla next_back.

Lomakkeen tietojen tyhjennys

Lomakkeella olevat tiedot voi tyhjentää painamalla Tyhjennä page_white-painiketta. Toiminto tyhjentää lomakkeen kentät, mutta ei poista tietoja järjestelmästä. Tyhjennä lomake tiedoista esimerkiksi ennen uuden haun tekemistä. Tyhjennä-painikkeella poistat näkyvistä tiedot kaikista lomakkeelle haetuista kohteista, ei pelkästään lomakkeella näkyvillä olleen kohteen tiedot. Myös mahdolliset korostukset häviävät samalla kartalta.

Lomakkeen oletusarvot

Voit nähdä lomakkeen kenttien oletusarvot painamalla Oletukset defaults-painiketta, mikäli ne on syötetty järjestelmään. Oletusarvoina voivat olla esimerkiksi yleisimmät kohteen ominaisuustiedot. Ylläpidolla on mahdollisuus muuttaa oletusarvoja. Uutta kohdetta lisättäessä voidaan käyttää Oletukset defaults-painiketta, jolloin ominaisuustietojen täyttäminen nopeutuu. Voit käyttää oletusarvoja myös tehdessäsi hakuja tietokannasta.

Kohteen tietojen päivittäminen

Voit muokata kohteen tietoja lomakkeella ja päivittää ne painamalla Tallenna save-painiketta. Kun haluat muuttaa esimerkiksi teletilan käyttötilaa ja lisätä sille asennusvuoden: Avaa teletila Teletila-lomakkeelle, valitse Käyttötila-valikosta Käytössä-vaihtoehto ja kirjoita Asennusvuosi-kenttään esimerkiksi 2018. Paina Tallenna save-painiketta.

Kohteen kopioiminen uudeksi kohteeksi

Voit luoda kohteesta kopion käyttämällä Luo kopio -toimintoa. Toiminto luo uuden kohteen samoilla ominaisuustiedoilla ja sijainnilla. Ominaisuutta on hyvä käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa tarkoituksena on digitoida samaan paikkaan useampia samankaltaisia kohteita.

Massapäivitys (Päivitä kaikki -työkalu)

Massapäivityksellä voit päivittää usean kohteen tietoja yhdellä kertaa. Toiminto on hyödyllinen monessa eri tilanteessa, joissa vaaditaan usean kohteen muokkaamista yhdellä kertaa.

Kun haluat päivittää esimerkiksi kaikkien alueella olevien kaapelien asennusvuoden arvoon 2016, hae ensin kaikki alueen kaapelit kaapelilomakkeelle (aluemainen haku) ja muuta lomakkeella Asennusvuosi-kentän arvoksi 2016 ja valitse Tallenna-painikkeen alasvetovalikosta Päivitä kaikki. Vahvista-lomakkeella voit valita, mitkä tiedot muutetaan kohteille, jos muokkaamiasi lomakkeen kenttiä oli useampia.

Osoitteiden massapäivitys

Teletila-, kaivo- ja jatkos -lomakkeilla on mahdollista päivittää osoitteet vastaamaan lähintä osoitetta koko hakujoukossa. Valitse ensin lomakkeella Osoite-kohdassa Autom.-valintaruutu ja paina Tallenna save-pudotusvalikosta Päivitä kaikki. Ohjelma kysyy vahvistuksen päivitettäville kentille. Hyväksy muutokset Kyllä-painikkeella. Näin voit korjata massana esim. vääriä tai puutteellisia teletilojen osoitteita.

Kohteen poistaminen ja massapoisto

Kohde voidaan poistaa järjestelmästä hakemalla se lomakkeelle ja painamalla Poista cross-painiketta, jolloin avautuu Vahvista-ikkuna. Ohjelma kysyy Haluatko varmasti poistaa kohteen? Poista kohde painamalla Kyllä-vaihtoehtoa, jolloin sekä kohteen ominaisuus- että sijaintitiedot häviävät järjestelmästä, eli kohde ei näy enää kartalla eikä sen tietoja ole tietokannassa.

Voit hakea poistettavan kohteen lomakkeelle hakuehtoja ja Hae search-painiketta käyttämällä, jos tiedossasi on jokin oleellinen ominaisuustieto, kuten Tunnus. Jos kohteen sijainti on tiedossa, voit poimia kohteen tiedot kartalta lomakkeelle Poimi kartalta wand-toiminnolla.

Käytettävissäsi voi olla Massapoisto-toiminto, joka on sidottuna erilliseen käyttäjäryhmään. Toiminto on lomakekohtainen ja sen avulla voit poistaa useamman kohteen kerralla. Massapoisto-työkalu löytyy Poista-painikkeen alasvetovalikosta. Massapoistaminen on mahdollista kohteille, joihin ei liity yhteysvarauksia tai muita tietokantatasolla haitallisia riippuvuussuhteita toisiin KeyCom-kohteisiin. Massapoisto-toiminto informoi käyttäjälle, mikäli kohdejoukossa on kohteita, joita ei voida poistaa.

Kohteen paikantaminen ja korostaminen

Lomakkeelle haettu kohde voidaan paikantaa kartalle painamalla Paikanna arrow_in-painiketta. Kartta keskistyy kohteeseen, joka näkyy korostettuna kartalla. Paikannus voidaan tehdä, jos kohteelle on tallennettu geometria järjestelmään ja se on sallittujen koordinaattien sisällä.

Paikanna-painikkeen alavalikossa on myös Paikanna, Korosta, Paikanna kaikki ja Korosta kaikki vaihtoehdot, joiden toiminta on selitetty seuraavaksi.

• Paikanna-valinta kohdistaa kartan lomakkeen aktiivisen kohteen mukaan. (Näkyvissä vain, jos kohteella on sijainti)
  • Korosta-valinnasta aktiivinen kohde korostuu kartalla, mutta karttanäkymä säilyy ennallaan. (näkyvissä vain, jos kohteella on sijainti)
  • Paikanna kaikki -valinta kohdistaa kartan siten että kaikki lomakkeelle ladatut kohteet mahtuvat karttanäkymään.
  • Korosta kaikki -valinta korostaa kaikki lomakkeelle ladatut kohteet, muuttamatta karttanäkymää.

Kohteen geometrian muokkaaminen

Lomakkeelle haetun kohteen geometriaa eli sijaintia ja muotoa on mahdollista muuttaa Muokkaa chart_line_edit-painikkeella. Samalla ruudulle avautuu Muokkausasetukset-valikko, josta voit valita erilaisia kohteen geometrian päivittämiseen liittyviä asetuksia. Muokattu geometria ja muutkin lomakkeen kentät päivitetään Tallenna save-painikkeella.

Muokkausasetukset

Geometrian muokkausasetuksista voit valita, mihin siirrettävä piste/kulmapiste tarttuu, jos sitä siirretään vaihto-näppäin pohjassa. Piste-tartuntaa käytetään, jos halutaan siirtää kulmapiste jonkin toisen kulmapisteen kanssa samaan pisteeseen. Lähin-tartuntaa käytetään, jos halutaan siirtää kulmapiste viivamaisen kohteen viivan päälle, eli kulmapiste siirtyy lähimmän suoran lähimpään pisteeseen.

Viivamaisen kohteen geometrian muokkaus

Viivamaista kohdetta voit muokata Kaapeli- ja Kanava -lomakkeilla sekä Viiva-lomakkeella. Valitse muokattava viivamainen kohde kartalta lomakkeelleen. Valitse Muokkaa -painike, jolloin kohteen geometrian muokkaus aktivoituu. Vaihtoehtoisesti voit klikata kartalta viivamaisen kohteen pikamuokkaukseen.

Viivamaisen kohteen pikamuokkaus

1. Valitse kartalta viivamainen kohde painamalla Control-näppäintä ja hiiren oikeaa halutun kohteen päällä. Mikäli karttakohteessa on useampia kohteita, Kohteen valinta -ikkuna avautuu. Paina halutun kohteen päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse Muokkaus -toiminto.
  2. Valitse avautuvasta Pikamuokkaus-valintaikkunasta halutut valinnat.
  3. Siirrä raahaamalla punaisena näkyviä kulmapisteitä haluttuun kohtaan tai poista niitä Delete-näppäimellä. Voit tarttua toiseen kohteeseen painamalla vaihto-näppäintä ja vapauttamalla hiiren vasemman painikkeen.
  4. Tallenna muutokset klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta, ja painamalla Tallenna avautuvasta Vahvista siirto -ikkunasta. Kumoa muutos Peruuta-toiminnolla.

Vaaleanpunaisista neliöistä voit lisätä kulmapisteitä. Neliöiden siirtäminen tapahtuu samalla tavoin kuin olemassa olevien kulmapisteiden. Kun viet hiiren osoittimen neliön päälle, voit hiiren vasen painike pohjassa tarttua ja siirtää sitä. Kun irrotat hiiren vasemman painikkeen, muuttuu neliö uudeksi kulmapisteeksi. Uuden kulmapisteen ja olemassa olevien kulmapisteiden väliselle viivalle ilmestyy uudet vaaleanpunaiset neliöt. Näitä voidaan käyttää jälleen uusien kulmapisteiden luomiseksi.

Viivamaisen kohteen katkaisu

Viivamainen kohde voidaan katkaista käyttämällä Katkaise-toimintoa. Toiminto korostaa valitun kohteen kartalta sekä avaa Katkaisu-valikon. Valikossa näkyy katkaistavien osien pituudet. Pituudet päivittyvät valitun katkaisukohdan mukaan automaattisesti.

Kaapelin katkaisun yhteydessä voidaan katkaisukohtaan sijoittaa jatkos. Kanavan katkaisun yhteydessä voidaan katkaisukohtaan sijoittaa kaivo. Kanavan sisällä olevat kaapelit säilyvät ennallaan katkaisun jälkeen.

Katkaisutilaksi voit valita valikosta:

• Oletus: Voit katkaista viivamaisen kohteen vapaan valintasi mukaisesta kohdasta.
  • Kulmapisteet: Voit katkaista viivamaisen kohteen sen kulmapisteeseen.
  • Leikkauspisteet: Voit katkaista viivamaisen kohteen leikkauspisteeseen. Leikkauspisteessä risteää toinen viivamainen kohde, kuten kaapeli tai kanava.
  • Poista viite -valinnalla voidaan poistaa automaattisesti kohteeseen liittyvät viitteet kartalta.
  • Valitse haluttu katkaisukohta ja hyväksy katkaisu hiiren vasemmalla painikkeella. Tämän jälkeen molemmat katkaisussa luodut kohteet näkyvät lomakkeella. Kohteita voit selata nuolipainikkeilla next_back.

Viivamaisen kohteen jatkaminen

Viivamaista kohdetta (Kaapelit, Kanavat) voidaan jatkaa kohteen kytkemättömästä päästä. Toiminto aktivoidaan kohteen lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alavalikosta, samalla avautuu Piirtoasetukset-valikko. Piirtoasetukset-valikon toiminnot on esitetty kappaleessa Tartunta ja seuranta (piirto- ja muokkausasetukset).

Jatka kohteen digitointia loppupisteestä luomalla kohteelle uusia kulmapisteitä halutussa kohdassa hiiren vasenta painiketta painamalla. Luo kohteen lopetuskohta painamalla ensin hiiren vasenta ja tämän jälkeen hiiren oikeaa painiketta. Kohteen sijainti- ja ominaisuustiedot tallentuvat tietokantaan automaattisesti.

Viivamaisen kohteen siirto viivalle

Viivamaisen kohteen voi siirtää esimerkiksi kartoitusviivan, kaapelin, kanavan tai muun viivamaisen kohteen mukaiseksi:

1. Valitse lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Siirrä viivalle.
  2. Valitse avautuvasta Siirrä sijainti-valintaikkunasta halutut valinnat:
    • Aktivoi: Mahdollistaa sen, että osa viivan alkuperäisestä sijainnista säilytetään, ja osa siirretään uudelle kohdeviivalle. Aktivoi siirrettävän viivan lisätoiminnot:
    • Säilytä viivan alku: Säilyttää viivan alkuosan siihen kohtaan saakka, jossa klikkaat viivaa
    • Säilytä viivan loppu: Säilyttää viivan loppuosan siitä kohdasta alkaen, jossa klikkaat viivaa
    • Käännä suunta: Vaihtaa siirrettävän viivan alku- ja loppupisteiden paikat käänteiseen järjestykseen
    • Viivojen poiminta: Osittainen reitti: Voit valita osittaisen reitin sekä siirrettävältä viivalta että viivalta, johon siirto kohdistuu
  3. Osoita kartalta hiiren vasemmalla viiva, jolle haluat siirtää kohteen.
  4. Lopeta viivojen valinta hiiren oikealla painikkeella. Siirrettävän kohteen tuleva sijainti näytetään vihreällä.
  5. Hyväksy kohteen siirto lomakkeen Tallenna-painikkeella tai peruuta siirto painamalla Tyhjennä-painiketta.

Huom! Jos olet valinnut toimintoja, jotka säilyttävät osan alkuperäisestä viivasta, Käännä alkuperäinen -toiminto aktivoituu vasta, kun olet valinnut aloitus- ja lopetuskohteet sekä siirrettävältä viivalta että kohdeviivalta.

Alla olevassa kuvassa Siirrä viivalle-toiminto aktiivisena. Kartoitusviivana ohut vihreä viiva. Paksumpi vihreä viiva esittää siirrettävän kohteen tulevaa sijaintia.

Alla olevassa kuvassa siirto on hyväksytty.

Viivamaisen kohteen siirto osittaiselle reitille

1. Valitse lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Siirrä viivalle.
  2. Valitse Siirrä sijainti -valintaikkunasta Osittainen reitti -valintaruutu.
  3. Osoita kartalta kohde (viiva, kanava, kaapeli) mille siirretään.
  4. Valitse aloituspiste kohdeviivalta.
  5. Valitse lopetuspiste kohdeviivalta.
  6. Toista kohdat 3-5, jos haluat kohteen kulkevan useamman viivan kautta.
  7. Lopeta viivojen valinta hiiren oikealla painikkeella, jolloin siirrettävän kohteen tuleva sijainti korostetaan vihreällä.
  8. Hyväksy kohteen siirto lomakkeen Tallenna-painikkeella tai hylkää se Tyhjennä-painikkeella.

Viivamaisten kohteiden massasiirto

Aktivoi massasiirto valitsemalla lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Siirrä kaikki viivalle. Huomaa, että useampi viivamainen kohde tulee olla haettuna lomakkeelle, ennen kuin massasiirtäminen on mahdollista. Toimi, kuten yksittäisen viivamaisen kohteen siirrossa ohjeistettiin kohdissa Viivamaisen kohteen siirto viivalle ja Viivamaisen kohteen siirto osittaiselle reitille.

Siirrä viivamainen kohde

Viivamaista kohdetta voidaan siirtää kartalla joko vapaasti raahaamalla sitä hiiren vasemmalla painikkeella tai suhteellisesti määrittämällä etäisyyden alkuperäisestä sijainnista.

Valitse lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Siirrä. Kohde korostuu kartalla ja Siirrä-ikkuna avautuu, josta voit valita Tavan siirtää.

Valitsemalla Suhteellisesti kohde siirtyy Etäisyys-kenttään syötetyn metrimäärän verran vaaka- tai pystysuuntaan alkuperäisestä sijainnista. Sijainti hyväksytään hiiren vasemmalla painikkeella ja tallennetaan Tallenna-painikkeella.

Valitsemalla Vapaasti voit siirtää kohdetta, kun viet hiiren osoittimen punaisen neliön päälle ja hiiren vasen painike pohjassa siirrät kohteen uuteen sijaintiinsa. Vapauta hiiren vasen painike. Uusi sijaintitieto tallennetaan kohdelomakkeen Tallenna-painikkeella.

Siirrä kopiona -valinta mahdollistaa kohteen kopioimisen uuteen sijaintiin.

Viivamaisen kohteen pituuden mittaaminen

Voit mitata viivamaisia kohteita Pituuden mittaus -työkalulla. Pituuden mittaus -työkalulla saat mitattua kaapelin pituuden kartalta esimerkiksi vikatilanteissa.

Aktivoi työkalu valitsemalla Kaapeli- tai Kanava -lomakkeelta Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Pituuden mittaus. Aloita mittaaminen kuljettamalla hiirtä viivamaista kohdetta pitkin, lopeta oikealla. Pituudet-kohdassa ensimmäisenä on ilmoitettu pituus kaapelin alkupäästä ja toisena jäljellä oleva pituus kaapelin loppupäähän, esimerkkikuvassa 43.0/216.3. Hakasulkeissa ilmoitettu lukema viittaa kaapelin vaippalukemaan. Sisällytä lisäpituudet-valintaruudun ollessa aktiivisena, mittauksessa huomioidaan myös mahdolliset kiepit pituuksineen.

VIHJE: Voit sijoittaa viitteen kohteelle Pituuden mittaus -toiminnolla: Klikkaa viivamaista kohdetta ja sijoita viite hiiren vasemmalla painikkeella. Lisää viitteiden sijoittamisesta kohdassa Viitteet.

Pistemäisen kohteen geometrian muokkaus

Pistemäisen kohteen, esimerkiksi pylvään, sijainnin muokkaus tapahtuu samankaltaisesti kuin viivamaisen kohteen, paitsi että kulmapisteitä on vain yksi. Paina Muokkaa chart_line_edit-painiketta, niin muokattava kohde korostuu kartalla punaisena. Kun viet hiiren kohteen päälle, hiiren osoitin muuttuu nuolesta ristin muotoiseksi. Paina kohdetta hiiren vasemmalla painikkeella, ja siirrä painike pohjassa kohde uuteen sijaintiinsa. Vapauta hiiren painike. Muutokset tallennetaan Tallenna save-painikkeella.

Joidenkin pistemäisten kohteiden, kuten teletilojen mukana voit siirtää myös siihen kytketyt kohteet. Kyseisten kohteiden muokkaus valikossa on Siirrä kytketyt -valintaruutu. Jos Siirrä kytketyt on valittuna, siirtyy pistemäisen kohteen mukana myös siihen kytketyt kohteet. Voit lisäksi kytkeä pistemäisen kohteen, kuten Teletilan, muokkaamisen yhteydessä.

Pistemäisen kohteen pikamuokkaus

1. Valitse kartalta pistemäinen kohde painamalla Control-näppäintä ja hiiren oikeaa halutun kohteen päällä. Mikäli karttakohteessa on useampia kohteita, Kohteen valinta -ikkuna avautuu. Paina halutun kohteen päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse Muokkaus -toiminto.
  2. Valitse avautuvasta Pikamuokkaus-valintaikkunasta halutut valinnat.
  3. Siirrä raahaamalla punaista neliötä haluttuun kohtaan. Voit tarttua toiseen kohteeseen painamalla vaihto-näppäintä ja vapauttamalla hiiren vasemman painikkeen.
  4. Tallenna muutokset klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta, ja painamalla Tallenna avautuvasta Vahvista siirto -ikkunasta. Kumoa muutos Peruuta-toiminnolla.

Pistemäisen kohteen kierto

Pistemäisien kohteiden (pylväs, teletila, pistemäinen kohde, jatkos) kuvausta kartalla voi pyörittää. Kohteen kiertokulmaa voidaan muokata valitsemalla Pyöritä-toiminto. Tallenna-painike tallentaa uuden kiertokulman kohteelle.

Pyöritä-toiminnosta avautuu Kierto-lomake, jossa voit antaa kohteelle halutun kiertokulman. Lomakkeella voit määrittää askelluksen asteina. Jos askellus on valittuna, muuttuu valitun kohteen kiertokulma portaittain, kun pyörität sitä. Kulma näyttää kohteella olevan kiertokulman. Voit pyörittää kohdetta tarttumalla arrow_rotate_clockwise-symboliin. Hyväksy kiertokulma painamalla kohdelomakkeen Tallenna-painiketta. Mikäli et halua kohteelle kiertokulmaa, peru sen asettaminen hiiren oikealla painikkeella.

Alueen geometrian muokkaus

Alueen (esimerkiksi Vapaa-alue, Palvelualue, Verkosto/osa-alue) geometrian muokkaus tapahtuu painamalla kohteen lomakkeella Muokkaa chart_line_edit-painiketta, jonka jälkeen alueen kulmapisteet korostuvat ja niitä voidaan raahata hiiren vasemmalla painikkeella. Uuden kulmapisteen luominen onnistuu painamalla haaleata neliötä keskellä suoraa, ja raahaamalla se haluttuun kohtaan. Muutokset tallennetaan painamalla Tallenna save-painiketta.

Aluemaisen kohteen pikamuokkaus

1. Valitse kartalta aluemainen kohde painamalla Control-näppäintä ja hiiren oikeaa halutun kohteen päällä. Mikäli karttakohteessa on useampia kohteita, Kohteen valinta -ikkuna avautuu. Paina halutun kohteen päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitse Muokkaus -toiminto.
  2. Valitse avautuvasta Pikamuokkaus-valintaikkunasta halutut valinnat.
  3. Siirrä raahaamalla punaisena näkyviä kulmapisteitä haluttuun kohtaan tai poista niitä Delete-näppäimellä. Voit tarttua toiseen kohteeseen painamalla vaihto-näppäintä ja vapauttamalla hiiren vasemman painikkeen.
  4. Tallenna muutokset klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta, ja painamalla Tallenna avautuvasta Vahvista siirto -ikkunasta. Kumoa muutos Panoroi hand -toiminnolla.

Reiän digitoiminen alueeseen

1. Valitse Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Lisää reikä.
  2. Piirrä haluamasi muotoinen reikä korostetun alueen sisään.

Lopettaessasi piirtämisen lomake tallentuu ja reikä on muodostettu.

Reiän poistaminen alueesta

1. Valitse Muokkaa chart_line_edit-painikkeen alasvetovalikosta Poista reikä.
  2. Klikkaa hiirellä reikää, jonka haluat poistaa.
  3. Vahvista poisto.

Sijainnin poistaminen kohteelta

Muokkaa line_edit-painikkeen vieressä olevasta pudotusvalikosta löytyy Poista sijainti -toiminto. Toiminto poistaa valittuna olevalta kohteelta sijainnin ja kohde häviää kartalta. Kohteen ominaisuustiedot säilyvät ennallaan.

Luo uusi kohde

Uusi kohde luodaan määrittämällä sille sijaintitieto eli geometria Luo uusi line_add-painikkeella. Valitse aina oikea kohdelomake, esimerkiksi kanava luodaan Kanava-lomakkeelta ja teletila Teletila-lomakkeelta jne. Kohdelomakkeille on yleensä annettava joitakin pakollisia tietoja, jotta kohteen luominen on mahdollista. Voit lisätä muita ominaisuustietoja joko ennen kohteen luomista tai sen jälkeen. Tallenna kohteen tiedot lomakkeen Tallenna save-painikkeella.

Luo uusi line_add-painiketta painamalla avautuu Piirto-lomake, esimerkiksi kaapeleilla Kaapelin piirto -lomake. Lomakkeella voidaan määrittää erilaisia kohteen piirtämiseen liittyviä asetuksia. Sekä Pistemäisillä että viivamaisilla kohteilla on piirtoasetuksissa Tartunta-valinta, josta valitaan, tarttuuko luomasi kohde toisen kohteen kulmapisteeseen tai lähimpään pisteeseen. Viivamaisilla kohteilla on myös Seuraa-valinta. Seuraamista voi tehdä Kokonaan tai Osittain. Lisää seuraamisesta ja tartunnasta kohdassa Tartunta ja seuranta (piirto- ja muokkausasetukset). Piirto-asetukset poikkeavat toisistaan piirrettävän kohteen mukaan. Yleisesti viivamaisilla kohteilla on enemmän asetusmahdollisuuksia, kuin pistemäisillä.

Uusi viivamainen kohde

Viivamaisten kohteiden piirtoasetuksissa on Seuranta-valinta, jota käytetään, kun digitoidaan esimerkiksi kaapeli kulkemaan kanavan läpi. Seurannan ollessa Kokonaan, osoita kanavan lähtöpistettä, jolloin luomasi viivamainen kohde seuraa kanavan kaikki kulmapisteet ja digitointi jatkuu kanavan loppupisteestä. Jos et kuitenkaan halua seurata koko kanavaa, voit valita Seurannaksi Osittain, jolla voit seurata kanavaa haluamaasi pisteeseen ja jatkaa digitointia tämän jälkeen vapaasti. Aseta Etäisyys piirtoasetuksissa, jos haluat seurata kohdetta rinnakkain annetun etäisyyden päässä. Voit lisätä myös kieppejä/lenkkejä pituuksineen sekä mitata kaapelin pituutta. Kaapelien pituuksista lisää kohdassa Kaapelin pituus, lisäpituudet ja kokonaispituus.

Viivamaisen kohteen geometrian luonti aloitetaan painamalla hiiren vasemmalla painikkeella haluttua aloituskohtaa kartalla. Tämän jälkeen digitoidaan tarvittavat kulmapisteet yksi kerrallaan halutussa kohdassa hiiren vasenta painiketta painamalla. Kohteen digitointi lopetetaan painamalla ensin hiiren vasenta painiketta ja tämän jälkeen oikeaa painiketta. Kohteen sijainti- ja ominaisuustiedot tallentuvat tietokantaan automaattisesti. Voit valita Kytke-toiminnon, jolloin esimerkiksi kaapeli kytketään automaattisesti kaivoon. Kaapelin liittäminen kaivoon on esitetty KeyCom-lomakkeet -luvun kohdassa Kaapelin kytkennät.

Uusi kaapeli voidaan kytkeä teletilaan tai jatkokseen jo sitä luotaessa. Kaapelia digitoidessa käytetään ns. Tartunta-toimintoa, eli vaihtonäppäin pidetään pohjassa hiiren vasenta painiketta teletilan tai jatkoksen kohdalla painettaessa. Näin kaapelin saa kytkettyä kohteeseen, ja alapalkkiin ilmestyy teksti: Tartunta onnistui. Mikäli alapalkkiin ilmestyy teksti Tartunta - ei tartuttu, olet yrittänyt kytkeä kaapelin kohteeseen, johon sitä ei voi kytkeä. Jos kaapeli luodaan olemassa olevaan kanavaan, voidaan myös kanavan kulmapisteisiin tarttua. Tällöin kanava ja kaapeli sijaitsevat täsmälleen samalla kohdalla. Kun Tartunta-toiminto on aktiivinen, hiiren osoitin näkyy kartalla vaaleansinisenä ympyränä. Kaapelin digitointi lopetetaan painamalla ensin hiiren vasenta ja sitten hiiren oikeaa painiketta kaapelin loppupisteessä. Kaapelin sijainti- ja ominaisuustiedot tallentuvat tietokantaan.

Uusi pistemäinen kohde

Pistemäinen kohde luodaan painamalla hiiren vasemmalla painikkeella halutussa kohdassa kartalla. Ohjelma tallentaa kohteen geometrian automaattisesti tietokantaan. Onnistuneen tallennuksen myötä lomakkeen alaosaan ilmestyy teksti: Tallennus onnistui, jolloin kohde on sijainti- ja ominaisuustietoineen tallennettu tietokantaan. Pistemäisen kohteen pyörittäminen aktivoituu heti, kun kohde on luotu. Kohteen päälle ilmestyy sininen ilmansuuntamerkki, joka ilmaisee kohteen kiertokulman. Jos haluat muuttaa kohteen kiertokulmaa, tartu hiiren vasemmalla arrow_rotate_clockwise-symboliin kiinni, ja pyöritä, kunnes haluttu kiertokulma on saavutettu.

Kohde voidaan sijoittaa kuvalle myös koordinaattien perusteella. Ensin poistetaan valinta Koordinaattien luku päällä/pois karttanäkymän oikean alakulman valintaruudusta ja kirjoitetaan haluttu sijaintikoordinaatti. Tämän jälkeen painetaan world_go-painiketta ja uusi kohde muodostuu kartalle haluttuun kohtaan. Tallenna.

Uusien kohteiden luominen entisistä kohteista

Uusia kohteita voidaan luoda olemassa olevien kohteiden sijaintiin ja tietoihin tukeutuen:

Haetaan kohteen tiedot lomakkeelle esimerkiksi poimimalla kohde kartalta. Sitten joko:

1. Luo uusi chart_line_add-toiminnolla luodaan uusi kohde lomakkeelle haetun kohteen tiedoilla. Viivamaisille kohteille ohjelma laskee pituuden uuden kohteen geometriasta.

Tai:

1. Paina Tallenna save-painikkeen alasvetovalikosta Luo kopio -toimintoa. Valittuna olevasta kohteesta tallennetaan kopio entisen kohteen päälle. Toiminto on hyödyllinen esimerkiksi tallennettaessa useita kaapeleita samaan sijaintiin.

Liittyvät tehtävät

Kohteeseen voi liittyä tehtäviä. Tarkista kohteeseen liittyvien tehtävien tilanne viemällä hiiri Tehtävät time_go-painikkeen päälle. Vihje kertoo tehtävien määrän ja kuinka monta niistä on kesken.

Tehtävän lisääminen kohteelle

1. Avaa kohteen tehtävä lista lomakkeen Tehtävät time_go-painikkeesta.
  2. Paina Listan add Lisää tehtävä -painiketta, jolloin Tehtävät-lomake avautuu Isäntäkohde täytettynä.
  3. Täytä lomakkeen tiedot. Tyyppi, Tila ja Määrä ovat pakollisia tietoja
  4. Paina tehtävät lomakkeen Tallenna save -painiketta. Kohteen tehtävälista päivittyy sisältäen luodun tehtävän.

Tehtävä-lomake on käsitelty kohdassa Tehtävät.

Listaa

Useilla kohdelomakkeilla on Listaa list_objects-painike, jolla voit esittää hakujoukon kohteet listanäkymässä. Voit käyttää toimintoa kohteiden nopeaan selaamiseen. Yhdellä sivulla näkyvien kohteiden lukumäärää voidaan muuttaa Per sivu -valinnalla. Navigointi sivujen välillä onnistuu käyttämällä nuolipainikkeita.

Listaan liittyvät työkalut saadaan auki viemällä hiiri sarakkeen otsikkokentän päälle, jolloin valittuun kenttään ilmestyy alasvetovalikko x.

Valikosta voidaan järjestää lista halutun kentän mukaan joko nousevasti tai laskevasti. Sarakkeet-toiminnolla voit määrittää listalla näkyvät sarakkeet. Listoissa esitetään oletuksena kohdetyypille ominaiset perustiedot. Ryhmittele tämän kentän mukaan-toiminto ryhmittelee listan sisällön valittuna olevan kentän mukaisesti. Luotu ryhmittely voidaan purkaa poistamalla Näytä ryhmissä -valinta.

Voit avata listalla olevan kohteen lomakkeen painamalla listan kohdetta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla listalta Muokkaa valittuja.

Listatuista kohteista voidaan muodostaa raportteja Raportit-valikon toiminnoilla. Raportissa näkyvät samat tiedot kuin listallakin.

Näytä ryhmälistalla

Siirrä nykyinen hakujoukko lomakkeelta ryhmälistalle valitsemalla Listaa text_align_justify-painikkeen valikosta Näytä ryhmälistalla. Lisää ryhmälistasta kohdassa Ryhmälista.

Liittyvät kiinteistöt

Voit listata verkkoelementtiin tai alueeseen liitettyjä kiinteistöjä valitsemalla Listaa text_align_justify-painikkeen valikosta Liittyvät kiinteistöt. Liittyvistä kiinteistöistä esitetään listalla tiedot niiden kiinteistötunnuksista ja kommenteista. Voit myös listata kaikki verkkoelementteihin tai alueeseen liittyvät kiinteistöt valitsemalla Listaa text_align_justify-painikkeen valikosta Kaikkiin liittyvät kiinteistöt. Tällöin lomakkeelle pitää olla haettuna useampia verkon kohteita tai alueita.

Muutoshistoria

Tarkastele lomakkeella olevan kohteen muutoshistoriaa painamalla Muutoshistoriaclock_edit -painiketta. Avautuvan lomakkeen yläosa listaa kohteen versiot ja alaosasta näet tehdyt muutokset valitussa versiossa.

Kohteen arvojen palauttaminen

1. Valitse kohdasta Versiot rivi, jonka haluat palauttaa.
  2. Valitse kohdasta Muutokset rivit, jotka haluat palauttaa klikkaamalla valintaruutuja.
  3. Paina Palautus update_to_form -painiketta, jolloin valitut tiedot päivittyvät kohdelomakkeelle.
  4. Hyväksy vielä muutokset kohdelomakkeen Tallenna save -painikkeella.

Kohteen versioiden vertailu

Valitse verrattavat rivit Versiot-listalta, jolloin näet Muutokset-listalla valittujen versioiden lisäksi nykyisen version.

Raportit lomakkeilta

Raportteja https://stage.keycom.keypro.fi/static/image/report.png voidaan luoda lomakkeilta, listoilta ja päätyökalupalkista. Listatuista hakujoukon kohteista muodostetun raportin luominen on esitetty kohdassa Listaa. Päätyökalupalkin raportit on käsitelty kohdassa Raportit. Lomakkeen Raportit -valikko avautuu Vie -painikkeesta x.

Järjestelmään voidaan luoda erilaisia raportteja. Raportti muodostuu lomakkeella olevan hakujoukon tiedoista.

Esimerkiksi Materiaaliraportti voidaan muodostaa kaikilta kohdelomakkeilta (kaapeli, kanava, jatkos, pylväs, kaivo, teletila, pistemäinen kohde), jolloin se muodostuu lomakkeella olevan hakujoukon tiedoista. Raportin saa luotua myös Info-työkalun hakutuloksista ja Suunnitelma-lomakkeelta.

Materiaaliraportti luodaan Vie -painikkeesta x avautuvan Raportit -valikon Materiaaliraportti -toiminnolla. Raportti voidaan tallettaa tiedostona tai avata suoraan Excelissä.

Päivämäärän syöttäminen

Usealla lomakkeella on päivämäärä yhtenä ominaisuustietona esimerkiksi kartoitusajankohdan määrittelemiseksi. Päivämäärän lisääminen on yhtenäistetty kalenterin avulla, jolloin päivämäärä tulee syötetyksi aina samassa muodossa tietokantaan. Tällöin voidaan tehdä tietokantahakuja käyttämällä myös päivämäärää hakuehtona, kun hakutuloksista ei jää tuloksia pois eri muodossa syötetyn päiväyksen vuoksi.

Viemällä kursori Päivämäärä-kentän päälle ja painamalla hiiren vasenta painiketta, avautuu kalenterivalikko. Oletusvalintana on kuluva päivä. Kuukausia voit selata kalenterivalikon yläosan nuolipainikkeilla. Vuosia voit selata alaosasta painamalla oikean tai vasemman puoleista vuosilukua. Päivämäärä valitaan painamalla oikean päivän kohdalla hiiren vasenta painiketta, jolloin kalenterivalikko sulkeutuu ja valittu päivämäärä ilmestyy Päivämäärä-kenttään.

Osoite- ja huoneistotietojen käsittely lomakkeilla

Osoitetiedot lisätään lomakkeille tietokannasta tieto hakien tai käyttäen Autom. -valintaa. Kun osoite pitää hakea tietokannasta, ei osoitteisiin tule kirjoitusvirheitä ja osoitetta voidaan käyttää hakuehtona.

Osoite-lomake aukeaa painamalla kohdelomakkeen Osoitepainiketta add. Jos kohteelle oli aiemmin lisätty osoite, aukeaa osoitelomake oletuksena kyseisen osoitteen tiedoilla. Jos kohteelle ei ole aiemmin osoitetta lisätty, Osoite-lomake aukeaa tyhjänä. Osoitetta tietokannasta haettaessa voidaan hakuehtoina antaa katunimi, -numero ja postitoimipaikka tai niiden osa % -merkillä katkaisemalla. Haku aloitetaan painamalla Hae search-painiketta. Hakutoiminto on tarkemmin selitetty kohdassa Osoitteen lisääminen tietokantaan.

Hakutuloksia voi selata nuolipainikkeilla. Kun haettu osoite on löytynyt, voidaan se viedä kohdelomakkeelle, josta Osoite-lomaketta kutsuttiin. Tämä tapahtuu painamalla Vie lomakkeelle update_to_form-painiketta. Osoite voidaan myös paikantaa kartalla Paikanna arrow_in-painikkeella, jolloin kartta näkymä keskistyy osoitteen sijaintiin.

Automaattinen osoitteen lisääminen toimii, kun Autom. -valintaruutu aktivoidaan ja painetaan Tallenna-painiketta. Osoitteeksi tulee lähin osoite ja matka lähimpään osoitteeseen näytetään ohjelman alalaidassa.

Ennakoivan hakukentän käyttäminen

Joillakin lomakkeilla käytetään ennakoivaa hakukenttää liittämään kohde toiseen kohteeseen, esimerkiksi Alueeseen tai Suunnitelmaan.

1. Kirjoita nimestä/tunnuksesta ainakin kolme kirjainta ennakoivaan hakukenttään.
  2. Valitse valintalistalla näytettävästä hakutuloksesta kohde tai jatka kirjoittamista rajataksesi vaihtoehtojen määrää.

Jos et tiedä kohteen nimeä/tunnusta:

1. Avaa kohdelomake Avaa lomake show_in_form -painikkeella.
  2. Hae oikea kohde lomakkeelle Tietojen haku lomakkeelle -painikkeella tai Poimi kartalta wand-painikkeella.
  3. Kun lomakkeella on haluamasi kohde, paina Vie lomakkeelle update_to_form -painiketta.