• 31 Jul 2024
  • 13 Minutes to read
  • Contributors
  • Dark
  • PDF

• Dark
  • PDF

Article summary

Teletilan tiedot

Teletila teletila kuvaa KeyCom-ohjelmassa pistemäistä kohdetta, jossa voi olla laitteita ja kaapeleita kytkettynä. Myös jakamo ja kaivo ovat tyypillisesti erityyppisiä teletiloja. Teletilateletila-lomake ei eroa perustoiminnoiltaan muiden pistemäisten kohteiden käsittelystä. Katso perustoiminnot kohdasta Lomakepainikkeet.

Teletilateletila-lomakkeella on Kaivokaavio vahvistettu -kenttä. Valitse alasvetovalikosta Kyllä/Ei tilanteen mukaan. Mikäli kenttä on tyhjänä, kaivoon liittyvään kaivokaavioon ei ole kohdistettu toimenpiteitä.

Teletilateletila-lomakkeella näytetään teletilaan liittyvien ja käytössä olevien yhteyksien lukumäärä Aktiiviset yhteydet -kentässä.

Tekninen lisätieto-osioon voit dokumentoida teletilaan liittyvää yksityiskohtaisempaa teknistä tietoa. Saatat haluta esimerkiksi kertoa, että teletila sijaitsee kellarissa tai kukkulan päällä.

Tärkeysluokittelu tehdään Traficomin (Liikenne- ja viestintävirasto) ohjeistuksen mukaisesti. Yleiseen viestintäverkkoon tai viestintäpalveluun kuuluvat komponentit luokitellaan tyypin, maantieteellisen vaikutusalueen ja käyttäjämäärän mukaisesti. Tärkeysluokkina ovat 1-5, mitä tärkeämmästä palvelusta kyse, sitä suurempi numero.

Laitetilan tärkeysluokka määräytyy laitetilaan sijoitetun tärkeysluokaltaan korkeimman komponentin mukaan.

Vastinteletilalista

Vastinteletilalistalla voidaan tuottaa vastinteletilatietoa osoitteineen valitsemalla laite mahdollisine alilaitteineen. Listan sisältö koostuu valitussa teletilassa sijaitsevien laitteiden liittimien välisistä loogisista vastinpistekytkennöistä. Jokainen peräkkäinen vastinpistekytkentä, joka johtaa saman vastinteletilan peräkkäisiin liittimiin esitetään Vastinteletilalista-lomakkeella omana rivinään

Vastinteletilalistaa voi hyödyntää oikean laitteen löytämisessä isoista teletiloista esimerkiksi tapauksissa, joissa tiedetään vain vastinjakamon osoite ja halutaan tietää se laite ja liitin, joka johtaa vastinpistekytkennöillä haluttuun vastinteletilaan.

Vastinteletilalista-lomake voidaan avata Poikittaisraportti-, Teletilateletila-, Laiteterminal - ja Kytkentöjen hallintaconnect-lomakkeelta valitun laitteen päältä avautuvasta kontekstivalikosta klikkaamalla Avaa vastinteletilalista. Lisäksi lomakkeen voi avata kaikille teletilassa oleville laitteille Teletilateletila-lomakkeen työkalupalkin Listaatext_align_justify-toiminnon alasvetovalikosta klikkaamalla Vastinpistelista-painiketta.

Vastinteletilalistan sarakkeet

Vastinteletilalistalla esitettävät tiedot esitetään oletuksena samalla tavalla, kuin Poikittaisraportti-lomakkeen laitelistalla. Listalla ei esitetä niitä laitteita, joilla ei ole liittimiä, kuten esimerkiksi jakamoita tai laitetelineitä. Laitteiden liittimiin liittyvät loogiset vastinpistekimput esitetään listalla siinä järjestyksessä, kuten ne on laitteiden peräkkäisiä liittimiä ja niiden vastinpistekytkentöjä lukien muodostettu.

• Teletilan tunnus
  • Teletilan nimi
  • Teletilan tyyppi (oletuksena piilosarake)
  • Teletilan osoite
  • Teletilan osoitteen postinumero ja postitoimipaikka (oletuksena piilosarake)
  • Teletilan osoitteen kunta (oletuksena piilosarake)
  • Teletilan kommentti (teletilan kommentti ja lukitustapa) (oletuksena piilosarake)
  • Teletilan tekninen lisätieto (oletuksena piilosarake)
  • Laitehierarkia (esim. kuitupaneelin isäntälaitteet, "A > B > C")
  • Laitteen tunnus
  • Laitteen tyyppi
  • Laitteen luokka (oletuksena piilosarake)
  • Laitteen käyttötila
  • Liitinväli (liitinkimpun ensimmäisen ja viimeisen liittimen tunniste kolmella pisteellä eroteltuna, esim. "1-2-3-14...1-2-7-85")
  • Pituus (loogisen vastinpistekytkennän pituus metreinä)
  • Vapaana (yksittäisen kimpun vapaana olevien liittimien lukumäärä vastaavalla tavalla, kuin poikittaisraporttilomakkeella on esitetty)
  • Vastinteletilan tunnus
  • Vastinteletilan nimi
  • Vastinteletilan tyyppi (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan osoite
  • Vastinteletilan osoitteen postinumero ja postitoimipaikka (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan osoitteen kunta (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan kommentti (vastinteletilan kommentti ja lukitustapa) (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan tekninen lisätieto (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitehierarkia (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitteen tunnus (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitteen tyyppi (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitteen luokka (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitteen käyttötila (oletuksena piilosarake)
  • Vastinteletilan laitteen liitinväli (kimpun ensimmäisen ja viimeisen liittimen tunniste kolmella pisteellä eroteltuna, esim. "1-2-3-14...1-2-7-85") (oletuksena piilosarake)
  • Kytkentäkimppuun liittyvän laitteen tietokantatunnus (oletuksena piilosarake)
  • Kytkentäkimppuun liittyvän vastinlaitteen tietokantatunnus (oletuksena piilosarake)

Vastinteletilalistan suodatus

Vastinteletilalistalla olevaa tietoa voidaan suodattaa sarakkeissa. Käyttäjä voi valita listalla näytettäväksi esimerkiksi vain haluttuun vastinteletilan osoitteeseen johtavat kimput vapaan tekstisuodatuksen mukaisesti. Sarakeotsikko korostetaan, mikäli siihen kohdistuu erillinen suodatusehto.

Vastinteletilalistan kontekstivalikon toiminnot

Kontekstivalikon toiminnoilla voidaan siirtyä tarkastelemaan vastinteletilalistalta valittua laitetta ja siihen liittyvän kytkentäkimpun kytkentöjä muilla lomakkeilla.

• Avaa Poikittaisraportti-lomakkeella: synkronoi valitun laitteen ja liitinryhmän ensimmäisen liittimen Poikittaisraportti-lomakkeelle.
  • Avaa teletilan laitelistallateletila: synkronoi valitun laitteen ja kimpun ensimmäisen liittimen Teletilateletila-lomakkeen laitteet välilehdeltä.
  • Avaa Kytkentöjen hallinta -lomakkeellaconnect: synkronoi valitun laitteen ja ryhmän ensimmäisen liittimen kytkentöjen hallinnan loogisista kytkennöistä.
  • Avaa Teletila-lomakkeellateletila: avaa Teletilateletila-lomakkeen valitun kytkentäkimpun teletila- ja vastinteletilatiedoilla.
  • Avaa Laite-lomakkeellaterminal: avaa Laiteterminal-lomakkeen valitun kytkentäkimpun laite- ja vastinlaitetiedoilla.
  • Avaa Osoitelo-makkeellaaddress: avaa Osoiteaddress-lomakkeen valitun kytkentäkimpun teletilan- ja vastinteletilan osoitetiedoilla.
  • Muokkaa kytkentää: avaa Päivitä kytkennät-lomakkeen, josta kytkentäkimppuun liittyvien loogisten kytkentätietojen päivitys voidaan tehdä kerralla kaikille loogisille vastinpistekytkennöille.

Teletilan luominen

Voit luoda uuden teletilan antamalla sille pakolliset tiedot eli Tyypin ja Käyttötilan. Sijoittaminen kartalle on vapaaehtoista. Ohjelma luo automaattisesti juoksevan Tunnus-numeron kohteelle.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Teletilan sijainnin siirtäminen

Teletilan sijainnin siirto tapahtuu pääosin, kuten kohdassa Pistemäisen kohteen geometrian muokkaus on selitty. Valitse Muokkaa chart_line_edit-toiminto, ja kun Siirrä: kytketyt -valintaruutu on valittuna, siirtyvät teletilan mukana myös siihen kytketyt kaapelit, kanavat, viitteet, jatkokset ja muut teletilat. Kytke-valinnalla teletila kytketään muokkauksen yhteydessä kaivoon/pylvääseen. Tällöin Teletila-lomakkeelle tulee tieto kytkennästä Kaivo/Pylväs/Teletila-kenttään. Voit valita kaivon/pylvään/teletilan kartalta jälkikäteen Kaivo/Pylväs/Teletila-kentän alasvetovalikon Kytke kaivoon/pylvääseen/teletilaan-valinnalla.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Kaapelin kytkeminen

Voit kytkeä teletilan kaapeliin valitsemalla kyseisen KeyCom työkalun lomakkeelta Kytkennät-toiminnon. Valitse kytkettävä kaivo tai pylväs kartalta rajaamalla alue Poimi-toiminnolla. Jos rajatulla alueella sijaitsee useampi verkkoelementti, valitaan oikea kohde Kohteen valinta -listalta tuplaklikkaamalla, jolloin KeyCom työkalu kytketään valittuun kohteeseen. Kytkennän voi tehdä myös painamalla verkkoelementtiä hiiren oikealla painikkeella, jonka jälkeen valitaan tilanteesta riippuen Kytke kaapeli. Mikäli kytkentä onnistuu, ilmestyy lomakkeelle teksti: Kaapeli kytkettiin onnistuneesti ja Kytkennät-valikkoon ilmestyy verkkokohteen nimi.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laitteet

Tarkastele teletilan laitteita ja palveluja Teletila-lomakkeen Laitteet-välilehdellä. Laitteet ja laiteryhmät terminal löydät myös omana käynnistyspainikkeenaan KeyCom-työkaluista.

Teletilan Laitteet-välilehdellä ylimpänä luettelossa näkyy teletila, jonka alapuolella ovat sen laitteet puumaisessa luettelossa. Plus- tai miinusmerkistä saa kyseiseen teletilaan lisätyt laitteet näkyviin tai pois näkyvistä. Voit tarkastella laitetta tarkemmin osoittamalla sitä hiiren vasemmalla painikkeella, jolloin laitteen liittimien tiedot ilmestyvät lomakkeen alaosaan. Välilehden otsikossa kerrotaan teletilalle liitettyjen laitteiden lukumäärä sulkeissa, esimerkiksi Laitteet (6).

KeyCom-hallintakäyttöliittymässä on mahdollista suodattaa laitetyyppejä laiteluokan perusteella. Teletila-lomakkeella Laitelistan valikossa ovat seuraavat toiminnot (paina hiiren oikeaa laiterivin päällä):

• Lisää uuden laitteen lisäämistä varten (Avaa laitelomakkeen isäntälaitteina valittu laite) Lisätietoja: Laitteen lisääminen teletilaan.
  • Muokkaa laitteen tietojen muokkaamista varten. Lisätietoja löytyy kappaleessa Laitteen muokkaaminen.
  • Muokkaa kaikkia teletilan laitteiden tietoja. Lisätietoja: Massapäivitys (Päivitä kaikki -työkalu).
  • Poista laitteen poistamista varten. Lisätietoja on kappaleessa Laitteen poistaminen teletilasta.
  • Palvelut laitteen kytkentäpisteiden tarjoamien palveluiden määrittämiseen. Lisätietoja: Palvelut.
  • Kaikki palvelut kaikkien kyseisen laitetilan laitteiden tarjoamien palveluiden tarkasteluun. Lisätietoja on kappaleessa Palvelut.
  • Yhteydet valitun laitteen kytkentäpisteiden kautta kulkevien yhteyksien tarkasteluun. Lisätietoja on kappaleessa Teletilan yhteyslista.
  • Avaa poikittaisraportti laitteiden loogisten kytkentöjen ja yhteysvarauksien tarkasteluun. Lisätietoja kohdassa Poikittaisraportti.
  • Luo vastinpistekytkennät valitun laitteen kytkentäpisteiden loogisten vastinpistekytkentöjen päivittämiseksi kaapelikytkentöjä seuraamalla. Lisätietoja kappaleessa Luo vastinpistekytkennät.
  • Seuraa reittiä reitinseurannan aktivoimiseksi valitusta laitteesta. Lisätietoja kohdassa Reitinseuranta.
  • Vaikutusalue -valinta avaa Reitinseuranta-lomakkeen esitäytettynä valitun laitteen liittimillä ja liittimiin kytketyillä kaapeleilla. Reitinseuranta korostaa ne kytkentäreitit, jotka ovat kytketty valittuun laitteeseen joko suoraan tai loogisten ristikytkentöjen yli.
  • Verkkokaavio valitun laitteen kytkentöjen esittämiseksi verkkokaaviona. Lisätietoja kohdassa Kaaviot.
  • Puukaavio valitun laitteen kytkentöjen esittämiseksi puukaaviona. Lisätietoja kohdassa Puukaavio.
  • Laiteryhmät laiteryhmien (joukko laitteita kytkentäpisteineen ja kytkentöineen) hallinta. Lisätietoja on kohdassa Laiteryhmät
  • Muokkaa liittimiä laitteen kytkentäpisteiden käsittelyyn. Lisätietoja on kohdassa Liittimien käsittely.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laitteen lisääminen teletilaan

1. Valitse Laitteet-välilehdeltä teletila tai jo aiemmin lisätty Laite, jolle haluat alilaitteen.
  2. Valitse hiiren oikealla aukeavasta laitelistan valikosta Lisää, jolloin avautuu Laite terminal-lomake.
  3. Syötä ominaisuustiedot. Laitteen Tyyppi on pakollinen tieto.
  4. Paina Tallenna save-painiketta, jolloin uusi laite lisätään valittuun teletilaan.

Laite terminal-lomakkeen kautta voit myös lisätä teletilaan kerralla kaikki laiteryhmän sisältävät laitteet kytkentäpisteineen ja laitetilan sisäisine kytkentöineen. Laiteryhmät on merkitty Tyyppi-alasvetovalikossa lopussa olevalla ***-merkinnällä. Laiteryhmistä lisää kohdassa Laiteryhmät.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laite terminal-lomakkeen Työkalut wrench-valikosta voit myös muokata laitteen liittimiä, muodostaa kaavioita, tehdä reitinseurantaa, lisätä laitteeseen liittyviä tehtäviä, tarkkailla laitteen muutoshistoriaa ja avata poikittaisraportti.

Voit hakea Laiteterminal -lomakkeelle laitteita esimerkiksi aluemaisten kohteiden perusteella. Valitse Poimi kartalta pick-toiminnon alasvetovalikosta joko Näkymä, Vapaa alue tai Aluemainen kohde.

Voit myös luoda kopion olemassa olevasta laitteesta valitsemalla Tallenna-painikkeen alasvetovalikosta Luo kopio. Tällöin kopioituvat myös laitteen liittimet ominaisuuksineen.

Laitteen poistaminen teletilasta

1. Valitse poistettava laite teletilan laitelistalta.
  2. Valitse laitelistalta oikea kohde ja paina hiiren oikeaa. Valitse Poista.
  3. Vahvista poisto, jolloin kyseinen laite poistetaan.

Mikäli poistat laitteen, johon on kytkettynä alilaitteita, myös nämä laitteet poistetaan samalla. Hierarkkisten laitteiden poistaminen on kuitenkin estetty, mikäli poistettavaan laitejoukkoon liittyy esimerkiksi asiakasyhteysvarauksia tai muita tietokantaeheyteen liittyviä riippuvuuksia.

Isäntälaitteen ja siihen liittyvien alilaitteiden poistaminen tulee vahvistaa erillisessä laitteiden poistoon liittyvässä vahvistusikkunassa. Käyttäjää informoidaan yksityiskohtaisesti niissä tilanteissa, joissa laitteiden poistaminen ei ole mahdollista

Huomaa! Mikäli jokin laitteen liitin tai kytkentä on varattu Yhteydelle (katso kohta Yhteys), et voi poistaa liitintä tai laitetta. Jos haluat poistaa tällaisen laitteen, sinun on muokattava yhteyksien varaamia kytkentöjä niin, että laitteen liittimiä ei ole varattuna yhteyksille.

Laitteen muokkaaminen

1. Valitse laitelistalta muokattava laite.
  2. Valitse laitelistan ponnahdusvalikosta Muokkaa, jolloin avautuu Laite terminal-lomake kyseisen laitteen tiedoilla.
  3. Päivitä haluamiasi tietoja.
  4. Paina Tallenna save-painiketta.

Voit kohdistaa lisätyn tai muokatun laitteen automaattisesti Teletila teletila-lomakkeen laitelistalle. Valitse Isäntälaite listalta, jolloin laite lisätään tämän laitteen alaisuuteen. Muista, että ensin täytyy olla oikea teletila haettuna Laite terminal-lomakkeelle.

Laite terminal-lomakkeella voidaan dokumentoida tietoa laitteen fyysisestä sijainnista Alue, Telinerivi, Teline, Puoli, Kehikko, Korttipaikka ja Alikorttipaikka-kenttiin. Kentät voidaan aktivoida myös Yhteys -lomakkeen Loogiset varaukset-taulukossa Sarakkeet-valikosta, joka avautuu klikkaamalla jotakin jo aktivoiduista sarakkeista. Sarakkeet voidaan aktivoida myös Kytkentöjen hallinta connect-lomakkeelle sekä laitelomakkeen laitelistalla ja poikittaisraportilla. Kentät ovat oletuksena piilosarakkeita.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Huomaa! Voit tarkastella KTV-laitteita, mutta muokkausta on rajoitettu: Teknologia, Luokka, Tyyppi, Alkuliitin ja Liitin lkm- arvojen muuttaminen ei ole mahdollista.

Kopioi laite teletilaan

Avaa kopioitava laite muokattavaksi, kuten kohdassa Laitteen muokkaaminen kohdissa 1-2 ohjeistettiin.

1. Hae tai poimi Laite terminal-lomakkeelle teletila, johon haluat kopioida laitteen.
  2. Valitse Laite terminal-lomakkeen Tallennasave-painikkeen alasvetovalikosta Luo kopio.
  3. Laite on nyt kopioituna teletilaan, ja sen liittimillä on nyt samat tunnukset kuin kopioidulla laitteella.

Siirrä laite toiseen teletilaan

1. Avaa siirrettävä laite muokattavaksi, kuten kohdassa Laitteen muokkaaminen kohdissa 1-2. ohjeistettiin.
  2. Hae tai poimi Laiteterminal-lomakkeelle teletila, johon haluat siirtää laitteen.
  3. Valitse Laiteterminal-lomakkeen Tallennasave-painike.
  4. Järjestelmä kysyy vahvistuksen laitteen siirrolle (myös kaapelien siirrosta mikäli laitteeseen on kytketty kaapeleita) ja vahvistamalla laite siirtyy toiseen teletilaan.

Avaa Teletila-lomakkeella

Avaa laite Teletila teletila-lomakkeella klikkaamalla Avaa teletilalomakkeellatable_go. Lomake avautuu suoraan Laitteet välilehdelle, jossa näkyvän teletilan alapuolella ovat siihen liitetyt laitteet puumaisessa luettelossa. Kyseinen Laite terminal-lomakkeelta avattu laite on korostettu listalla.

Kuva, joka sisältää kohteen teksti  Kuvaus luotu automaattisesti

Luo vastinpistekytkennät

1. Valitse laitelistasta laite tai teletila riippuen mihin haluat luoda loogiset vastinpistekytkennät.
  2. Valitse laitelistan ponnahdusvalikosta Luo vastinpistekytkennät.
  3. Tee vastinpistekytkentöjen valinnat ja vastaa Ok aukeavassa valintaikkunassa, kun järjestelmä haluaa vahvistuksen, poistetaanko olemassa olevat kytkennät ja päivitetäänkö vaimenemat kaapelikytkentöjen perusteella.
  4. Huomioi luotujen vastinpistekytkentöjen määrä ja paina OK.
  5. Loogiset kytkennät on käsitelty kohdassa Loogisten kytkentöjen hallinta.

Teletilan yhteyslista

Teletilan yhteyslista sisältää teletilan kaikki yhteydet tai laitteen ja sen alla olevien laitehierarkian alilaitteiden yhteydet.

1. Avaa Laitteet-välilehti.
  2. Valitse laitelistalla hiiren valikosta Yhteydet joko teletilan tai laitteen päällä.

Yhteyslista toimii listanäkymänä, katso aiheesta lisää kohdassa Listanäkymä. Yhteydet esitellään kohdassa Yhteyslomake.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laitetiedot kartalla

Laitetiedot löytyvät omalta kohdetasoltaan, jonka alatasoina ovat Jaotin-, Asiakaspääte- ja Aktiivilaitteet. Laiteluokkien ja laitetyyppien määrittely tapahtuu pääkäyttäjän toimesta hallintakäyttöliittymässä. Laitetyypin lyhenne esitetään verkkokartalla.

A close-up of a map  Description automatically generated

Laiteryhmät

Laiteryhmä on joukko laitteita, niiden kytkentäpisteitä ja kytkentäpisteiden välisiä kytkentöjä. Laiteryhmien avulla voit yhtenäistää laitteiden dokumentaation ja vähentää työmäärää uusien laitetilojen luonnissa. Voit esimerkiksi luoda laiteryhminä tyyppikalustukset eri verkon solmupisteille, kuten esimerkiksi Kuitutilaaja (Optinen paneeli ja päätelaite) tai Kuitujakamon jaottimilla (Kuitupäätteet sekä jaottimet sisäisine kytkentöineen ja näiden väliset ristikytkennät).

löytyy KeyCom-työkaluvalikosta Laitteen alasvetovalikosta. Pääset Laiteryhmä-lomakkeelle myös teletila-lomakkeen Laitteet-välilehden laitelistan valikosta valitsemalla Laiteryhmä. Laiteryhmä-lomakkeella voit luoda, muokata ja tarkastella laiteryhmiä. Laiteryhmät näkyvät myös Laite terminal-lomakkeella kuten mikä tahansa laitetyyppi, ainoana erona on se, että laiteryhmien Tyyppi päättyy ***-merkintään Tyyppi-valikossa.

Luo Laiteryhmä antamalla ryhmälle Nimi, Luokka ja Tarkemmat tiedot sekä painamalla Laiteryhmä-lomakkeen Tallenna-painiketta. Tämä muodostaa uuden laiteryhmän Teletila-lomakkeella aktiivisena olevan teletilan laitteista, kytkentäpisteistä ja näiden välisistä kytkennöistä. Huomaa, että laiteryhmää luodessa sen tulee olla sidoksissa johonkin teletilaan. Teletilan saat laiteryhmälle Poimi teletilalomakkeelta application_get-painikkeella, kun tarvitsemasi teletila on haettuna lomakkeelle.

Laiteryhmä, joka on sidottuna teletilaan ”TELE4 Jakamo”:

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laiteryhmä-lomakkeelle luotu uusi LaiteryhmäX:

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Voit päivittää laiteryhmän nimeä, luokkaa ja tarkempia tietoja muuttamalla haluttua ominaisuustietoa ja painamalla Tallenna-painiketta. Laiteryhmään kuuluvien laitteiden tietoja voit päivittää vain luomalla uuden laiteryhmän. Voit poistaa laiteryhmän painamalla Poista cross-painiketta.

Laiteryhmän laitteiden lisääminen teletilaan onnistuu joko Laite terminal-lomakkeen kautta tai Laiteryhmä-lomakkeella.

Laitteiden lisääminen teletilaan Laiteryhmä-lomakkeen kautta:

1. Aloita laiteryhmän laitteiden lisääminen teletilaan hakemalla Teletila-lomakkeelle teletila, johon laiteryhmän laitteet halutaan lisätä.
  2. Avaa Laiteryhmä-lomake ja hae lisättävän laiteryhmän tiedot.
  3. Paina Laiteryhmä-lomakkeen Luo laitteet teletilaan application_go-painiketta, jolloin valitun laiteryhmän laitteet lisätään Teletila-lomakkeen teletilaan.

Huom! Voit lisätä saman laiteryhmän useampaan teletilaan kerralla. Paina Luo laitteet teletilaan application_go-painikkeen alasvetovalikosta Luo laitteet kaikille teletiloille. Ohjelma kysyy vahvistuksen laiteryhmän lisäämisestä kaikille teletila-lomakkeen teletiloille. Vahvistamalla lisäät laiteryhmän haetuille teletiloille.

Laiteryhmän laitteilla on automaattisten kaapelikytkentöjen tuki. Automaattiset kytkennät luodaan kaapelin roolin perusteella, jolloin kaapelien ja jatkosten kytkentätiedot muodostetaan uuteen teletilaan laitteiden myötä.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Liittimien käsittely

Liittimien text_list_bullets ominaisuustietoja ja massanimeämisiä käsitellään omalla lomakkeella, jossa esitetään valitun laitteen liittimet ominaisuustietoineen, kuten liitin, tyyppi, rakentamisen tila, omistaja, nopeus, tarkemmat tiedot ja suosittuvuus. Liittimet laitteelle-lomakkeen saat avattua Laite terminal-lomakkeen Muokkaa liittimiä text_list_bullets-painikkeella tai valitsemalla laitelistan ponnahdusvalikosta Muokkaa liittimiä. Kun avaat ponnahdusvalikosta Muokkaa liittimiä, voit selata kaikkia teletilan laitteiden liittimiä laite kerrallaan.

Liittimen numero on oletuksena piilosarake. Saat sen aktivoitua sarakkeen alasvetovalikosta, ja valitsemalla SarakkeetNumero -valintaruudun.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Liittimet laitteelle -lomakkeen voit avata myös Laitteet-välilehden kytkentäpistelistalta valitsemalla liittimiä ja painamalla hiiren oikealla auki ponnahdusvalikon, josta löytyy Muokkaa liittimiä. Tällöin Liittimet laitteelle -lomake avautuu valituille liittimille. Huomaa, että lomake voi avautua tyhjänä, jos lomakkeella on muita rajausehtoja käytössä. Rajausehdoista tarkemmin: Liittimien rajausehtojen käyttö.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Liitin-listalta voit valita myös Avaa yhteydet -toiminnon, joka avaa Yhteys-lomakkeen täydennettynä varatun liittimen yhteyden tiedoilla tai tyhjänä, mikäli liitintä ei ole varattu yhteydelle.

Palvelut  avaa Palvelut laitteelle -lomakkeen täydennettynä laitteen tiedoilla. Voit lisätä palvelutyypin liittimen tietoihin.

Seuraa reittiä https://stage.keycom.keypro.fi/static/keyrns_core/image/object_search.png-valinta avautuu hiiren oikeaa painettaessa yhden liitinrivin päällä. Reitin seuranta -lomake avautuu kyseisen kuidun tiedoilla.

Liittimien muokkaaminen

Listalla olevien liittimien ominaisuustietoja voit muokata joko yksittäin tai joukkona.

Liittimen yksittäisen ominaisuuden muokkaat kaksoisklikkaamalla listan solua ja päivittämällä ominaisuustiedon. Hyväksy muutos Tallenna save-painikkeella. Muutokset voi peruuttaa ennen tallennusta lomakkeen Päivitä refresh-painikkeella.

stage18_keycomx_liitinlomake_yksittäisen_muokkaus

Useamman liittimen muokkaus samanaikaisesti tapahtuu valitsemalla halutut liitinrivit hiiren vasemmalla Ctrl- tai vaihto-näppäin pohjassa. Valitse hiiren oikean painikkeen ponnahdusvalikosta Muokkaa valittuja. Päivitä halutut ominaisuustiedot valitulle liitinjoukolle.

stage18_keycomx_liitinlomake_muokkaus

Huomaa! Nimien pitää olla yksilöllisiä laitteen sisällä. Liitinjoukon nimeäminen on käsitelty kappaleessa Liitinjoukon nimeäminen.

Vahvista muutokset painamalla apulomakkeen Päivitä refresh-painiketta. Tallentamaton tieto on merkitty pienellä punaisella kolmiolla. Tallenna muutokset Liitin-lomakkeen Tallenna save-painikkeella.

stage18_keycomx_liitinlomake_muokattu

Liitinjoukon nimeäminen

Aloita useamman liittimen yhtäaikainen nimeäminen joko vastaavasti kuin usean liittimen muokkaaminen tai valitse hiiren oikean painikkeen valikosta Nimeä valitut tai Nimeä kaikki. Luonnollisesti voit nimetä myös yksittäisiä liittimiä.

Nimeäminen tapahtuu nimeämissääntöjen perusteella, jonka perusmuoto on:

%<alkuarvo>:<loppuarvo>,<merkkien määrä>+<askellus>%

esimerkiksi

%1:6,2+2%

antaa nimet

01, 03, 05.

Taulukko 1. Liitinjoukon nimeämissäännöt.

LP1-

Vakioteksti, joka tulee samassa muodossa jokaiselle kytkentäpisteelle

%1:10%

Juokseva numerosarja, jossa ensimmäinen kytkentäpiste saa arvon 1, toinen 2 jne.

%1:10%-%1:10%

Kaksi juoksevaa numerosarjaa. Numerointi alkaa 1-1, 1-2…1-10, jonka jälkeen 2-1, 2-2…2-10, 3-1, 3-2 jne.

%1:10,2%

Muutoin sama kuin edellä, mutta numerojen esittämiseen käytetään kahta numeroa (01, 02 jne.)

%1:10,2+2%

Muutoin sama kuin edellä, mutta edelliseen lukuun lisätään aina 2. Eli numerot saavat arvot 01, 03, 05, 07 ja 09

Parametrien järjestys % -merkkien sisällä on seuraava:

1. Numerovälin määritys (1:10)
  2. Mahdollinen numeroiden lukumäärä (,2) (Ei pakollinen)
  3. Mahdollinen lisäys edelliseen numeroon (+2) (Ei pakollinen)

Nimiä annetaan vain niin monelle liittimelle kuin säännöllä voidaan nimiä tuottaa eli tässä tapauksessa korkeintaan kolmelle ensimmäiselle. Jos useampi oli valittuna, loput jäävät nimeämättä.

Säännön perusmuotoa voi käyttää muiden merkkien kanssa useamman kerran.

Esimerkiksi:

a%1:6,2+2%-b%1:3,2%

Tuottaa yhdeksän nimeä:

a01-b01, a01-b02, a01-b03,

a03-b01, a03-b02, a03-b03,

a05-b01, a05-b02, a05-b03.

Kirjota nimeämissääntö tekstikenttään ja päivitä säännön perusteella luodut nimet liitinlistalle Päivitä-painikkeella. Hyväksy muutokset Tallenna save-painikkeella. Muutokset voi peruuttaa ennen tallennusta lomakkeen Päivitä refresh-painikkeella.

stage18_keycomx_liitinlomake_nimeäminen

stage18_keycomx_liitinlomake_nimeäminen_tulos

Huomaa! Rajausehtojen ollessa käytössä Nimeä kaikki -toiminto nimeää vain rajausehtojen mukaisen joukon.

Liittimien rajausehtojen käyttö

Avaa rajaustoiminnot lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevasta Rajausehto -painikkeesta.

Liitinlistan rajaus nimen, alku- ja loppuliittimen, tyypin, rakentamisen tilan, omistajan, nopeuden, tarkempien tietojen tai suosittavuuden perusteella:

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Kirjoita rajausehdot tai valitse ne pudotusvalikosta. Hyväksy ne Päivitä-painikkeella. Liitinlista päivittyy ja siinä näytetään vain rajausehtoihin sopivat liittimet. Rajausehdot pysyvät voimassa, kun avaat lomakkeen toiselle laitteelle tai siirryt toiseen laitteeseen liitinlomakkeen navigointipainikkeilla. Rajausehtojen Tyhjennä-painike tyhjentää rajausehdot, mutta ei poista niitä lomakkeelta ennen kuin Päivitä-painiketta on painettu.

Poimitut liittimet-rajausehto on voimassa, kun Liittimet laitteelle -lomake on avattu valituille liittimille.

Poista rajausehdot lomakkeen oikeassa yläkulmassa olevalla Tyhjennä rajausehdot -painikkeella.

Palvelut

Laitteet-välilehdellä hiiren oikealla painikkeella laitteen valitsemalla aukeaa valikko, josta Palvelut-valinta avaa uuden Palvelut laitteelle -lomakkeen. Lomakkeella on lueteltu kyseisen laitteen palvelut. Palvelu voi olla esimerkiksi laajakaista. Palvelut-lomakkeen saa auki myös liitinvalikosta hiiren oikealla painikkeella liitinriviä osoittamalla.

KeyCom2_2_teletila_laite_palvelut KeyCom2_2_teletila_connector_palvelut

Palvelut laitteelle -lomakkeen osioita ovat perustiedot, laitteeseen liitetyt palvelualueet, osoitteet sekä palvelutyypin liittimet. Palveluja lisätään Lisää-painikkeella, valitse oikea Palvelutyyppi ja kirjaa mahdolliset Kommentit. Palvelualueet sekä Osoitteet -kentät aktivoituvat, kun valitset hiiren vasemmalla lisätyn palvelutyypin listasta. Palvelu tallennetaan painamalla Päivitä-painiketta. Palvelu poistetaan Poista-painikkeella. Vaihtoehtoina näissä valikoissa myös Päivitä kaikki ja Poista kaikki.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Tämän jälkeen valitse Palvelualue ja Osoite pudotusvalikoista.

Palvelualue voidaan lisätä Alue-alasvetovalikkoon valittavaksi Poimi palvelualue -painikkeella wand_area. Tai vastaavasti tiedot voidaan hakea Palvelualue-lomakkeelta painamalla Poimi palvelualuelomakkeelta application_get-painiketta. Huomaa, että oikea Palvelualue-lomake täytyy olla avoinna KeyCom-ympäristössä.

Jos käytetään Poimi palvelualue wand_area -työkalua, niin Palvelualueet-taso tulee olla aktiivinen tasovalinnasta. Haluttua palvelualuetta osoitetaan hiiren vasemmalla painikkeella, tai rajataan useita alueita hiiren vasen painike alas painettuna. Palvelualue-valikkoon ilmestyy valittu alue/valitut alueet ja ne ovat nyt liitettävissä palvelulle.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Avaa osoite -painike wand_address toimii samoin kuin Poimi palvelualue -työkalu. Osoite-alasvetovalikkoon lisätään halutut osoitteet osoittamalla niitä hiiren vasemmalla painikkeella kartalta. Osoitteet-karttataso tulee olla aktiivinen tasovalinnassa. Koska osoitteet ovat pistemäisiä kohteita, saat valittua niitä helpommin kartalta rajaamalla halutut osoitteet hiiren vasen painike alas painettuna. Osoite-valikkoon ilmestyy löydetty osoite/löydetyt osoitteet ja ne ovat nyt liitettävissä palvelulle.

Tiedot voidaan hakea Osoite-lomakkeelta painamalla Poimi osoitelomakkeelta application_get-painiketta. Huomaa, että oikea Osoite-lomake täytyy olla avoinna KeyCom-ympäristössä.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Teletilan Laitteet-välilehdeltä voit valita hiiren oikealla Kaikki palvelut teletilan tunnuksen kohdalta, jolloin ohjelma listaa teletilan kaikkien laitteiden palvelut.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Teletilaan liittyvät palveluosoitteet saadaan listattua valitsemalla Listaa text_align_justify-painikkeen alasvetovalikosta Teletilan palveluosoitteet. Listalla esitetään teletilan palveluihin liitetyt osoitteet huoneistotasoisena. Listasta on mahdollista tulostaa Excel-muotoinen raportti.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Laitetilakanta

Teletila-lomakkeen Laitetilakanta-valikko on näkyvissä vain käyttäjille, jotka kuuluvat Laitetilakanta-ryhmään (DeviceDB_Access). Teletila-lomakkeen Laitetilakanta-painikkeella avautuu valikko, josta voidaan avata teletilaan liittyviä lomakkeita. Lomakkeilla voidaan käsitellä esimerkiksi mastojen, ilmastoinnin, antennien ja yhteyshenkilöiden tietoja.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Lomakkeiden ominaisuustiedot ovat suurimmaksi osaksi lomakekohtaisia. Lomakkeet on esitetty liitteessä Laitetilakanta-lomakkeet. Lomaketoimintoja käytetään kuitenkin samalla tavoin kuin muillakin lomakkeilla, toimintoja on ainoastaan rajatummin; tietoja voidaan hakea, päivittää ja poistaa.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Kaikille lomakkeille on lomaketoimintojen lisäksi yhteistä se, että lomake on liitettävä teletilaan. Tämä tapahtuu Tuo teletila application_get-painikkeella, jota painamalla Teletila-lomakkeella olevan teletilan tunnus ilmestyy lomakkeelle. Mikäli Teletila-lomakkeelle ei ole teletilan tietoja haettuna, ei liittämistä voi tehdä. Avaa Teletila table_go-painikkeella voidaan avata kyseisen teletilan lomake ja tarkastella sen tietoja. Päivityspäivämäärä ja päivittäjä tulevat kaikille lomakkeille automaattisesti, kun tiedot tallennetaan tietokantaan Tallenna save-painikkeella.

Joillekin Laitetilakanta-lomakkeille voidaan lisätä tietoja asiakkaasta, vuokrasopimuksesta ja osoitteesta add-painikkeella.

Hakuehtoja käyttämällä voidaan hakea tietoja, jotka on jo tallennettu tietokantaan. Jos esimerkiksi Pääsylista-lomakkeelle halutaan tiedot asiakkaasta, avataan Asiakas-lomake add-painikkeella, kirjoitetaan asiakkaan tiedot Nimi-kenttään ja painetaan Hae search-painiketta. Jos tuloksia on useita, voidaan niitä selata nuolipainikkeilla control_rew_blue control_play_blue, kunnes oikea asiakas on löytynyt. Tieto siirretään kohdelomakkeelle Vie/päivitä lomakkeelle vie-painikkeella. Tuodut tiedot tallennetaan kohdelomakkeelle Tallenna save-painikkeella, ja ne voidaan poistaa siltä Tyhjennä page_white-painikkeella.

Asiakas-lomakkeella olevasta Listaa liittyvät kohteet  -painikkeesta avautuu lista, jolla on luettelo asiakkaaseen liitetyistä kohteista. Kohteista kerrotaan tyyppi ja nimike. Kohderivillä hiiren oikeaa painamalla linkkiä painamalla saat Avaa lomakkeella-painikkeen, jota painamalla pääset kohdelomakkeelle.

Teletilaraportti

Teletilasta voidaan luoda teletilaraportti Raportit reportTeletilaraportti -valinnalla. Tämä luo valintasi mukaan joko Excel-taulukon tai PDF:n teletilan laitteista ja laitetilakannan kohteista.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Teletilan palveluvalmiudet

Voit avata Palveluvalmiudet -työkalun Teletila lomakkeelta. Sen alasvetovalikosta löytyvän Palveluvalmiudet kaikille -toiminnon avulla voit luoda Teletila-lomakkeella haetuille osoitteille palveluvalmiuksia. Lue lisää Palveluvalmiuksista.